Tenis, igra u kojoj pobeđuje Novak

Novak Đoković neprikosnoveni je vladar teniskih terena u 2015. godini. Rekordan skor od 82 pobede i samo 6 poraza. Fantastičan skor još je ubedljiviji ako se zna da je ove godine osvojio ukupno 11 titula od toga tri gren slema. Novak je zasluženo osvojio brojne nagrade i priznanja.

Godinu iza nas Novak je obeležio apsolutnom dominacijom. Jedino što mu je promaklo bio je Rolan Garos, jedini gren slem koji nije osvojio u karijeri. Ipak, naš as imaće još puno prilika da osvoji i ovaj turnir na Pariskoj šljaci. Osvojio je tri gren sema Australijan Open, Vimbldon i US open. Učinak Novaka Đokovića u 2015. godini (82 pobede i šest poraza, 93 odsto uspešnosti) staje u red sa nekim od najuspešnijih sezona u istoriji, recimo Rodžera Federera 2006, kada je Švajcarac uz skor 92-5 osvojio 12 titula (tri grend slema i pet Mastersa, uključujući završni). Oborio je brojne rekorde sustigao je i prestigao Mekinroa na večnoj listi tenisera po broju nedelja provedenih na prvom mestu.

No krenimo redom, ovako je izgledala trijumfalna sezona našeg asa:

Đoković je sezonu počeo osvajanjem prvog Gren slema sezone Australijan Opena. Najbolji teniser sveta osvojio je peti put u karijeri grend slem titulu u Melburnu. Naš teniser je u finalu savladao Britanca Endija Marija sa 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:3, 6:0. Novak je tako došao do 49. titule u karijeri, ukupno osmog grend slem trofeja.

Novak je tako postao prvi teniser u open-eri, od 1968. godine, koji je osvojio pet trofeja u Melburnu. Prethodno je pobeđivao 2008, 2011, 2012. i 2013. godine i bez poraza je u finalima na tom turniru. Iza njega su ostali Andre Agasi i Rodžer Federer sa po četiri titule.

Sledeći trofej Novak Đoković je osvojio na Mastersu u Indijan Velsu. U reprizi finala iz 2014. godine naš as je savladao Švajcaraca Rodžera Federera sa 2:1, po setovima 6:3, 6:7 (5:7), 6:2. Novak je osvojio svoju četvrtu titulu na ovom turniru i izjednačio se po broju upravo sa Federerom.

Naš teniser je uspeo da odbrani titulu i pridruži se Federeru na vrhu liste rekordera sa četiri osvojene titule na ovom turniru. Okršaj prvog i drugog reketa sveta očekivano je obeležila velika i uzbudljiva borba, sjajna predstava dva teniska majstora. Pregršt fantastičnih poena, „nemogućih" poteza na obe strane. Đoković je bio bolji, brže je uspeo da se vrati u meč nakon pada u igri i na kraju zasluženo stigao do trofeja. Naš as je osvojio drugi trofej ove sezone, nakon trijumfa na Australijan openu, a jubilarnu, ukupno 50. titulu u karijeri.

Usledio je turnir u Majamiji, naravno Novak je ponovo podigao trofej. Najbolji teniser Srbije i sveta Novak Đoković odbranio je titulu i na ovom turniru. U finalu je posle velike borbe savladao Britanca Endija Marija sa 2:1 po setovima 7:6 (7:3), 4:6, 6:0. Našem asu ovo je bio 22. trofej na turnirima iz Masters serije 1000.

Nakon što je odbranio titulu u Indijan Velsu, naš as je uspeo da odbrani trofej i u Majamiju. Posle velike borbe i dva sata i 46 minuta igre uspeo je da slomi otpor britanca Endija Marija. Velika borba, pregršt prelepih poteza i na kraju Novak po peti put u karijeri osvaja turnir u Majamiju.

Usledio je Master u Monte Karlu. Tokom ovog turnira našem asu je po drugi put dodeljena prestižna nagrada Laureus za najboljeg sportistu godine. Najbolji teniser sveta pobedio je u konkurenciji fudbalera Kristijana Ronalda, vozača Formule jedan Luisa Hamiltona, motociklistu Marka Markesa, atletičara Renoa Lavilenija i golfera Rorija Maklorija.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio je i treći vezani turnir Masters serije. U finalu Monte Karla savladao je Čeha Tomaša Berdiha sa 2:1 (7:5, 4:6, 6:3) . Novak je drugi put u karijeri osvojio ovaj prestižni turnir u kneževini.

Novak nastavlja dominaciju na turnirima masters serije. Trijumfom u Monte Karlu ušao je u istoriju kao jedini igrač koje uspeo da osvoji prva tri mastersa u sezoni. Čeh je pružio veliki otpor. Nakon što je naš as osvojio prvi set, u drugom je došlo do jednočasovnog prekida. U nastavku, protivnik je uspeo da osvoji set, pa je pobednik odlučen u trećem setu. Novak je uspeo da podigne nivo igre i konačno slomi otpor Berdiha.

Nakon što je preskočio Madrid Novak se trujumfalno vratio u Rimu. Novak Đoković je uspeo da odbrani titulu i na ovom Mastersu, u finalu je savladao Švajcarca Rodžera Federera sa 2:0. Novaku je bilo potrebno 75 minuta da slomi otpor protivnika. Našem asu je to četvrta titula na tom turniru Podigao je lestvicu rekorda na četiri zaredom osvojena mastersa na kojima je učestvovao.

Federer je bio ravnopravan rival do finiša prvog seta i propuštene prilike za brejk. Nakon toga njegova igra se raspala. Od tog trenutka Novak je kontrolisao igru i lako stigao do trijumfa.

Usledio je drugi Gren slem sezone, jedini koji naš as nije osvojio u karijeri - Rolan Gaos, i ponovo mu je izmakao trofej. Novak Đoković nije uspeo da osvoji Rolan Garos, pošto je Stanislas Vavrinka bio bolji u finalu sa 3:1 u setovima. Prvi reket sveta je poveo, ali je Švajcarac potom zaigrao fenomenalno, preokrenuo meč u svoju korist i došao do titule u Parizu.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da osvoji jedinu grend slem titulu koja mu nedostaje, pošto je u finalu Rolan Garosa izgubio od Švajcarca Stana Vavrinke sa 4:6, 6:4, 6:3, 6:4.

Londonska trava ponovo je bila ukusna za našeg asa. Novak Đoković osvojio je svoju treću, a drugu uzastopnu vimbldonsku titulu. Najbolji teniser sveta savladao je na Centralnom terenu Rodžera Federera sa 3:1 (7:6, 6:7, 6:4, 6:3). Upravo je švajcarski teniser poslednji uspeo da odbrani titulu na najprestižnijem teniskom turniru.

Đoković je posle 2011. i 2014. osvojio treći grend slem u Londonu i postao osmi igrač u istoriji tenisa koji je uspeo dve godine zaredom da osvoji šampionski pehar na prestižnom turniru.

Meč je trajao dva sata i 55 minuta, a srpski teniser je posle velike, na trenutke rovovske borbe savladao Federera i izjednačio na 20:20 u međusobnim duelima.
Ključni detalj dogodio se početkom trećeg seta, kada je Novak uspeo da se oporavi od izgubljenog taj-brejka (12:10) i propuštenih sedam set lopti.

Neiskorišćene prilike, međutim, nisu omele našeg tenisera. Većina igrača bi psiholiški pala u takvoj situciji, ali Đoković je pokazao mentalnu stabilnost, zbog čega i jeste na vrhu ATP rang-liste. 

Novakova serija prekinuta je u Montralu na Rodžers kupu. U izuzetno uzbudljivom, iscrpljujućem finalu Endi Mari je savladao Novaka Đokovića sa 2:1 (6:4, 4:6, 6:3). Britanac je posle osam poraza u međusobnim duelima uspeo da savlada našeg asa.

U finalu Mastersa u Sinsinatiju, Rodžer Federer je savladao Novaka Đokovića sa 2:0 (7:6, 6:3). Tako je Sinsinati ostao jedini turnir iz masters serije koji nedostaje Đokoviću. Peti pokušaj za Đokovića prošao je kao i prethodni - bez osvojenog seta. Federerova sedma titula na ovom turniru u isto toliko finala.

Usledio je trijumf Novaka na poslednjem Gren slemu sezone - Ju-Es Openu nad velikim Rodžerom Federerom. Posle ove titule naš as je obezbedio prvo mesto na ATP listi do kraja godine.

Borba teniskih titana pripala je najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću - 3:1 (6:4, 5:7, 6.4, 6:4). Pred ne baš korektnom publikom savladao je velikog Švajcarca posle tri sata i 20 minuta igre i osvojio desetu grend slem titulu, drugu na Otvorenom prvenstvu Amerike.

Meč dostojan finala Ju-Es opena pripao je Novaku Đokoviću. Susret za prave teniske sladokusce. Brejkovi, ribrejkovi, stizanje nemogućeg, istrčavanje na mrežu uspešan lob, uhvaćen smeč... Sve to smo imali priliku da vidimo u, po našeg asa, istorijskom finalu. Novak je imao više mentalne i fizičke snage i stigao do zasluženog trofeja.

Trijumfom u Njujorku najbolji teniser današnjice Novak Đoković postao je tek osmi igrač u istoriji tog sporta koji je osvojio dvocifreni broj grend slem titula. Pobedom u finalu Ju-Es opena, Đoković je osvojio 55 ATP trofej i još jednom se upisao u istoriju svetskig tenisa. Đoković je osvojio 10. grend slem trofej u dosadašnjoj karijeri i izjednačio se sa Amerikancem Bilijem Tildenom koji je, takođe deset puta, pobeđivao na nekom od najjačih svetskih turnira.

Neprikosnoven je Federer sa 17 grend slem titula. Po tri manje osvojili su Amerikanac Pit Sampras i Rafael Nadal, a na 4. mestu je Australijanac Roj Emerson sa 12 trofeja.

Teniski Karavan potom se preselio u Aziju. Na startu Novak je preslišao Nadala za šesti trofej u Pekingu. Nadigrao je Španca u dva seta - 6:2, 6:2.. Novak je na ovom turniru izgubio samo 18 gemova u pet mečeva, prosečno tek nešto više od tri po meču. Podatak koji potvrđuje apsolutnu dominaciju na ovom turniru.

Spektakl u Pekingu pripao je našem asu. Publika je uživala u „nemogućim" potezima pre svega našeg tenisera. Novak Đoković je od samog starta preuzeo kontrolu igre u svoju ruke. Diktirao je tempo, dominirao protiv Španca. Na samom startu meča napravio je brejk i time stavio do znanja protivniku ko je lider. Nadal je samo na trenutke uspevao da parira Novaku, ali to nije bilo dovoljno da ozbiljnije zapreti. Meč je trajao 90 minuta.

U nastavku azijske turneje naš as je osvojio turnir u Šangaju. Novak Đoković je osvojio titulu savladavši u finalu Žo-Vilfrida Tsongu sa 2:0 (6:2, 6:4). Titula u Šangaju je 25. titula na masters turnirima za srpskog tenisera. Srpski teniser je u Šangaju došao do 57. titule u karijeri, 25. na mastersu, i tako još jedom potvrdio da mu prija da se takmiči na tvrdoj podlozi u Kini, gde je doživeo samo jedan poraz u poslednjih 38 mečeva.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ponovo je pomerio granice rekorda na prvom mestu ATP liste, pošto je, pobedom u finalu Mastersa u Šangaju, došao do 16.785 bodova i ostavio iza sebe drugoplasiranog Endija Marija za 8.035 bodova. Koliko je to velika prednost najbolje govori podatak da je skoro ista kao razlika između Marija i 70. na listi.

Od poslednje nedelje oktobra Đoković se izjednačio sa legendarnim Amerikancem Džonom Mekinroom po broju nedelja provedenih na vrhu ATP liste. Đoković je započeo 170. nedelju i nalazi se na petom mestu večne liste. Već naredne nedelje naš as je nadmašio Mekinroa.

Posle turnira u Šangaju, teniski karavan se vratio u Evropu. Usledio je Masters u Parizu i novi rekord je oboren. Novak Đoković osvojio treću vezanu titulu na Mastersu u Parizu. Savladao je Britanca Endija Marija sa 2:0 (6:2, 6:4) i potvrdio apsolutnu dominaciju u svetskom tenisu. Našem asu bila su potrebna 93 minuta igre da dođe do novog trijumfa u Gradu svetlosti. Ovim trijumfom Novak je ispisao novu stranicu u istoriji tenisa. Naime, on je prvi teniser koji je u jednoj sezoni osvojio šest mastersa, a u još dva je bio u finalu.

Moć broja jedan u pariskom finalu na svojoj koži je osetio Endi Mari. Novak je kontrolisao meč od prvog poena. Konstantno je pritiskao servis protivnika i skoro u svakom servis gemu Britanca naš as je dolazio do prilike da napravi brejk. Mari je pak imao samo jednu, i to u drugom setu i uspeo da je iskoristi. Ipak, nedovoljno da se ozbiljnije suprotstavi najboljem.

Nakon Pariza Novak Đoković je proglašen za igrača godine u izboru Asocijacije teniskih profesionalaca. Đoković je ovu nagradu osvojio četvrti put u karijeri, a drugu godinu zaredom. Đoković, koji je ove sezone, između ostalog, osvojio tri grend slem titule, ovu nagradu osvaja četvrti put u karijeri, a drugu godinu zaredom. On se na prvom mestu ATP liste nalazi od 7. jula prošle godine.

Sezonu iz snova Novak je krunisao osvajanjem završno turnira u Londonu. Najbolja teniska sezona u open (profesionalnoj) eri okončana je kako i dolikuje - pobedom i trofejom. Novak Đoković je po četvrti put uzastopno osvojio završni turnir u Londonu, pobedivši Rodžera Federera sa 6:3, 6:4.

Novak Đoković osvojio je peti put u karijeri, a četvrti put uzastopno, završni ATP turnir pošto je O2 areni u Londonu pobedio Švajcarca Rodžera Federera sa 2:0 u setovima (6:3, 6:4).

To je bio 44. duel Đokovića i Federera i 22. pobeda prvog igrača sveta, čime se, sasvim očigledno, izjednačio sa Švajcarcem.Đoković je osvojio petu titulu na završnom turniru i postao je prvi teniser u istoriji koji je taj turnir osvajao četiri puta uzastopno. Federer je rekorder sa šest trofeja na završnom turniru.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković četvrti put u karijeri osvojio je trofej "Zlatni krompir" koji se dodeljuje igraču sa najviše osvojenih setova sa "nulom" u sezoni. 

Đoković je u 2015. godini osvojio 12 setova bez izgubljenog gema, čak četiri više od drugoplasiranog Endija Marija.

Srpski teniser je po dva puta "počistio" upravo Marija, Vavrinku i Čilića, a po jednom Kuznjecova, Berdiha, Kližana, Darsisa, Dolgopolova i Hajder-Maurera.

Ta nagrada je ustanovljena 2004. godine, a Đoković je sada ispred Nadala, koji je tri puta bio najbolji, Ferera i Federera po dva i Soderlinga sa jednim priznanjem.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković novu sezonu počeće na turniru u Dohi, koji se igra od 5. januara naredne godine.  

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво