Nole odbranio Šangaj

Novak Đoković je savladao u finalu mastersa u Šangaju Argentinca Huana Martina del Potra sa 2:1 (6:1, 3:6, 7:6 /7:3/). Nole je odbranio titulu na ovom turniru i stigao do svoje 15 masters titule. Velika borba u tri seta, dva sata i 35 minuta igre, zasluženo je pripala našem asu.

Novaku nije bilo lako. Krenu je silovito 'počistio' Argentinca sa terena u prvom setu. Potom je usledeo pad u igri našeg asa, Delpo se vraća u meč i stiže do izjednačenja u setovima. U odlučujućem setu pravi rat na terenu. Meč je rešen u taj-brejku u kome je naš as bio prisebniji i stigao do pobede. Đoković je do 39. titule u karijeri, a pete u sezoni došao posle dva sata i 32 minuta igre. Azija očigledno prija srpskom teniseru, jer je posle Pekinga osvojio trofej u Šangaju i došao do skora od 20:0 na turnirima u Kini.

Đoković je krenuo silovito, odmah je napravio brejk i napao visokog Argentinca, ne ostvljajući mu ni gram šanse za preokret. Srpski teniser je bio veoma motivisan u prvom setu, napravio je samo pet grešaka i uz 13 ostvarenih vinera potpuno dominirao na terenu.

U drugom setu viđena je sasvim druga slika. Drugi reket sveta dozvolio je sebi popriličan pad u igri, a u pojedinim trenucima je gubio ravnotežu pri kraju poena. Argentinac je tada počeo da liči na igrača koji je dan ranije lako pobedio Rafaela Nadala. Novak nije uspevao da pronađe pravi ritam, pa ipak je uprkos tome imao šansu u sedmom gemu da se vrati u igru, ali nije iskoristio tri brejk šanse, pa je Del Potro došao do izjednačenja.

Odlučujući set rešen je u taj-brejku, iako je 26-godišnji Beograđanin pri rezultatu 5:4 imao dve meč lopte (40:15). Ipak, kada je bilo najpotrebnije, srpski teniser je pokazao zašto je duže od 100 nedelja bio najbolji igrač na svetu i sasvim zasluženo je došao do pobede.

Đoković je odbranom titule u Šangaju nastavio borbu sa Nadalom za prvo mesto na ATP listi na kraju godine. Iako je srpski teniser odbranio 1.000 bodova, Nadal je plasmanom u polufinale povećao prednost, koja sada iznosi 400 boodova (11.520:11.120).

Đoković: Žao mi je što je Del Potro morao da izgubi

"Bio si sjajan, žao mi je što si izgubio, ne znam šta da kažem posle ovakvog meča. Prijatelju, želim ti sve najbolje. Hvala mom timu, uvek su uz mene i žrtvuju svoje vreme zbog rada sa mnom", rekao je Đoković posle meča. On je pohvalio organizatore Mastersa u Šangaju.

"Ovo je jedan od najboljih turnira na svetu kada je organizacija u pitanju. Svaki put kad dođem vidim nešto novo, poprvaljeno, više je publike", dodao je Đoković.

Del Potro je čestitao Đokoviću na odličnoj partiji i najavio dolazak u Šangaj i sledeće godine.

"Đoković me je pobedio u još jednoj velikoj borbi, teško ga je dobiti čak i kada igramo na podlozi koja mi odgovora. Ponosan sam na njega, jer on i njegov tim imaju izvanrednu sezonu iza sebe. Lepo je igrati u Šangaju, publika nam je priredila šou. Jedva čekam da se vratim, ponovo pobedim Nadala, nadam se i Novaka i osvojim titulu", rekao je Del Potro.

 

Ovako je tekao meč:

13.15 - Kraj meča. Đoković koristi prvu meč loptu, na servis Del Potra, i dobija taj-brejk sa 7:3.

13.14 - Novak osvaja dva svoja servisa i dolazi do tri vezane meč lopte, 6:3 u taj-brejku.

13.11 - Novi mini-brejk našeg asa, posle duge razmene od 24 udarca.

13.10 - Delpo vraća mini-brejk.

13.09 - Novak prvi stiže do mini-brejka, 2:1.

13.06 - Oba tenisera osvajaju svoje servise i meč će biti rešen u taj-brejku, 6:6.

12.59 - Delpo spasava i drugu Novakovu meč loptu, potom dolazi i do gem lopte, koristi je i dolazi do izjednačenja, 5:5.

12.56 - Servis Argentinca. Novak napada, uspeva da nadigra Delpa i dolazi do dve vezane meč lopte. Prvu ne koristi.

12.50 - Novak sa nulom osvaja gem i vodi sa 5:4 u trećem setu.

12.39 - Novak napada servis protivnika, osvaja dve vezane brejk šanse. Argentinac uspeva da se odbrani, izjednačenje. Delpo uspeva da se izvuče i osvoji svoj servis.

12.30 - Novak propušta 40:15. Argentinac preokreće i osvaja brejk šansu, prvu u trećem setu. Naš as uspeva da se odbrani, a potom i da osvoji gem, 3:2.

12.13 - Na startu trećeg seta oba tenisera sigurna na svoj servis, 1:1.

12.04 - Argentinac uspeva da osvoji drugi set sa 6:3 i izjednači na 1:1 u setovima.

11.55 - Novak ponovo napadaservis Argentinca. Dolazi do tri vezane brejk lopte. Delpo uspeva da se odbrani i stigne do izjednačenja. Potom dolati do prednosti i osvaja svoj servis, 2:5.

11.44 - Novak uspeva da prekine seriju Argentinca, osvaja svoj servis i smanjuje na 3:1.

11.31 - Sada je Novak ima problem. Mali pad u igri i dozvoljava protivniku dve vezane brejk šanse. Argentinac koristi prvu šansu i dolazi do brejka 0:2.

11.25 - Delpo je servisom počeo drugi set, uz mnogo muke, posle dva izjednačenja, uspeva da ga osvoji, 0:1. 

11.18 - Snažno, precizno i pre svega maksimalno skoncentrisano, kako je počeo naš teniser tako i završava set, iskoristivši prvu set loptu na svoj servis. Posle 34 minuta igre Novak osvaja prvi set sa 6:1.

11.15 - Novi servis Argentica, i nova brejk šansa za našeg asa, propušta je. Protivnik uspeva, iz trećeg pokušaja, da osvoji svoj servis i smanji na 5:1.

11.05 - Novak nastavlja da melje protivnika. Dolazi do novih brejk šansi, dve vezane, koristi prvu - 4:0.

10.59 - Protivnik pokušava da uzvrati, osvaja dve vezane brejk šanse. Naš teniser uspeva da se odbrani i osvoji servis, 3:0.

 

10.55 - Novak je osvojio svoj servis. Potom napada protivnikov, dolazi do brejk šanse, propušta je. Osvaja i drugu, koju uspeva da iskoristi i stiže do ranog brejka, 2:0.

10.43 - Počeo je meč između Novaka Đokovića i Huana Martina del Potra.

Turnir masters serije u Šangaju igrao se za ukupni nagradni fond od 6,2 miliona dolara, a pobedniku je pripao ček na 729.000 dolara.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи