Читај ми!

Evroligaški "večiti derbi" - drugi deo: Šta se sve izdešavalo u Crvenoj zvezdi i Partizanu

Drugi evroligaški "večiti derbi“ između Crvene zvezde i Partizana igra se u hali "Aleksandar Nikolić“ od 19 časova. Crveno-beli domaćini su trijumfovali u prvom susretu u najjačoj evropskoj košarkaškoj ligi. U meču 21. kola imaju priliku da "počiste“ najljućeg rivala u međusobnom skoru, a Partizan traži revanš.

Евролигашки "вечити дерби" - други део: Шта се све издешавало у Црвеној звезди и Партизану Евролигашки "вечити дерби" - други део: Шта се све издешавало у Црвеној звезди и Партизану

Antologijski susret najvećih srpskih klubova u Evroligi 8. decembra 2022. opravdao je očekivanja: mnogo poena, raspoloženi glavni strelci na obe strane, krcata "Arena", najbolja atmosfera koju košarka nudi i dramatična završnica okončana trojkom povratnika i reprezentativca Srbije Nemanje Nedovića ispred klupe Partizana.

Sledi novi evroligaški susret. Kod oba tabora došlo je do značajnih promena u odnosu na 8. decembar, koje će drugi evroligaški "večiti derbi" učiniti interesantnijim.

Partizanov nagli uspon

Poraz u prethodnom "večitom derbiju" desio se tokom perioda loše timske forme Partizana. Sedam poraza u osam utakmica. Pet u nizu u Evroligi, dok su u ABA ligi protiv njih slavili Crvena zvezda i Cedevita Olimpija. To su i jedini porazi crno-belih u dosadašnjem toku sezone regionalnog takmičenja.

Pravo iz ponora u nebeske visine, uzleteli su crno-beli posle pobede nad Efesom u Beogradu, krenuvši sa boljim partijama protiv bolje plasiranih ekipa na tabeli. Samopouzdanje se naglo vratilo u poljuljanu ekipu.

Matijas Lesor je nastavio sa kontinuitetom odličnih igara. Dante Egzum je postao najpouzdanija poenterska opcija. Janis Papapetru pogađa spolja, posle napadačke suše.

Najbitnija promena jeste povratak povređenih i eksplozija mladih srpskih igrača. Aleksa Avramović je pri samom ulasku protiv Fenerbahčea pokazao na evroligaškom debiju zašto je potreban ekipi i da je falila njegova energija. Alen Smailagić i Tristan Vukčević su se razigrali u ABA ligi, beležeći iznenađujuće dobre partije, čime dodatno doprinose širenju rotacije i odmaranju nosilaca. Uroš Trifunović je takođe pravo ni od kuda krenuo ušao u odličnu šutersku formu, čiji je vrhunac bio 15 poena protiv Baskonije. Prepoznao je svoju ulogu. Jedino Balša Koprivica nije imao sreće, jer je dobio mononukleozu.

"Večiti derbi" je utakmica koja razdvaja muškarce od dečaka, tako da forma mladih igrača može da znači kao dodatno oružje, ali ono još nije steklo poverenje kod generala Obradovića za bitku ovog ranga. Ipak je Crvena zvezda za klasu ili dve jači rival od ostalih ABA ligaša. Veliki test samopouzdanja Vukčevića, Trifunovića i Smailagića.

Partizan je i dalje "tanak" ispod koša. Doveden je Brodzijanski kao rezervni centar, ali izgleda da je Evroliga prevelik zalogaj za Lesora. Koprivicina bolest ostavila je Lesora opet kao jedinog klasičnog centra. Sreća po crno-bele, pa Francuz ne oseća umor i igra sa viškom energije.

Zvezdina drama sa Kampacom i proboj Filipa Petruševa

Problem sa registracijom, papirologijom i finansijama primorali su Fakunda Kampaca da mečeve Evrolige gleda u civilu pored klupe do kraja februara. Potpis Argentinca poklopio se sa neverovatnom serijom pobeda od dolaska Duša Ivanovića.

Crnogorski stručnjak je preporodio tim sa Malog Kalemegdana i ekspresno ga podigao do pozicije da jedna pobeda deli od plej-ofa. Poraz od Barselone posle produžetka u Beogradu lakše pao, jer se videla odlična igra. Real je na ogromnim leđima Valtera Tavaresa bio ubedljiv, a meč pred punim tribinama u Kaunasu protiv Žalgirisa je nesrećno prosut. Ukus poraza je gorak,svaki meč je važan, ali ekipa i navijači ne mogu da budu razočarani.

Filip Petrušev blista, pokazujući sav raskošan talenat. Bivši MVP ABA lige pre par sezona pleni u sistemu Duška Ivanovića i postao glavni strelac pod košem. Beleži partije koje mu garantuju povratak i ozbiljniji rejting u reprezentativnim akcijama.

Luka Vildoza se posle izostanka sa terena zbog problema sa zadnjom ložom vratio kao nov. Argentinac kao da nije bio povređen. Bekovska rotacija je jača za Nikolu Ivanovića, koji se oporavio od preloma rebara.

Uzimajući u obzir snagu oba sastava, rešene probleme sa povredama važnih igrača timsku formu i stanje na tabeli, čeka nas vrlo uzbudljiv "večiti derbi". Crvena zvezda će se u slučaju trijumfa, ujedno i poraza Baskonije i/ili Makabija, priključiti grupi timova na deobi osmog mesta. Ukoliko Partizan slavi, izjednačiće se sa najvećim rivalom sa skorom 10-11 i trka za što bolji rezultat u istorijskoj sezoni sa dva srpska kluba kreće od nule.

Meč počinje od 19 časova u hali "Aleksandar Nikolić", a tok mče možete da pratite na našem portalu.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво