Partizan izgubio od "armejaca"

Partizan je porazom od CSKA, rezultatom 90:88, osvojio četvrto mesto na finalnom turniru Evrolige. Na žalost, ni protiv Moskovljana, sreća nije bila na strani crno-belih. I pored poraza, "četa" Duška Vujoševića je napravila istorijski uspeh, jer je sa budžetom od samo tri miliona evra, ravnopravno parirala najboljim i najbogatijim evropskim ekipama.

Partizan je utakmicom za treće mesto na finalnom turniru Evrolige protiv moskovskog CSKA završio ovogošnju sezone u najelitnijem klupskom takmičenju.

Ekipa sa najmanjim budžetom u ovom takmičenju, napravila je pravi podvig samim plasmanom na fajnal-for, a pobede protiv favorizovanih protivnika dugo će se prepričavati.

Uspeh Partizana mnogi su upoređivali sa bajkom o pepeljugi i pričom o ružnom pačetu, dok su trenera "crno-belih" nazivali čarobnjakom.

Dule je i ovaj put demonstrirao svoju magiju, a u dve utakmice na fajnal-foru, dva produžetka delila su crno-bele momke da naprave još veći podvig.

Ova utakmica je po mnogo čemu bila slična onoj protiv Olimpijakosa. Do poslednje sekunde pobednik nije bio poznat, a samo malo sreće je i ovaj put bilo potrebno Partizanu za pobedu.

Kao da je sve zalihe sreće Partizan iskoristio Kecmanovom trojkom protiv Cibone.

S obzirom da se igralo za treće mesto, pritisak na obe ekipe je bio manji, pa samim tim i utakmica je bila lepša za gledanje.

Ekipa CSKA je bolje otvorila utakmicu, a Lengdon je bio nezaustavljiv. Partizan je počeo zonskom odbranom, ali su Moskovljani "pik end rolom" lako nalazili rešenja u napadu. U odbrani su "armejci" igrali čvrsto, pa su prvih šest poena, crno-beli postigli sa linije slobodnih bacanja. Prve poene iz igre, za Partizan, tek u četvrtom minutu postiže Veseli.

Celu četvrtinu Lengdon rešeta koš Partizana, a Božić, Roberts i Rašić, trojkama uzvraćaju. Ipak najbolji igrač beogradske ekipe u tom delu igre bio je Jan Veseli, koji je atraktivnim potezima, sa šest postignutih koševa, sprečio "armejce" da se odlepe.

Četvrtinu je obeležila i tehnička lična greška koju je, posle prigovora sudiji, dobio trener Partizan Duško Vujošević. Taj period igre završava se rezultatom 25:20 za Moskovljane.

Ruska ekipa silovito počinje drugu četvrtinu pa se koševima Hrijape i Lengdona odvaja na plus 11. U tom trenutku je Veseli održavao Partizan u životu. Krajem četvritine na scenu stupa Roberts, čijim koševima Partizan smanjuje zaostatak, a na odmor se odlazi rezultatom 47:44 za rusku ekipu.

Nastavak donosi ravnopravnu igru, u kojoj ni jedan ekipa nije stekla veću razliku. Partizan poenima Robertsa i Marića, prvi put posle samog početka utakmice dolazi do prednosti.

Veći deo trećeg perioda Partizan je igrao sjajnu odbranu, a za šest minuta Moskovljani postižu isto toliko poena. Ipak Voroncevič i Holden preuzimaju stvar u svoje ruke i ubrzo vraćaju prednost ruskoj ekipi. U tom delu igre i Veseli dobija tehničku grešku, ali crno-beli ipak u poslednju četvrtinu odlaze sa poenom viška.

I poslednju četvritinu Partizan počinje trojkom, ovoga puta egzekutor je bio Dušan Kecman. Ipak, koševima Šiškauskasa i Kauna, CSKA vraća rezultatsku klackalicu. Smenjuju se poeni Kurbanova, Šiškauskasa sa jedne i Rašića i Robertsa sa druge strane, a Moskivljani u posednji minut ulaze sa tri poena prednosti.

Utakmica ulazi u neizvesnu penal završnicu. Na liniji za slobodna bacanja Marić, Lengdon i Mekejleb su nepogrešivi, dok je samo Hrijapi zadrhtala ruka, pa je promašio jedno bacanje. "Armejci" su tada imali dva poena prednosti, a Partizan 6,4 sekunde da trojkom trijumfuje ili bar da odvede utakmicu u produžetke.

Odgovornost preuzima Mekejleb, koji sjajnim sprintom do protivničkog reketa ne daje vremena košarkašima CSKA da mu zasmetaju, i bez problema polaže loptu u koš.

Konačno se sreća osmehnula crno-belima, koji su sada spasili izgubljenu utakmicu.

I oni skeptici koji su mislili da je Partizan zalutao na fajnal-for, posle dve neizvesne utakmice sa najjačim timovima, morali su da priznaju da su crno-beli zaslužili ne samo učešće, već i trijumf na završnom turniru.

Drugi produžetak na fajnal-foru za Partizan je ponovo počeo furiozno, i opet Kecman postiže još jednu bitnu trojku. Posle isključenja Veselog, zbog pete lične greške, koševima Lengdona i Grijape Moskovljani vraćaju prednost od jednog poena.

Ipak, dva slobodna bacanja Mekejleba i trojka Božića dižu prednost crno-belih na četiri poena. Treće mesto je već bilo navidiku, Lengdon i Hrijapa vraćaju svoju ekipu u život.

Ruska ekipa pon ovo prelazi u vođstvo, a Rašić vraća prednost Partizanu. Konačni egzekutor je bio ipak Amerikanac Holden, koji na 2,4 sekunde do kraja postiže trojku i dovodi svoju ekipu u prednost od dva poena.

Mekejleb još jednom ima poslednji šut, ali ovoga puta ne uspeva. Utakmica se završava rezultatom 90:88 za CSKA, a Moskovljani osvajaju utešno treće mesto.

Najefikasniji u ruskoj ekipi bio je Trajan Lengdon sa 32 poena, Viktor Hrijapa  ubacio je 17, a Ramunas Šiškauskas 13 poena.

Najbolji strelac crno-belih bio je Lorens roberts sa 16 poena, Dušan Kecman i Aleks Marić postigli su po 15 poena.

Број коментара 112

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи