Читај ми!

Novakov protivnik bez pobede nad igračima iz "velike četvorke"

Svaki šampion opstaje na vrhu zahvaljujući postojanosti igre i rezultata. Svetski broj jedan Novak Đoković je savršen primer. Na stadionu "Filip Šatrije" boriće se za 28. uzastopno četvrtfinale grend slema, a protivnik je Roberto Bautista Agut, koji je u dosadašnjoj karijeri bez pobede protiv igrača iz "velike četvorke".

Đoković je na svakom od grend slemova dobio je najmanje po 50 mečeva, čak i na Rolan Garosu, koji do sada nije osvojio. To su još uspeli samo Federer i Serena Vilijams.

Istovremeno, već sedmi put zaredom plasirao se u četvrto kolo grend slema bez ijednog izgubljenog seta. To je prvi put u karijeri uspelo i njegovom narednom rivalu, 28-godišnjem Robertu Bautisti Agutu.

Španac je postao redovan član 16 najboljih na grend slemovima, uradio je to već šesti put na poslednjih 10 turnira, ali nikada nije bio četvrtfinalista.

Taj nedostatak u biografiji sprečava ga da se približi ulasku u svetski Top 10, što i dalje nije uspelo nijednom Špancu mlađem od Rafaela Nadala, a on će u petak proslaviti 30. rođendan. Ta činjenica ne ide u prilog narednoj generaciji "španske teniske armade", ali - s druge strane - Španci su neverovatnih 20 godina zaredom prisutni u osmini finala Rolan Garosa, ima ih čak četvorica, a najneiskusniji od njih Albert Ramos Vinjolas prošao je i u četvrtfinale iznenađujućom pobedom nad Raonićem.

Bautista je 16. na ATP listi, ove godine je osvojio turnire u Oklandu i Sofiji, a odraz stalnosti njegove forme je i podatak da je u 2016. dobio 26 mečeva, koliko i Mari, odnosno Vavrinka. Međutim, da bi mogao da karijeru podigne na nivo 10 najboljih, mora da počne da ih pobeđuje, što je uradio samo pet puta, uz 27 poraza.

Nikada se nije ozbiljnije suprotstavio članovima teniske "velike četvorke", jer je u 13 mečeva osvojio samo jedan set, doduše baš protiv Đokovića prošle godine u Njujorku. Nedavno su se sastali u Madridu, mestu Bautistinog najvećeg uspeha u karijeri (polufinale 2014. godine), ali Novak mu je prepustio samo tri gema. Način na koji je Srbin tada odigrao drugi set u Kaha mahiki sigurno je i dalje u svežem Bautistinom sećanju. Lopte su fijukale pored njega, Novak je nizao direktne poene, a u poslednjem gemu pogađao je riternom tako precizno da su se čak i članovi Đokovićevog tima sa osmehom išćuđavali šta sve radi.

Ovaj pariski meč sigurno neće biti takav, jer Bautista bi po sporom terenu i vlažnim uslovima za igru mogao nešto bolje da parira srpskom asu, koji će opet morati da pronađe pravu proporciju strpljive i napadačke igre.

Ukoliko meč bude kasnio, ili ga kiša bude eventualno prekidala, Novak će verovatno biti malo nervozniji, ali to ne mora uopšte da se odrazi na rezultat. Protiv Aljaža Bedenea Đoković je izašao na teren pod imperativom završetka meča u tri seta, Britanac je igrao vrlo dobro, ali trostruki finalista Rolan Garosa ipak je ostvario zacrtano i dobio zasluženi dan odmora.

Koliko god da je on veliki favorit u gornjoj polovini žreba, više lakih protivnika nema. Posle Bautiste moraće da savlada Berdiha ili Ferera, a zatim i jednog od tenisera koji su u životnoj formi, Tima ili Gofena, kako bi i treću godinu zaredom igrao za Kup musketara.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи