Ruski hakeri na sajtu VADA: Dopingovane sestre Vilijams?

Čuvene američke teniserke Serena i Venus Vilijams, kao i gimnastičarka Simon Bajls koristile su doping, ali je Svetska antidoping agencija (VADA) zataškala tu informaciju, tvrde ruski hakeri koji su "provalili" na sajt VADA i objavili poverljive dokumente. VADA potvrdila "krađu" informacija.

Grupa hakera okupljenih na sajtu Fensi bers za sebe kažu da se bore za "fer-plej i čist sport", a da Amerikanci nisu tako igrali na Olimpijskim igrama u Riju.

Kako je preneo Sputnjik, ta hakerska grupa navela je da je doskorašnjoj prvoj teniserki sveta Sereni Vilijams dozvoljeno da između ostalih supstanci koristi i oksikodon i hidromorfon 2010, 2014. i 2015. godine.

Njenoj starijoj sestri Venus Vilijams dozvoljeno je da, između ostalog, koristi prenizon i prednizolon 2010, 2011, 2012. i 2013. godine.

U dokumentima se ne navodi dijagnoza sportista zbog koje im je od strane VADA dozvoljeno da koriste zabranjene supstance.

Ta hakerska grupa navela je i da je američka gimnastičarka Simon Bajls, koja je osvojila četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, pala na doping testu u avgustu, ali da zbog toga nije suspendovana.

Takođe, navodi se i da je njoj bilo dozvoljeno da 2013. i 2014. godine uzima određene zabranjene supstance.

Za sada o potencijalnoj aferi pišu i italijanski mediji Gazeta delo sport i Republika, dok u drugim delovima sveta još nema informacija.

VADA potvrdila "krađu" informacija 

Svetska antidoping agencija potvrdila je upad ruske hakerske grupe u njen informacion sistem i "krađu" informacija.

"Grupa je upala u podatke sportista, uključujući i poverljive medicinske dosijee, kao što su izuzeci zbog terapeutske upotrebe lekova, a koji su se odnosili na sportiste sa Olimpijskih igara u Riju. Neki podaci su javno objavljeni uz pretnju da će biti i drugi", saopštila je VADA.

Kako se ističe, iz VADA veruju da je pristup u podatke došao preko mejlova i da će se ograničiti samo na Igre u Riju.

"Verujemo da ostali podaci nisu kompromitovani. Duboko žalimo zbog ove situacije i svesni smo opasnosti po sportiste kojima su otkriveni poverljivi podaci ovim kriminalnim aktom. Osuđujemo neprekidne hakerske napade i obavestili smo organe za sprovođenje zakona da su napadi potekli iz Rusije", poručuju iz VADA.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво