Читај ми!

Vimbldonska kruna na teniskom prestolu

San je ostvaren, Novak Đoković je osvojio Vimbldon! Srpski teniser je u finalu najprestižnijeg teniskog turnira pobedio Rafaela Nadala rezultatom 3:1, po setovima 6:4, 6:1, 1:6, 6:3. Beton, šljaka i trava sada imaju novog vladara. Njegovo ime je Novak Đoković.

Novak Đoković će sutra doći u Beograd, a svečani doček biće organizovan ispred Doma Narodne Skupštine sa početkom u 20 časova.

Pre dva dana, Novak Đoković je ispunio san cele nacije i postao prvi teniser sveta. Danas je srpski teniser ispunio i svoj dečački san osvojivši Vimbldon. Najbolji srpski teniser je u finalu najprestižnijeg teniskog turnira savladao Rafaela Nadala rezultatom 3:1, po setovima 6:4, 6:1, 1:6, 6:3.

I peti sudar teniskih titana ove godine pripao je Novaku Đokoviću, koji će od ponedeljka i zvanično preuzeti svetski teniski tron. Novi broj jedan svoju dominaciju potvrdio je osvajanjem te prestižne titule.

Oba tenisera su ozbiljno ušla u meč, bez problema osvajajući gemove na svoj servis. Ni Đoković ni Nadal većim delom seta nisu bili ni blizu brejku.

Ipak, Španac je prvi popustio, i to pri vođstvu srpskog tenisera od 5:4. U gemu u kojem je servirao za opstanak u setu Nadalu je zakazao servis, što je Nole sjajno iskoristio i došao do brejk lopte. Srpski teniser je iskoristio prvu šansu, napravio brejk i osvojio prvi set 6:4.

Gubitak prvog seta poremetio je španskog tenisera i u nastavku. Posle osvojenog gema na svoj servis, Novak pravi brejk odmah u narednom, koji potvrđuje još jednim osvojenim servis gemom za visoko vođstvo od 3:0 u drugom setu.

U tim trenucima, igra Novaka bila je čisto savršenstvo. Uspeo je Rafa da uzme jedan gem na svoj servis, ali novi brejk je došao već u šestom gemu, posle kojeg je Srbin poveo sa 5:1.

Ceo posao Đoković je završio gemom na svoj servis. Tako je posle nešto više od jednog sata igre, na iznenađenje svih navijača, na semaforu stajalo 2:0 za srpskog tenisera.

U tećem setu je bila slična situacija samo što su uloge bile promenjene i tu je Rafa dominirao, a Nole grešio. Iako mu je falio samo set do ostvarenja sna, Novak Đoković nije dobro počeo taj deo igre. Novak je ispustio svoj prvi servis gem, dopustivši neiznuđenim greškama protivniku da napravi brejk.

U istom ritmu, srpski teniser je odigrao ceo set. Nole je pravio previše neiznuđenih grešaka, pa je Nadal ubrzo došao i do drugog brejka i poveo sa 5:1. U narednom gemu na svoj servis Španac je završio posao u ovom setu.

Novi šampion Vimbldona se odlučen je u četvrtom setu. I tada je Novak krenuo furiozno, napravio brejk, poveo sa 2:0, ali odmah je dopustio Rafi da se vrati i izjednači na 2:2.

U nastavku su oba tenisera osvajala gemove na svoj servis, a velika borba viđena je u petom gemu, kada je srpski teniser posle dosta muka sprečio zahuktalog Rafu da dođe do nove brejk lopte.

Ključni momenat dogodio se u osmom gemu na servis Nadala. Tada je Nole ponovo sjajno vraćao servis protivnika i uspeo drugi put u setu da brejkuje Španca.

U narednom gemu, Nole je servirao za pobedu. Živci i tenisera i publike, ali i svih u Srbiji, bili su na granici pucanja.

Ipak, u tim ključnim trenucima Đoković je bio hladnokrvan i osvojio gem i set, koji mu je doneo i prvu pobedu na tom prestižnom grend slemu.

Srbija, koja je nešto više od dva i po sata bila prikovana za male ekrane, posle poslednjeg poena počela je da slavi.

Teniski broj jedan je Novak Đoković i on dolazi iz Srbije. Neka se teniski svet navikne na to, jer vladavina našeg tenisera tek je počela.