Sedamnaest godina od Partizanove titule prvaka Evrope

U četvrtak se navršava 17 godina od najvećeg uspeha u istoriji srpske klupske košarke, dana kada se beogradski Partizan u Istanbulu popeo na krov Evrope.

Na Bosforu su 1992. godine momci Željka Obradovića, koji je te sezone debitovao na trenerskoj klupi, savladali španski Huventud istorijskom trojkom kapitena Aleksandra Đorđevića u poslednjim sekundama dramatičnog meča (71:70).

Bila je to kruna svih uspeha trofejnih generacija "crno-belih", koje su pre istorijske titule evropskog prvaka osvojile tri Kupa Radivoja Koraća i učestvovale na završnom turniru tadašnjeg Kupa šampiona u belgijskom Ganu.

Uspeh koji je Partizan napravio 1992. godine dobija na značaju kada se ima u vidu da ga je ostvario veoma mlad tim sa prosekom od 21,7 godina. O kakvom se podvigu radi govori i podatak da je najtrofejniji srpski klub, predvođen Đorđevićem i Predragom Danilovićem, tada zbog rata na teritoriji bivše Jugoslavije sve mečeve morao da igra u inostranstvu.

Uprava Partizana je pre 17 godina odlučila da sve utakmice kao "domaćin" igra u Fuenlabradi, gradiću nadomak Madrida. Ispostavilo se da je to bio pun pogodak, s obzirom da su "crno-beli" košarkaši, kako je sezona odmicala, igrom i ponašanjem pobrali sve simpatije stanovnika mirnog španskog grada.

Nakon što su kao četvrti u grupi u četvrtfinalu eliminisali slavni italijanski Knor (današnji Virtus), Beograđani su u borbi za završnu predstavu u Istanbulu eliminisali ekipu milanskog Filipsa.

U finalu, u duelu sa tada moćnim Huventudom iz Badalone, viđena je prava drama posle koje je aplauz bio namenjen istinskim herojima - košarkašima Partizana. Zanimljivo je da ni u ovom susretu srpski tim nije ostao bez podrške publike, pošto su navijači istanbulskog Bešiktaša sve vreme bili uz svoju "braću po boji".

Na poluvremenu finalne utakmice "crno-beli" su vodili sa 40:36, ali je u nastavku inicijativa prešla na stranu Katalonaca, koji su deset sekundi pre kraja poveli sa 70:68. U dramatičnoj završnici u centru pažnje je bio kapiten Đorđević, koji je preuzeo odgovornost i odvažnim šutem u poslednjoj sekundi pogodio za konačnih 71:70, priredivši neviđeno slavlje navijačima Partizana.

Podvig košarkaša Partizana predstavljao je poslednji sportski uspeh predstavnika zemlje koja se uveliko raspadala i koje, u trenucima kada se uspeh "crno-belih" naveliko slavio, nije više bilo na karti sveta.

Trijumf u Istanbulu lansirao je u evropsku košarkašku orbitu nekoliko igrača koji su narednih nekoliko godina blistali u evropskim okvirima. Đorđević, Danilović, Željko Rebrača i Nikola Lončar godinama su dominirali klupskom i reprezentativnom košarkaškom scenom.

Trofej 1992. prvi je od šest titula klupskog prvaka Evrope, koje je kao trener osvojio Željko Obradović. On je na počev od sezone 1991/1992, po završetku igračke karijere, a pod patronatom čuvenog profesora Aleksandra Nikolića, postao jedan od najtrofenjijih evropskih stručnjaka.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи