Đoković savladao Federera u finalu Bazela

Najbolji srpski teniser trijumfovao je na turniru u Bazelu, pošto je u finalnom meču uspeo da savlada prvog igrača sveta Švajcarca Rodžera Federera rezultatom 6:4, 4:6, 6:2. Srpski teniser bio je postavljen za drugog nosioca na turniru, a do pobede u finalu došao je posle dva sata i deset minuta.

Do pete pobede u 14. meču protiv najtrofejnijeg igrača u istoriji tenisa Đoković je došao posle izvanredne igre tokom čitavog meča. Iako je protiv sebe imao velikog protivnika i 9.000 navijača koji su bodrili Federera, naš as je demonstrirao ne samo vrhunsku igru, već i zavidnu psihološku stabilnost.

To je do izražaja najviše došlo u poslednjem gemu prvog seta, koji je trajao puna 22 minuta i završen je posle 30. poena. Đoković je propustio šest set lopti, spasio je pet brejk lopti koje je imao Švajcarac, da bi na kraju ipak dobio gem i set.

Federer to nije izdržao i već u prvom gemu drugog seta izgubio je svoj servis. Kasnije je, međutim, ipak došao do igre i brejkovima u četvrtom i desetom gemu meč je uspeo da uvede u treći set,

Tada se činilo da će najbolji teniser sveta biti u prednosti, ali je Đoković na početku trećeg seta potpuno šokirao Federera. Počeo je da igra veoma hrabro i riskantno, pogađao i iz najtežih pozicija i veoma brzo je napravio dva brejka. Uz dva gema koja je dobio na svoj servis to je bilo 4:0.

Federer je imao šansu da možda nagovesti povratak kada je u šestom gemu na servis Đokovića poveo 40:0, ali je tada treći igrač sveta još jednom pokazao ogromnu mentalnu snagu. Osvojio je pet poena zaredom, poveo 5:1 i pratkično već tada završio meč.

Tako je Đoković stigao do 15. titule u karijeri, a četvrte u ovoj sezoni, posle Beograda, Pekinga i Dubaija. Ovu mu je, ipak, bila možda i najveća pobeda u karijeri, jer Federer u svom rodnom gradu do sada gotovo nije znao za poraz.

Za pobedu na turniru Đoković je dobio nagradu od 291.000 evra, kao i 500 ATP bodova. Uoči mastersa u Parizu ima 545 bodova manje od Španca Radaela Nadala, koji je drugi na ATP listi.

Ranije su titulu u dublu osvojili su Nenad Zimonjić i Kanađanin Danijel Nestor, pošto su u finalu savladali Amerikance Boba i Majka Brajana.

Turnir u Bazelu igrao se za ukupni nagradni fond od 1.775.000 evra.