Читај ми!

Ta manite te rekorde – Jokić do kraja sezone među četvoricom najboljih svih vremena

Kada se ujutru probudite, samo jedna stvar je sigurna – Nikola Jokić je noćas ostvario tripl-dabl učinak... A još jedna je gotovo izvesna – do kraja aktuelne NBA sezone srpski centar će po broju trostrukih dvocifrenih učinaka biti među četvoricom najboljih na večnoj listi najjače košarkaške lige sveta.

Та маните те рекорде – Јокић до краја сезоне међу четворицом најбољих свих времена Та маните те рекорде – Јокић до краја сезоне међу четворицом најбољих свих времена

Košarkaš Denver nagetsa Nikola Jokić noćas je u pobedi svog tima nad Hjuston roketsima postigao 14 poena, uhvatio 11 lopti i podelio 10 asistencija... Samo još jedan dan u kancelariji za Jokića, ali ovaj put sa dobrim povodom da počasti kolege iz firme – 100. tripl-dabl učinak u karijeri.

Sve do 1973. godine NBA statističari nisu vodili evidenciju o broju blokada i ukradenih lopti, a ni o skokovima se nije vodilo računa pre 1950, pa niko ne može da se zakune da zna ko je prvi na američkim parketima tri kolone pored svog imena popunio dvocifrenim brojevima, pošto kolona dugo nije ni bilo.

Tek je Medžik Džonson početkom osamdesetih svojim svestranim partijama popularizovao tripl-dabl kao pojam i relevantan podvig koji se precizno prati i beleži, ali će ostati upisano ime košarkaša Filadelfija voriorsa Endija Filipa, kojeg (ne potpuno pouzdana) istorija pamti kao prvog koji je ostvario tripl-dabl učinak.

Otkako je Endi 14. decembra 1950. protiv Fort Vejn pistonsa zabeležio 17 poena, deset skokova i deset asistencija, samo šestorica igrača u istoriji NBA lige mogu da se pohvale sa 100 ili više tripl-dablova tokom regularnog dela sezone, a od dans je među njima i Nikola Jokić.

Ispred dvostrukog MVP-a na večnoj listi sada su samo petorica košarkaša, od kojih dvojica još igraju košarku. Prvi je Rasel Vestbruk (198 tripl-dablova), iza njega je Oskar Robertson (181), a među najboljih pet su još Medžik Džonson (138), Džejson Kid (107) i Lebron Džejms (106).

Pošto Kid sada samo sa klupe svog Dalasa može da gleda tuđe lucidne asistencije i precizne šuteve, dok je i dalje aktivni Džejms ove godine samo jednim tripl-dablom popravio svoj skor, Jokić bi već do kraja aktuelne sezone mogao da se progura među četvoricu najboljih svih vremena, a karijera je pred njim pa u narednim godinama može da pojuri i na sam vrh.

Sto tripl-dablova na 582 utakmice

Do početka plej-ofa Denver će odigrati još 19 utakmica, a Nikolini tripl-dablovi ređaju se kao na traci – na poslednjih 20 mečeva upisao ih je 15.

Da Jokićev učinak ima veliki potencijal rasta pokazuje i podatak da je košarkaš Denvera do svojih 100 tripl-dablova došao odigravši 582 utakmice, pa su od konkurenata samo Vestbruk i Robertson u proseku češće popunjavali po tri kolone.

Već dve sezone u nizu Jokić je po tom parametru najbolji u NBA ligi, a biće izvesno i treću pošto mu je tripl-dabl protiv Hjustona 24. ove sezone i ima ih čak 14 više od narednog na listi – Luke Dončića.

I tu bi Jokić mogao da podeblja slova kojima je upisan u istoriju pošto je po broju tripl-dablova tokom jedne regularne sezoni trenutno deveti. Gotovo sigurno će nadmašiti Vestbrukov učinak iz sezone 2017/18. (25 tripl-dablova) i Robertsonovih 26 iz 1961. i 1964, a nije nedostižan ni 31 tripl-dabl Vilta Čejmberlena iz sezone 1967/68. 

U teoriji – ako Jokić na svakoj od narednih 19 utakmica popuni tri kolone dvocifrenim brojevima, nadmašiće i rekord Rasela Vestbruka – 42 tripl-dabla iz sezone 2016/17.

Nije u Nikolinoj ravničarskoj prirodi da žuri i juri (osim na hipodromu), ali ako nastavi u svom ritmu da dominira po dvoranama širom Sjedinjenih Država, padaće redom i rekordi kao bačko žito u junu, iako je verovatno sve što bi Jokić na to imao da kaže – ta mani.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво