Читај ми!

Istorijsko finale u nedelju

Veliko finale Vimbldona između Rafaela Nadala i Novaka Đokovića na programu je u nedelju od 15 sati, a svi svetski mediji veliku pažnju posvećuju njegovom proboju na prvu poziciju među teniserima. Pohvale stižu i od direktnog protivnika koji u nedelju brani prošlogodišnju titulu.

Najbolji španski teniser Rafael Nadal odao je priznanje srpskom igraču Novaku Đokoviću, koji je jučerašnjim trijumfom nad Žo-Vilfridom Tsongom u polufinalu Vimbldona obezbedio prvo mesto na ATP listi od ponedeljka.

"Đoković igra fenomenalno ove sezone, o čemu najbolje govori podatak da je izgubio samo jedan meč. Biće veoma teško, ali i uzbudljivo u finalu. Nadam se pobedi, iako sam četiri puta izgubio od njega ove sezone", rekao je Nadal.

Španac smatra da mu je u karijeri mnogo važnije osvajanje trofeja od pozicije na ATP listi. 

"Iskreno, rejting mi nije toliko važan, koliko pobede i trofeji na najvećim svetskim turnirima. Najvažnije mi je da igram najbolje u ključnim momentima", poručio je Nadal.

Svetski mediji veliku pažnju posvećuju uspehu srpskog tenisera Novaka Đokovića koji je pobedom u polufinalu Otvorenog prvenstva Engleske ostvario dva velika cilja - prvi plasman u finale Vimbldona u karijeri i istorijsko mesto broj jedan na ATP listi.

Španski list As ističe da će finalni meč Đokovića i Rafaela Nadala u nedelju predstavljati "dvoboj za anale".

"Može se taj meč nazvati i duelom sadašnjosti i budućnosti", kaže As, uporedivši ga sa nekadašnjim duelom Džona Mekinroa i Bjorna Borga iz 1980, kada je slavio švedski teniser.

Italijanski list Korijere dela sera pronalazi "igru sudbine" u činjenici da će se u finalu Vimbldona sresti Đoković i Nadal, "odmah pošto je Srbin pobedom nad Žo-Vilfridom Tsongom u polufinalu smenio Španca na listi najboljih tenisera sveta".

"Šta god da se dogodi u nedelju po podne, teniser sa Majorke od ponedeljka više neće biti prvi igrač sveta. To mesto će od sada zauzimati Đoković", ističe italijanski dnevnik i podseća na trenutak kada je srpski teniser odmah po osvajanju poslednjeg poena u meču sa Tsongom poljubio vimbldonsku travu.

"Najbolje mesto da se postane broj jedan u svetu", zaključuje Korijere.

Britanski Gardijan ističe da će se u nedelju u Vimbldonu voditi, pre svega, "mentalna bitka" dvojice tenisera koji "pucaju od samopouzdanja".

"Ono što jednog tenisera čini velikim šampionom jeste, bez sumnje, njegovo samopouzdanje", ocenjuje Gardijan i navodi da je Đoković spreman za napad sada već bivšeg "broja jedan".

"Nadal brani titulu protiv Đokovića koji je i zvanično sada najbolji teniser na svetu", ističe britanski list.

"Kada sam kao mali počinjao da igram tenis zamišljao sam sebe u finalu Vimbldona", prenosi Gardijan reči našeg tenisera i dodaje da je Srbin došao do samog teniskog vrha "posedujući u sebi nešto što je više od brzih nogu i bistrog uma".

"I u najtežim trenucima verujem u sebe. Ranije sam gubio važne mečeve, jer nisam imao taj kvalitet više u svojoj igri. Sada je sve drugačije, jer imam ogromno samopouzdanje", prenosi reči Đokovića britanski list.

Austrijska štampa posvetila je veliku pažnju uspehu Novaka Đokovića na teniskom turniru u Vimbldonu, odnosno njegovom prvom ulasku u finale tog prestižnog turnira, što mu je donelo zauzimanje trona na listi najboljih tenisera sveta.

"Ako se već preuzima tron, onda je to najbolje u Vimbldonu i sa stilom i klasom, jer je Srbin Đoković svoju odličnu tenisku godinu krunisao skokom na vrh svetske rang-liste", ističe bečki dnevnik Kurir.

"Moj san se ostvario. Čitav život sam radio za to", prenosi list reči novog prvog reketa sveta.

U ponedeljak će pobednik Dejvis kupa biti prvi put vođen kao broj 1. Protiv Francuza Tsonge Đoković je uspeo da poboljša svoj zapaženi godišnji bilans na 47:1.

Kurir ističe da je meč Đoković-Tsonga bio spektakularan i da je publiku oduševljavao.

"Iako je Tsonga igrao spektakularno, protiv Đokovićeve konstantne klase on nije pronašao pravi recept", navodi list.

Kurir ističe da će u nedelju biti održano "finale snova" na 125. Vimbldonu, pošto će se sastati Đoković sa Rafaelom Nadalom.

Đoković je, ulaskom u finale, uspeo da prekine višegodišnju vladavinu svojih rivala Rodžera Federera i Rafaela Nadala, konstatuje bečki dnevnik Kronen cajtung.

Ta dva tenisera smenjivala su se na vrhu od 2. februara 2004. i sada je Đoković konačno uspeo da preuzme tron, navodi list.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво