Читај ми!

Novak, emotivno pražnjenje posle Rolan Garosa

Novak Đoković je imao relativno uspešnu sezonu. Iako je izgubio prvo mesto na ATP listi, ipak je osvojio jedini grend slem koji do ove sezone nije uspeo da osvoji – Rolan Garos. Međutim, u drugom delu sezone nije briljirao, nije to bio Novak koga smo navikli da gledamo. Na trenutke je blistao, ipak nedovoljno da se spreči Endi Mari da zauzme tron.

Prvi deo sezone je odigrao maestralno, osvajao je turnire, a kao kruna došao je dugo priželjkivani Rolan Garos. Posle toga, usledio je pad u igri. Možda i zasićenje. Nizali su se neuspesi, a posle ispadanja u prvom kolu Olimpijskih igara, znalo se da nešto nije u redu. Novak je imao priliku da vrati tron, ali u odlučujućem meču, finalu završnog turnira u Londonu, Mari je bio bolji i osigurao prvo mesto na kraju godine.

Ovako je izgledala Novakova godina:

Novak Đoković je osvojio prvu titulu u 2016. godini, a ukupno 60. u karijeri, pošto je u finalu turnira u Dohi ubedljivo savladao Španca Rafaela Nadala sa 6:1, 6:2.

Meč je trajao 73 minuta, a Đoković je posle pete uzastopne pobede prvi put poveo u međusobnim duelima protiv Nadala (24:23) i napravio najbolju moguću uvertiru za Australijan open. Ujedno, Đokovićev trijumf je bio najubedljiviji u svim njihovim međusobnim mečevima.

Usledilo je Otvoreno prvenstvo Australije i Novakova odbrana titule. Najbolji srpski i svetski teniser Novak Đoković osvojio je svoju šestu titulu na Australijan openu, pošto je, posle nove sjajne partije u finalu, sa ubedljivih 3:0 (6:1, 7:5, 7:6) savladao Endija Marija.

Đoković je tako postao najuspešniji teniser na Otvorenom prvenstvu Australije u open eri, a na večnoj listi prvog grend slema u sezoni izjednačio se sa legendarnim Rojom Emersonom.

Kada su grend slem trofeji u pitanju, Novak je osvojenom 11. titulom stigao Roda Lejvera i Bjerna Borga.

Novak je, posle toga, predao meč u četvrtfinalu turnira u Dubaiju. Morao je zbog problema sa očima da preda meč Felisijanu Lopezu, nakon što je španski igrač odigrao dobar prvi set i osvojio ga sa 6:3, ostvarivši brejk u prvom i poslednjem gemu.

Usledio je Masters u Indijan Velsu. Posle nove pobede nad Rafaelom Nadalom, ovoga puta u polufinalu (7:6, 6:2), Novak je u finalu počistio sa terena Miloša Raonića (6:2, 6:0). Našem teniseru je bilo potrebno 77 minuta da reši meč u svoju korist.

Novak je osvojio petu titulu, treću zaredom, na Mastersu u Indijan Velsu i postao prvi igrač u istoriji tenisa kome je pošlo za rukom da pet puta trijumfuje na tom turniru.

Moć tada prvog tenisera sveta osetio je na svojoj koži Kanađanin Miloš Raonić. Pokušao je na sve načine da parira Novaku, ali ipak nije imao snage ni znanja da ozbiljnije zapreti. Dovoljan je podatak da Raonić nije imao niti jednu brejk šansu na celom meču. Odlična igra, pregršt "nemogućih poteza" pre svega našeg asa. Publika je bila uskraćena za neizvesno finale, ali ipak je uživala u lepotama tenisa koje je demonstrirao Novak Đoković.

Novu stranicu istorije Đoković je ispisao u Majamiju. Novak je u finalu savladao Japanca Keija Nišikorija (6:3, 6:3), a da to, praktično, i nije najvažnija stvar u vezi sa turnirom na Floridi. Naš teniser je od tada i igrač sa najviše osvojenih masters turnira u istoriji "belog sporta" (28), prvi koji je na turnirima zaradio više od 98 miliona dolara, igrač sa najvećom prednošću u odnosu na drugog na ATP listi (8.725 bodova prednosti nad Endijem Marijem)...

Novak Đoković nije uspeo da savlada prvu prepreku u Monte Karlu. Čeh Jirži Veseli je pobedio u tri seta, posle 128 minuta igre (6:4, 2:6, 6:4).

Bilo je to jedno od lošijih izdanja našeg tenisera u tom delu sezone. Velike oscilacije u igri, veliki broj grešaka, a s druge strane izuzetno raspoložen protivnik. Čeh je pružio odličnu igru i stigao do zasluženog trijumfa. Veseli je sjajnim servisima uspeo da parira našem asu, što mu je ulilo dodatno samopouzdanje i vodilo ga do konačne pobede.

Posle dve godine pauze u španskoj prestonici, Novak Đoković se pojavio u Madridu i osvojio turnir. U finalu, Đoković je savladao Endija Marija sa 2:1 (6:2, 3:6, 6:3). Početak finala praktično nije ličio na finale nekog velikog turnira i duel prvog i drugog tenisera sveta, jer je na terenu postojao samo jedan igrač. Đoković je prvi set dobio posle samo pola sata igre, dva puta je oduzeo servis Mariju, kome je prepustio samo tri poena na svoj servis. U nastavku meča je, međutim, viđena potpuno drugačija slika na terenu.

Rekordi su postali Đokovićeva svakodnevica, a u Madridu se, osvajanjem 64. titule u karijeri, izjednačio sa legendama kao što su Bjern Borg i Pit Sampras. Ispred srpskog tenisera samo su Rafael Nadal (69 titula), Džon Mekinro (77), Rodžer Federer (88), Ivan Lendl (94) i Džimi Konors (109).

Novak Đoković nije uspeo da odbrani titulu u Rimu. Bolji od njega bio je Britanac Endi Mari (3:6, 3:6) i zasluženo je osvojio trofej. Kiša, natopljen teren, kao i česte rasprave sa sudijom omeli su Novaka da se potpuno usredsredi na meč. Mari se bolje snašao, iskoristio greške našeg asa i uspeo da, zasluženo, stigne do titule.

Konačno! Novak Đoković je posle tri poraza u finalima, u četvrtom pokušaju uspeo da se domogne "kupa musketara", to jest da osvoji jedini grend slem trofej koji mu je nedostajao – Rolan Garos! U finalu je posle preokreta pobedio drugog tenisera sveta Endija Marija sa 3:1 (3:6, 6:1, 6:2 i 6:4). Đoković je tako ušao u tenisku istoriju i odabrano društvo tenisera koji su osvajali sva četiri velika turnira.

Novak Đoković je, posle osvajanja titule na Rolan Garosu, rekao da je to verovatno najvažniji trenutak u njegovoj karijeri.

Đoković je, posle osvajanja Rolan Garosa, dobio novih 800 bodova i sa ukupno 16.950 postavio novi rekord.

Đoković nije uspeo da odbrani titulu na Vimbldonu. Poražen je u borbi za osminu finala od Amerikanca Sema Kverija sa 3:1, po setovima 7:6, 6:1, 3:6, 7:6. Novak nije uspeo da preokrene meč, posle gubitka dva seta prvog dana meča u petak, u subotu je uspeo da osvoji treći set, međutim, nije uspeo da sačuva brejk prednosti u četvrtom, tako da je Kveri izborio taj-brejk u kome je bio sigurniji i stigao do neočekivanog trijumfa.

Novu titulu naš teniser je osvojio u Torontu na Rodžers kupu. U finalu turnira pobedio je Keija Nišikorija u dva seta (6:4, 7:5). Đokoviću je to četvrta pobeda na Rodžers kupu, na kome je bio prvi nosilac, i prva posle četiri godine. Srpski teniser je osvojio svoj 30. masters turnir u karijeri, po čemu je rekorder. To mu je bila 66. titula u karijeri.

Usledila je eliminacija sa Olimpijskih igara. Novak Đoković je zaustavljen u prvom kolu olimpijskog turnira u Riju. Posle velike borbe, bolji od njega bio je Argentinac Huan Martin del Potro (7:6, 7:6). Meč je trajao dva sata i dvadeset šest minuta.

Đoković nije uspeo da odbrani titulu na Ju-Es openu, pošto je u finalu poražen od Stena Vavrinke sa 3:1 (6:7, 6:4, 7:5, 6:3). Švajcarac je osvojio svoju prvu titulu u Njujorku, ukupno treći grend slem trofej u karijeri.

U izjednačenom i veoma uzbudljivom meču, Švajcarac je bolje koristio svoje brejk-šanse, pa naš teniser nije uspeo da odbrani titulu osvojenu prethodne godine.

Novak Đoković se zbog povrede lakta povukao sa turnira u Pekingu.

Pauza je ostavila trag na igri našeg tenisera. Zaigrao je u Šangaju, ali nije uspeo da odbrani titulu, zaustavljen je u polufinalu. Roberto Bautista Agut nikada do turnira u Šangaju 2016. nije pobedio tenisera koji se nalazi među prva četiri na ATP listi, a onda je pobedio najboljeg – Novaka Đokovića (6:4, 6:4).

Ušlo se u uzbudljivu završnicu sezone, ostala su još dva turnira: Masters u Parizu i završni turnir u Londonu. Mari je sve više napredovao i već u Parizu je stigao do trona. Novak nije uspeo da se plasira u polufinale Pariza, bolji od njega bio je Marin Čilić (6:4, 7:6). Mari je osvojio turnir i izbio na prvo mesto na ATP listi.

Priliku da se vrati na tron Novak je imao na završnom mastersu u Londonu. Uspeo je da se plasira u finale, gde ga je čekao Endi Mari. Britanac je potvrdio da je u boljoj formi, savladao je Đokovića sa 2:0 (6:3, 6:4) i osvojio završni turnir u Londonu. Takođe, ovom pobedom je odbranio prvo mesto na ATP listi.

Britanac Endi Mari, sjajnim igrama u drugom delu 2016, prvi put u karijeri preuzima prvu poziciju i godinu završava kao najbolji teniser sveta.

Na kraju sezone ima 630 bodova više od Novaka Đokovića, a priliku da uveća prednost imaće početkom 2017. Đoković u prvoj trećini sledeće godine brani velikih 4.340 bodova (titule u Dohi, Melburnu, Indijan Velsu i Majamiju, kao i četvrtfinale Dubaija).

Upravo će u tom periodu Mari imati šansu da napravi zalihu jer brani znatno manje poena na ATP listi od srpskog velikana, samo 1.290.

Međutim, u drugom delu sledeće sezone na iskušenjima će biti Britanac. Za razliku od Novaka, braniće mnogo poena.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи