Nadal: Ne mogu da zamislim Španiju bez Katalonije

Najbolji teniser sveta Rafael Nadal izjavio je da mu njegov engleski ne dozvoljava da na najbolji način opiše šta oseća povodom katalonskog referenduma o samostalnosti, ali da ne može da zamisli Španiju bez Katalonije i obrnuto.

"Ne želim to da vidim, ali to je nešto što se dešava. Želim da obe strane ozbiljno raspravljaju o tom problemu i da nađu najbolje rešenje. Verujem da to misli i većina ljudi u Španiji, nisu nam potrebni sukobi i problemi jer smo zajedno bolji i jači", izjavio je Nadal, koji je rođen na Majorki, a trenutno je u Pragu na egzibicionom turniru.

Već godinama unazad u Kataloniji, ubedljivo najbogatijoj španskoj regiji, debatuje se o samostalnosti. Ideja o štetnom i opresivnom "kastiljanskom centralizmu" potiče čak i pre Građanskog rata i kasnije Frankove ultradesničarske (fašističke ili fašistoidne) vladavine.

Katalonija je 1977. godine dobila određenu autonomiju, ali to je samo pojačalo secesionističke težnje.

Nova inkarnacija ove želje jeste i referendum koji bi trebalo da se održi ove godine, iako se njemu protive vlasti u Madridu, nazivajući ga "protivustavnim". Organima reda naloženo je da spreče održavanje referenduma, što prate i hapšenja nekih od političkih lidera u Kataloniji.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи