Читај ми!

Kako se zapravo namešta u tenisu...

Mehanizmi nečasnih radnji u tenisu vrlo su jednostavni, ali vrlo unosni i kao takvi široko rasprostranjeni. Britanski "Gardijan" donosi priču o sudijama na manjim turnirima koji manipulišu rezultatima zbog novčane koristi.

Dvoje internacionalnih teniskih sudija je tajno suspendovano, dok je pred još četvoro ozbiljna mogućnost da budu zauvek izbačeni iz sporta zbog "ozbiljne korupcije", prenosi "Gardijan".

Sudije iz Kazahstana, Turske i Ukrajine su među onima koji su navodno primali mito kako bi manipulisali rezultatima na fjučers turnirima. To je omogućavalo kladiocima da uplaćuju novac znajući unapred ishod poena.

Britanski list prenosi da Svetska teniska federacija retko kada transparentno postupa u tim slučajevima, pa tako, recimo, suspenzija Denisa Pitnera iz Hrvatske, koji je sam ulazio na kladioničarske sajtove, nije javno objavljena.

Ta priča dodatno će samo, to je neumitno, naglasiti zabrinutost u vezi sa korupcijom u tenisu i izostanka volje ili sposobnosti međunarodne federacije da se sa tim izbori. Štaviše, moguće je razmatrati, u kojoj meri je i sama svetska organizacija odgovorna za stvaranje uslova da se jedna takva negativna pojava razvija?

Evo u čemu je reč...

Pre četiri godine ITF je potpisao ugovor sa kompanijom za prikupljanje podataka kako bi distribuirala rezultate uživo sa najmanjih turnira širom planete. Tako su kladionice mogle da izdaju "kvote" za te mečeve, posebno za vrlo unosno klađenje u toku mečeva, u kojima se "kvote" menjaju sa tokom igre.

Sudije imaju obavezu da odmah po poenu upišu promenu rezultata kako bi se promena videla globalno. Kladionice onda mogu da prilagode svoje "kvote" u skladu sa momentumom meča. Međutim, sudije su namerno odlagale da "apdejtuju" rezultate čak i do 60 sekundi, omogućavajući kladiocima da uplaćuju novac znajući šta će se dogoditi. U nekim situacijama, prenosi "Gardijan", sudije su čak slale poruke zainteresovanima pre nego što će promeniti rezultat.

Ta praksa je učestala na fjučers turnirima u istočnoj Evropi, gde je televizijska pokrivenost mala ili nepostojeća i na kojima su slabo ili nikako plaćeni arbitri podložniji iskušenjima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво