Читај ми!

Hajka na Kvitovu, češki predsednik je brani!

Pobednica Vimbldona Petra Kvitova našla se na udaru javnosti u Češkoj zbog selidbe u Monako. Dok neki zahtevaju da joj se oduzme državljanstvo, predsednik Miloš Zeman i ministar finansija Andrej Babiš stali u odbranu teniserke. Šta bi se dešavalo kada bi neko u Beogradu predložio da se iz istih razloga oduzme državljanstvo Novaku Đokoviću, pitaju se Kvitova i njen tim.

Predsednik Češke Miloš Zeman i ministar finansija Andrej Babiš stali su u zaštitu vimbldonske pobednice, češke teniserke Petre Kvitove, na koju se povela hajka na Fejsbuku da joj se oduzme češko državljanstvo zato što se preselila u Monako i tamo plaća porez, javlja dopisnik agencije Beta iz Češke. 

Hajka se prenela u medije, kada su u nju uključio poslanik vladajuće Češke socijaldemokratske stranke Stanjislav Humpl i zatražio da se Česima koji se trajno presele u neku drugu zemlju oduzme državljanstvo.

"Kvitovoj su pare čeških poreskih obveznika pomogle da uspe, a sada plaća porez drugoj zemlji", rekao je poslanik Humpl i dodao da teniserka nije krila da ju je na preseljenje u Monako navelo to što će tako plaćati manji porez.

"Porez u drugoj zemlji plaćao je i jedan od najslavnijih švedskih režisera Ingmar Bergman. Ipak, nikome u Švedskoj nije ni palo na pamet da mu oduzima državljanstvo", rekao je predsednik Zeman za današnje Pravo.

Predsednik je naglasio da bi - upravo suprotno - Češka morala da zahvaljuje Kvitovoj za uspešno predstavljanje zemlje.

Petra Kvitova i njen tim prate šta se piše, ali neće dozvoliti da im to pokvari slavlje nakon trijumfa češke teniserke na ovogodišnjem Vimbldonu, poručili su posredstvom agencije Češka sportovnji koja ih zastupa.

"Petra je prijavljena u Monaku već godinu dana, to nije palo s neba i nije jedina među sportistima. Iskreno rečno, želeo bih da budem malena muva negde na zidu u Beogradu da vidim i čujem šta bi se dešavalo kada bi neko tamo predložio da se iz istih razloga srpsko državljanstvo oduzme Novaku Đokoviću", rekao je Pravu portparol Češke sportovnji Karel Tejkal. U domovinu ide, prema njegovim rečima, bar deo prihoda Kvitove kojima plaća najmanje tri člana svog tima počev od trenera.

Da su "pobrkali lončiće" oni koji traže da se Kvitovoj oduzme državljanstvo zato što ne plaća porez u Češkoj - upozorio je i češki ministar finansija Andrej Babiš.

"Novac od pobeda oporezuju po pravilu u onim zemljama gde se održava turnir. Petra Kvitova ne igra u Češkoj. Putuje po turnirima po celom svetu gde joj se pobede oporezuju. Za slavu Češke čini više od svih onih koji je sada kritikuju zajedno", kazao je ministar Babiš.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво