Читај ми!

Broj jedan

Prvi cilj je ispunjen, Srbija je na Vimbldonu dobila teniskog kralja, ime mu je Novak Đoković. Najbolji srpski teniser je u polufinalu turnira savladao Francuza Žo-Vilfrida Tsongu sa 3:1 po setovima 7:6, 6:2, 6:7, 6:3 i tako svrgnuo sa teniskog trona Rafaela Nadala. Noletu ostaje da u nedelju u finalu ispuni još jedan dečački san i osvoji ovaj prestižni turnir.

Srbija je dobila teniskog kralja, ime mu je Novak Đoković. Najbolji srpski teniser je pobedom nad Žo-Vilfridom Tsongom u polufinalu Vimbldona obezbedio prvo mesto na ATP listi. Još samo jedna pobeda deli Đokovića od ostvarenja još jednog dečačkog sna, osvajanja Vimbldona.

U meču koji je trajao nešto više od tri sata srpski teniser je trijumfovao sa 3:1 po setovima 7:6, 6:2, 6:7, 6:3.

Nole je loše počeo meč. Već prvi gem na svoj servis prepustio je Tsongi, koji je poveo sa 1:0. Imao je šansu srpski teniser već u narednom gemu da vrati brejk, ali Tsonga je uspeo da spase jednu brejk loptu i povede sa 2:0.

Posle lošijeg uvoda srpski teniser je bez problema osvajao gemove na svoj servis, dok je svakim servisom protivnika bio sve bliži brejku. Narednu šansu Nole je propustio u osmom gemu, kada je Tsonga spasao dve vezane brejk lopte, i osvojio gem povevši sa 5:3.

Uspeo je Nole odmah da smanji na 5:4, a onda je došao i Tsongin servis gem za osvajanje prvog seta. Srpski teniser je odlično počeo gem, napravivši tri vezane brejk lopte. Ipak, Francuz je u tim trenucima naštelovao servis i izjednačio na 40:40. Posle dodatne borbe Đoković dolazi do četvrte brejk lopte u tom gemu, koju je uspeo da iskoristi i da izjednači rezultat na 5:5.

Oba tenisera su osvojila naredna dva gema na svoj servis tako da je set trebalo da se odluči posle taj-brejka. Tu je ponovo došla do izražaja psihička snaga srpskog tenisera, koji je taj deo igre okončao rezultatom 7:4 i posle 64 minuta konačno osvojio prvi set sa 7:6.

Kako je završio prvi set Novak je igrao i u nastavku. Odmah na startu srpski teniser je napravio brejk. Ovo je samo bila najava totalne katastrofe Francuza u tom delu igre.

Noletu je tada sve polazilo za rukom, a Tsonga nijednom nije imao priliku da ugrozi sigurno vođstvo drugog igrača sveta.

Novi brejk koji se dogodio u petom gemu značio je i vođstvo Noleta od 4:1, i najavu osvajanja i drugog seta. To se dogodilo nešto kasnije, a srpski teniser je posle samo 28 minuta osvojio set sa 6:2 i poveo sa 2:0 na meču.

Još set je u tim trenucima delio srpskog tenisera od finala Vimbldona i teniskog trona i srpski teniser je hteo da ga završi u narednom delu igre.

Tako je i počeo. Novi brejk Đoković pravi već u trećem gemu i dolazi do vođstva od 2:1. Nole je kontrolisao set sve do osmog gema, kada je odigrao katastrofalan gem servis, i dopustio Tsongi da napravi brejk i izjednači na 4:4.

Ipak, srpski teniser pri rezultatu 5:5 ponovo dolazi do brejka i vođstva od 6:5. Međutim šansu da meč završi na svoj servis srpski teniser ponovo nije iskoristio. Ponovo je Đoković odigrao očajan servis gem, i dopustio Tsongi da izjednači na 6:6 i ponovo odvede ovaj meč u taj-brejk.

Nova drama viđena je u taj-brejku kada su dva tenisera naizmenično dolazili do vođstva. Prvi je priliku da završi meč imao Novak Đoković, koji je ukupno propustio dve meč lopte. Sa druge strane Tsonga je iskoristio svoju treću set loptu dobio taj-brejk rezultatom 11:9 i smanjio rezultat na 2:1 u meču.

Neverovatan Tsongin povratak  podsećao je na sličan podvig koji je francuski teniser napravio protiv Federera dva dana ranije u četvrtfinalu.

Ipak, i ovaj deo igre Nole započinje osvojenim servis gemom a odmah zatim i brejkom. Ispostavilo se da je ovo bio ključni detalj u trećem setu. Prednost od jednog brejka Đoković je sačuvao do kraja seta, koji je posle 35 minuta borbe dobio rezultatom 6:3.

Poslednji poen na meču označio je i smenu na vrhu ATP liste. Novi broj jedan svetskog tenisa više nisu ni Rafael Nadal, ni Rodžer Federer, već Novak Đoković.

Srpski teniser međutim nije završio sav posao na ovom turniru. Šansu da ispuni dečački san Đoković će imati u nedelju kada će u finalu Vimbldona imati šansu da osvoji ovaj prestižni turnir. Da li će mu protivnik biti Rafael Nadal ili Endi Marej, to više nije ni bitno.