Читај ми!

Glikman neće amnestirati Zvezdu: Ne bi bilo prikladno da se ja mešam

Izvršni direktor Evrolige Maršal Glikman kaže da neće amnestirati Crvenu zvezdu, kojoj je zabranjeno da do kraja februara registruje nove košarkaše. Ističe da je njegov posao da brani interese svih igrača kolektivno i da ne bi bilo prikladno da se meša samo zato što bi svi voleli da jedan košarkaš igra.

Evroliga je početkom januara kaznila Crvenu zvezdu zbog kršenja pravila o finansijskoj stabilnosti i fer-pleju. Crveno-belima je zabranjeno da registruju nove igrača i trenera do 28. februara, zbog čega Argentinac Fakundo Kampaco još nije debitovao za svoj novi klub u elitnom evropskom takmičenju.

Zvezda je kažnjena jer nije isplatila dugovanja prema igračima iz ove i protekle sezone, a pritom je dostavljala netačne ili nepotpune informacije, objavila je Evroliga.

Jedina šansa za Fakunda Kampaca da u Evroligi zaigra pre marta bila je da izvršni direktor takmičenja Maršal Glikman amnestira beogradski klub, ali je Glikman u ekskluzivnom intervjuu za portal Basketnjuz objasnio zašto se to neće dogoditi.

"Veliki je korak napravljen time što sada imamo udruženje igrača. Za njih je jedno od najvažnijih pitanja, iz vrlo dobrih razloga, bilo da moraju da budu plaćeni na vreme. To je bila jedna od važnih tema o kojima smo razgovarali. Kao što znate, igrači nisu bili plaćani na vreme", istakao je Glikman.

"Morali smo da sačuvamo integritet sistema"

Glikman je objasnio da postoji nezavisno telo koje se zove Komisija za kontrolu upravljanja, koje je obavilo opširnu istragu.

"Ne želim da ulazim u detalje, ali mi nismo bili uključeni. Oni su nezavisni. Zaista nezavisni. To je tim od tri advokata koji nemaju ništa direktno sa košarkom. Oni su zaključili da klub nije bio spreman da dostavi neke neophodne informacije. U međuvremenu su mogli da registruju neke igrače koje inače ne bi mogli, tako da su potencijalno stekli takmičarsku prednost koju u suprotnom ne bi imali", naglasio je Glikman.

Naglasio je da smatra da nije prikladno da se izvršni direktor Evrolige umeša i amnestira klub.

"Ta reč, amnestija. Jedina vlast koju ja kao izvršni direktor imam je da nekog amnestiram. Amnestija znači da si učinio da cela stvar nestane kao da se nije desila. Nije to bilo pitanje da li Kampaco može da igra ili ne. Nema to veze sa Kampacom. Morali smo da sačuvamo integritet sistema, radili smo tačno ono što je od nas tražila Komisija za kontrolu upravljanja. Tako da sam smatrao da nije prikladno da se sada izvršni direktor umeša i promeni nešto na čemu se radilo već neko vreme", rekao je Glikman.

"Moj posao je da branim interese svih igrača kolektivno"

Glikman je uveren da je Evroliga uradila ispravnu stvar i naglašava da je njegov posao da brani interese svih igrača kolektivno.

"Uradili smo ispravnu stvar. Ne bi bilo prikladno da se ja sada mešam zato što bismo svi voleli da jedan košarkaš igra. Moj posao je da branim interese svih igrača. Mislim da bi gospodin Kampaco trebalo da razgovara sa svojim menadžerima jer su oni bili upoznati sa celom situacijom", istakao je Glikman.

Negirao je informacije da je Kampaco navodno potpisao ugovor sa crveno-belima tek kada je od Evrolige dobio uveravanja da će zabrana registrovanja novih igrača biti ukinuta.

"Niko iz kancelarije izvršnog direktora nije dao takve garancije. Niko nije razgovarao sa mnom. Ne znam zašto bi nekome takve garancije i bile date. Komisija za kontrolu upravljanja je nezavisno telo. Oni su dali preporuku, onda je to otišlo do finansijske komisije i oni su izrekli kaznu zasnovanu na tim preporukama. Tako da nikome nikakve garancije nisu davane", naglasio je Glikman.

Kaže da mu je žao Kampaca, sa kojim je razmenio mejlove, i da bi voleo da ga vidi na terenu. 

"Zaista mi ga je žao. Voleo bih da ga vidim na terenu. Ukazao je da ovo nije njegova krivica i saglasan sam da nije. Ali menadžeri su znali kakva je situacija i izabrali su da ga odvedu tamo. Znate, nema ovde nikakve greške ili tome sličnog. Ljudi kažu da su mogle da budu izrečene i neke druge kazne, ali kazne se izriču da bi imale efekta, a ne mislim da bi ovde novac rešio problem", završio je opširno izlaganje Glikman.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се