Читај ми!

Prva doživotna zabrana prisustva navijaču na tribinama u Srbiji

Prvi put jedan košarkaški klub u Srbiji izrekao je doživotnu zabranu prisustva utakmicama navijaču. Zbog pljuvanja sudije na utakmici Evrolige Partizan mu više neće prodavati karte. Slične mere najavljuju svima koji izazivaju incidente na utakmicama.

Dok je Partizan vodio protiv Baskonije navijač je ustao i pljunuo sudiju i za klub postao nepoželjan na tribinama. Za vreme utakmice je legitimisan, a na snimku se jasno vidi šta je uradio pa Patizan nema dilemu.Od svog bivšeg navijača sudskim putem tražiće i naknadu štete za kaznu koju je dobio od Evrolige u iznosu od 5.000 evra.

"Ne trebaju nam navijači koji pljuju i vređaju, mi smo klub koji ima najviše pretplatnih i prodatih karata, najveće posete i mi smo dužni tim ljudima koji troše svoj novac adekvatnu atmosferu na tim utakmicama... Naš provajder je dobio sliku, ime i prezime i sve podatke i ako ima sezonsku kartu biće poništena a dnevnu kartu neće biti u mogućnosti da kupi", istakao je Ostoja Mijailović predsednik Košarkaškog kluba Partizan.

Kada je reč o sudskim kaznama, one se češće izriču fudbalskim navijačima - uglavnom za posedovanje ili upotrebu pirotehnike, upade na teren, među protivničke navijače, nasilje. Kazna za navijače su od 50 do 150 hiljada dinara, kao i 30-60 dana zatvora.

"Ukoliko je prekršaj u grupi novčana kazna je od 100-150 hiljada, a kumulativno, kazna zatvora od 45-60 dana", rekao je sudija Prekršajnog suda Đuro Pavlica. 

U protekle tri godine Prekršajni sud formirao je 329 predmeta, 109 je okončao uglavnom osuđujućim presudama za navijače. Za razliku od redovnih postupaka pred tim sudom, kada se igraju utakmice visokog rizika, sudije dežuraju i uz sportske terene, a navijači pravo sa stadiona idu u policiju.

"Posle obrade, oni se odmah dovode do sudije i počinje postupak, najčešće je to osuđujuća presuda. Po pravilu radi se o mlađim licima njima je žao oni se kaju, izjavljuju da neće ponoviti ako su u teškom materijalnom stanju traže manju kaznu i može se reći da su u stanju posebnog šoka", naveo je sudija Pavlica.

Engleska kao uzor drugim zemljama 

Rezultati oštrih kazni najbolje se vide u Engleskoj koja se decenijama borila protiv nasilja na tribinama. Njihovi zakoni predviđaju zatvorske kazne za ulazak na teren, zabranu ulaska na stadione, velike novčane kazne. Jedna od mera prevencije je i legitimisanje prilikom kupovine karata.

"Vlasti imaju saradnju i sa navijačkim grupama i klubovima i pravi se saradnja i sa društvenim platformama i odmah se skidaju snimci gde neko izaziva incident, zanimljivo da je na svetskom prvenstvu bilo policije iz zemalja učesnica", rekao je sportski komentator Aleksandar Stojanović.

Povod za obračun s nasiljem na tribinima u Velikoj Britaniji bili su incident na belgijskom stadionu Hejsel 1985. godine kada je, bežeći od nasilnih engleskih navijača, u stampedu stradalo 39 navijača Juventusa . Zatim pogibija 96 navijača Liverpula na stadionu "Hilsborou" četiri godine kasnije.

Margaret Tačer tada je zatražila nastrože mere a od lorda Pitera Tejlora i izveštaj koji je revolucinarno promenio engleski fudbal.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво