Gardijan: Šta Đokovića čini savršenim teniserom

Novak Đoković počinje odbranu trofeja na Vimbldonu naredne sedmice, pa je engleski Gardijan pokušao da objasni šta to Novaka čini savršenim teniserom. "On je 'jedan jedini' u ovom momentu. Nakon osvajanja Dejvis kupa 2010. godine, pronašao je način da se koncentriše i spremi za velike turnire", rekao je Lekont.

Engleskim novinarima su u priči o najboljem teniseru sveta pomogli teniski analitičar Kreg O'Šonesi i Anri Lekont, nekadašnji teniser i reprezentativac Francuske u Dejvis kupu.

Ritern

"Đoković ima najbolji bekhend ritern na svetu. Tu sve počinje. On pokušava da riternom negira efekat servisa. Obično onaj koji je na servisu ima dva udarca prednosti dok traje efekat servisa. Kada servirate, ne želite da dođete do četvrtog udarca, jer su onda podjednake šanse i to što ste servirali nema poentu. A protiv Đokovića, sa takvim riternom, imate sreće ako imate jedan udarac prednosti. Zapravo, često se njegovi protivnici brane posle servisa", smatra Kreg O'Šonesi, analitičar, između ostalog, za Vimbldon, Australijan open.

Servis

"Najvažnija je preciznost – mogućnost da pogodite u tačku. Ako biste postavili kutiju za loptice na teren i ako možete da birate jednog igrača koji će je pogoditi – to bi do sada bio Rodžer Federer. Ipak, verujem da je to sada Đoković", istakao je O'Šonesi i objasnio da je Novakov procenat prvog servisa u prethodne 52 nedelje 66,6 odsto, po čemu je treći, posle Rafaela Nadala i Džona Iznera.

Prvi napada

"Sedamdeset procenata svih poena se završava u četiri udarca. Dvadeset odsto između pet i osam, dok se deset odsto poena osvaja posle devet ili više udaraca. Đokovićeva statistika je baš takva. Na Australijan openu 2015, 69 odsto njegovih poena je došlo posle četiri ili manje udaraca... Kada su duže razmene, on trči, elastičan je i njegova odbrana je dobra, ali ogroman deo poena osvaja u prva četiri udarca, najviše zahvaljujući preciznosti", smatra O'Šonesi.

Mentalna snaga

Anri Lekont, nekadašnji teniser i reprezentativac Francuske u Dejvis kupu, veruje da je Novak Đoković dominantan kao što su to bili Rafael Nadal i Rodžer Federer na vrhuncu moći.

"On je 'jedan jedini' u ovom momentu. Nakon osvajanja Dejvis kupa 2010. godine, pronašao je način da se koncentriše i spremi za velike turnire", rekao je Lekont.

On veruje da za Novakovu mentalnu snagu velike zasluge ima i "teško odrastanje u ratom razorenoj Srbiji".

"Siguran sam da je život bio komplikovan i težak za njega i njegovu porodicu. Prošao je mnogo teških, užasnih stvari, i sada može da uživa u životu. Za njega – ako pobedi, odlično; ali ako izgubi nije 'smak sveta'. Uživa u životu, odlično poznaje svoje telo, mentalno je jak i može da se opusti. Kada osvajaš sve, kada igraš najbolji tenis i kada si prvi reket sveta, ostaje ti samo da uživaš, jer znaš šta treba da radiš", rekao je Lekont.

Spremnost i fleksibilnost

"Ne postoji bolje pripremljen igrač od Đokovića. Način na koji on trenira, nove tehnike, fleksibilniji je od ostalih. Pre se govorilo: potrebni su ti mišići, treba ti snaga... Sada je situacija drugačija – moraš da budeš spreman, da reaguješ brzo, da budeš lagan, fleksibilan... On to može. Jedini fleksibilniji od njega je možda Plastični Čovek (strip junak, prim. aut.). Kada vidim kako proklizava na terenu, pomislim kako bih se ja polomio. Ali on je neverovatan", zaključio je Francuz.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи