Читај ми!

Pešić za RTS: Popularnost i potencijal naše košarke nisu u srazmeri, treba da nađemo rešenje

Košarkašima Srbije predstoje dva poslednja meča u kvalifikacijima za Svetsko prvenstvo koje ove godine organizuju tri zemlje - Japan, Indonezija i Filipini. Naši košarkaši 24. februara igraju protiv Grčke u Atini, a 27. februara protivnik je Velika Britanija. Neophodna im je jedna pobeda za plasman na Mundobasket. Pred poslednji prozor kvalifikacija, selektor Svetislav Pešić pratio je Kup Radivoja Koraća u dvorani Čair i održao predavanje na Niškom Univerzitetu. O Kupu Radivoja Koraća i nesrazmeri popularnosti i potencijala košarke u Srbiji selektor Pešić je govorio u ekskluzivnom intervjuu za Radio-televiziju Srbije.

Pred poslednji prozor kvalifikacija, selektor Svetislav Pešić pratio je Kup Radivoja Koraća u dvorani Čair. Na dan finala održao je predavanje na Niškom Univerzitetu.

Njegovo mišljenje, stavove o promenama igre, o iskustvu,  metodici rada sa mlađim igračima i načinu na koji mladi treneri treba da se odnose prema poslu, slušali su studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nišu, košarkaški radnici, čelnici Košarkaškog saveza Srbije i Košarkaške lige Srbije, kao i predstavnici medija.

Posle predavanja selektor Pešić dao je ekskluzivni intervju Radio-televiziji Srbije.

Na predavanju ste naveli mnogo toga zanimljivog. Između ostalog, pomenuli ste četiri stuba košarke. Selekcija, metodika rada, sistem takmičenja i pravila igre. U poređenju sa tim, šta je ovaj Kup Radivoja Koraća prikazao, odnosno na kom nivou se nalazi klupska košarka u Srbiji?

- Ono što se dešava ili se već godinama dešavalo van granica košarkaškog igrališta (28 sa 15 metara), to se ne menja. Ono što se događa na terenu, što mene najviše zanima to je na vrhunskom nivou. Mi smo na Kupu Radivoja Koraća gledali jednu vrhunsku i izvanrednu košarku i sa aspekta detalja koji zanimaju nas koji malo dublje gledamo na košarku, ne samo navijački.

Derbi je bila jedna izvanredna utakmica. Dosta uspona i padova što jedna košarkaška utakmica može da donese. Bez obzira na to što navijači Crvene zvezde slave, a Partizan je izgubio, obe ekipe su vrhunske sa dva izuzetna trenera. Da ne bi bilo nekog udvaranja, velika je sreća što su imena Željka Obradovića i Duška Ivanovića deo srpske košarke.

S druge strane, imamo trenere FMP-a i Mega Basketa, izuzetno talentovane i mlade trenere, koji imaju jednu veliku budućnost - Marko Barać i Nenad Stefanović.

To što smo videli na terenu u Nišu, to je sve dobro.

Predstoji završnica kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Ponovo je poteškoća poklapanje Evroligaškog takmičenja i Fiba prozora, što je hronično stanje i veliki problem i za trenere i za igrače. Na koje ćete evroligaške igrače moći da računate za utakmicu protiv Grčke 24. februara?

- Kada se završi takmičenje u Nišu imaćemo više informacija i kada su u pitanju ostale ekipe. Na primer, kada je reč o Jaramazu ili Lučiću koji je pod povredama i na kog verovatno ne možemo da računamo.

Marinković i Kalinić, takođe, neće moći da budu sa nama jer španski klubovi ne dozvoljavaju da igrači igraju za reprezentacije u toku zimskog perioda, preko leta mogu.

Još uvek nemamo definisanu ekipu za našu prvu utakmicu protiv Grčke.

Mnogo dobrih izjava se moglo čuti od Vas  na predavanju.  Rekli ste i da je cilj ono što određuje motivaciju. Bez obzira na sastav Srbije, Vi imate cilj?

- Cilj je vrlo jasan, ali on ponekada može da motiviše, a ponekad da napravi pritisak. Međutim, nadam se da to neće biti pritisak, već da će pojačati tenziju, ozbiljnost i sve ono što karakteriše našu ekipu u svim kvalifikacionim prozorima.

Mi ponekad nismo imali sreće ili nismo imali dovoljno kvaliteta, ali smo to nadoknađivali velikim entuzijazmom. To je u ovom trenutku za nas veoma važno da bi na neki način eliminisali nedostatak broja dana za trening ili uigranost.

Mi smo apsolutno među svim ekipama  postavili  rekord u prozorima. Prošao je 41 igrač kroz reprezentaciju i tu nema nikakvog kontinuiteta.

Sa druge strane, ukoliko se kvalifikujemo onda ćemo imati i benefit od toga, jer smo mogli da proverimo, vidimo i identifikujemo, ko bi mogao da igra za reprezentaciju.

Rekli ste tokom predavanja da popularnost košarke u Srbiji nije u srazmeri sa potencijalom. Kako to objašnjavate?

 Popularnost je ogromna, ali ne samo zbog toga što dođe 20.000 ljudi da gleda Crvenu zvezdu i Partizan.

Vidim da i ostali klubovi imaju dovoljan interes publike. Potencijali su nam se smanjili, zbog toga što smo se i mi smanjili kao država.

Moramo da identifikujemo probleme i da pronalazimo rešenja kako da povećamo interes kod dece, omladine, dečaka i devojčica da se bave košarkom.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво