Читај ми!

Nole je kralj Njujorka

Kralj je mrtav, živeo kralj! A novi kralj Ju-Es Opena je Novak Đoković. Najbolji teniser sveta trijumfovao je na Otvorenom prvenstvu SAD u Njujorku savladavši u finalu Španca Rafaela Nadala sa 3:1 u setovima. Novak je ostvario 64. pobedu ove sezone i osvojio četvrtu grend slem titulu, prvu na Ju-Es Openu, ukupno 28. ATP trofej u karijeri.

Najbolji teniser sveta Srbin Novak Đoković trijumfovao je na Otvorenom prvenstvu SAD u Njujorku pošto je kasno večeras u finalu savladao Španca Rafaela Nadala sa 3:1 u setovima - 6:2, 6:4, 6:7 (3:7), 6:1.

Prvi reket sveta u nezaboravnoj 2011. godini osvojio je 10 trofeja - grend slem titule na Otvorenom prvenstvu Australije u Melburnu, Otvorenom prvenstvu Engleske u Vimbldonu i Otvorenom prvenstvu SAD u Njujorku, kao i titule na mastersima u Indijan Velsu, Majamiju, Madridu, Rimu i Montrealu i na turnirima u Dubaiju i Beogradu.

Trijumfom na Ju-Es Openu Nole je do kraja godine obezbedio poziciju broj jedan na svetskoj rang-listi, a tek je šesti teniser u open eri sa tri grend slem titule u jednoj sezoni.

Šest finala i isto toliko izgubljenih mečeva od Noleta na svim podlogama, i prevrat na teniskom prestolu, gde je prvo mesto prepustio srpskom igraču. Indijen Vels, Majami, Madrid, Rim, Vimbldon, Njujork, ovo su za sada "skalpovi" koje je Nole uzeo Nadalu ove godine.

Rafa nije uspeo da prekine crnu seriju u okršajima sa srpskim teniserom. Špančevo samopouzdanje sigurno je veoma poljuljano, jer do sada nije našao rešenje za Đokovića ni na jednoj podlozi, što je i sam priznao.

Na početku meča Nadal je poveo sa 2:0, Đoković je uspeo da izjednači i da poremeti koncentraciju protivniku koji do kraja prvog seta, koji je trajao 49 minuta, nije uspeo da osvoji nijedan gem.

Španski teniser je u prvom gemu drugog seta uspeo da prekine Novakovu seriju od 6:0, zatim i da povede sa 2:0. Posle velike borbe teniser Srbije je uspeo da napravi brejk i smanji prednost protivnika na 2:1 i izjednači na 2:2. Dvojica najboljih svetskih tenisera nastavili su u istom tempu, prikazujući publici u Njujorku vrhunski tenis. Đoković je poveo sa 4:2, Nadal izjednačio na 4:4, a teniser iz Srbije zatim napravio brejk i ponovo poveo.

Posle dva sata igre Novak je servirao za pobedu u drugom setu i  iskoristio prednost svog servisa za 2:0. U nastavku Nadal se nije predao i opet su se protivnici borili za svaki poen u gemu. Đoković je došao do prednosti od 3:2, ali je Španac zatim napravio brejk, izjednačio i poveo sa 4:3. Novak je došao do 4:4, međutim, Nadal nije dozvolio da ponovo preokrene rezultat u svoju korist i poveo je sa 5:4. Nole je, ipak, na svoj servis izjednačio na 5:5, napravio brejk za 6:5, ali nije uspeo da održi tu prednost. Španac je ponovo izjednačio na 6:6 i sigurnom igrom u taj-breku (7:3), smanjio prednost protivnika na 2:1.

Đoković je na početku trećeg seta zatražio medicinski tajm-aut zbog bola u leđima. Posle toga prvi put u meču došao je do prednosti na početku seta od 2:0, a zatim i 3:0.

Kako je meč trajao već četiri sata, Nadal je počeo da ima probleme zbog grčeva u nogama. U takvoj situaciji Nole je iskoristio šansu, poveo sa 4:1, napravio brejk za 5:1 i dobio meč sa ubedljivih 6:1 u trećem setu.

Novak je večeras na stadion Artur Eš došao s kapom na kojoj je simbol njujorških vatrogasaca. Ipak, uoči početka meča Đoković je stavio svoju, belu kapu.  Finale u pojedinačnoj konkurenciji muškaraca prvobitno je bilo predviđeno za nedelju, na 10. godišnjicu napada terorista u SAD, ali je odloženo za ponedeljak zbog dva dana kiše i otkazivanja mečeva.

Datum 11. septembar 2001. godine, kada su teroristi napali Njujork i Vašington i ubili skoro tri hiljade ljudi, ispisan je belom bojom pored terena na kojem igraju Đoković i Rafael Nadal, kao što je to bilo i tokom ranijih mečeva.