Sećanje na legendarnog strelca

Košarkaški savez Srbije i Beograda, Olimpijski komitet Srbije i ekipa filma "Žućko - skica za portret Radivoja Koraća" nizom manifestacija u ponedeljak i utorak će u Beogradu obeležiti 40 godina od pogibije legendarnog košarkaša Radivoja Koraća.

Nezaboravni as, čija efikasnost odavno predstavlja veoma važan deo srpske košarkaške istorije, poginuo je 2. juna 1969, u 30. godini, u saobraćanioj nesreći dok se iz Sarajava vraćao sa utakmice između selekcija Jugoslavije i Bosne i Hercegovine.

Slavni levoruki košarkaš tokom bogate karijere postavio je mnoge rekorde, koji su decenijama odolevali. Korać je, kao najbolji igrač OKK Beograda i reprezentacije Jugoslavije osvajao titulu najboljeg strelca na gotovo svakom takmičenju u kom je učestvovao.

Čak sedam puta uzastopno bio je najbolji strelac prvenstva Jugoslavije, a bio je najefikasniji igrač prvenstva Belgije i Italije dok je igrao za Standard iz Liježa i Padovu. Na utakmici Kupa evropskih šampiona u dresu OKK Beograda protiv švedskog Alvika iz Stokholma postigao je čak 99 koševa, što je skoro dve decenije bio rekord tog elitnog evropskog takmičenja.

Za reprezentaciju Jugoslavije Korać je debitovao 1958. godine i u "plavom" dresu je čak tri puta bio najbolji strelac šampionata Evrope. U periodu dok se Jugoslavija borila da postane značajan faktor svetske i evropske košarka, Korać je predvodio "plave" do dva evropska srebra (1961. i 1965) i jedne bronze (1967), dve titule vicešampiona sveta (1963. i 1967) i drugog mesta na letnjim Olimpijskim igrama u Meksiko Sitiju 1968. godine.

Za reprezentaciju Jugoslavije postigao je 3.153 poena na 157 zvaničnih utakmica.

Brojnim i sjajnim podvizima popularni as godinama je bio idol mnogim jugoslovenskim košarkaškim generacijama, pa su najveći asovi domaće košarke često potencirali da su im njegova neverovatna dostignuća predstavljala podsticaj da se usavršavaju i napreduju kako bi došli do nivoa da ih javnost uporedi sa njim.

Košarkaški poklonici i danas rado prepričavaju podvig kada je u jednom belgijskom televizijskom šou programu bez greške realizovao svih 100 slobodnih bacanja.

Korać je bio jedan od najzaslužnijih za stvaranje pozitivne slike o košarkašima, kao urbanim i obrazovanim momcima. Mnoge gradske legende tvrde da je Korać, inače uspešan student Elektrotehničkog fakulteta, među prvima u Beograd doneo ploče Bitlsa, vozio čuvenu "vespu" ...

Obeležavanje Koraćeve smrti počeće danas u 18,30 časova u Knez Mihailovoj ulici, preko puta kafane "Ruski car", gde će se prvi put posle više decenija okupiti legende jugoslovenske i svetske košarke, a sutra u 20 časova predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac organizovaće koktel u prostorijama nacionalnog komitata.

Prethodno će u Košarkaškom savezu Srbije u 10 časova biti organizovan "Dan sećanja" na Koraća, u 11,30 biće položeni venci na njegov grob u Aleji velikana na Novom groblju, a od 19,30 na terenima Partizana na malom Kalemegdanu biće odigrana utakmica između OKK Beograda i ekipe Radivoje Korać.

U toku te utakmice biće prikazan film o Koraćevoj generaciji i uručeni pokloni i priznanja gostima i velikanima naše košarke.

Obeležavanju četrdesete godišnjice Koraćeve smrti prisustovaće mnogi igrači iz šezdesetih i sedamdesetih godina. Iz Slovenije će doći Ivo Daneu i Boris Kristančić, iz Hrvatske Petar Skansi, Damir Šolman, Josip Đerđa, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac i Rato Tvrdić, a iz Bosne i Hercegovine Vječeslav Tolj, Hido Bašić i Muriz Alić.

Pored bivših reprezentativaca Jugoslavije, u Beograd će doputovati i Koraćevi saigrači iz italijanske Petrarke, poslednjeg kluba za koji je igrao, Frančesko Veroto i Fabio Fabiono, a tu će, naravno, biti i njegovi saigrači iz Srbije Slobodan Gordić, Milorad Erkić, Nemanja Đurić, Dragoslav Ražnjatović, Dragan Kapičić,

Vladimir Cvetković, Zoran Maroević ....

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво