Читај ми!

Tri scenarija koji vode Srbiju na Mundobasket

"Orlovi" su savladali Veliku Britaniju, do kraja kvalifikacija postoje tri mogućnosti za prolaz na Svetsko prvenstvo.

Košarkaši Srbije se trude iz meča u meč da ne postanu još jedna kapitalna žrtva Fibinog prozora.

Dosadašnji tok kvalifikacija i bitne pobede

Još od letnjih prozora i prvih duela sa Grcima u Beogradu i Turcima u Istanbulu vlada veliki pritisak na nacionalni tim. Doduše, koliko je Fiba stegla omču oko vrata, toliko smo i mi šutnuli oslonac pod nogama posle dva poraza od Belgije. Sad se borimo za vazduh, koprcajući se od meča do meča za kiseonik. Sve se lakše diše, omča labavija i već protiv Turaka možemo da se oslobodimo vešala.

Srbija je u najjačem sastavu, baš pred Evrobasket, pobedila najjače sastave glavnih konkurenata Grčke i Turske. U Beogradu je viđen pravi sportski spektakl. Vrlo lako smo mogli da završimo u dubinama Bosfora, protraćivši odličan start duela sa Turskom i veliku razliku. Sreća, pa je domaćinima ponestalo gasa u završnici.

Vratili smo se u realnost Fibinih prozora i "krpljenja" ekipe kroz dobročinstvo i ustupke evroligaških timova. Partizan i Crvena zvezda su dali svoje igrače, Trinkijeri je pustio Jaramaza iz Bajerna, član sastava sa Evrobasketa Marko Jagodić-Kuridža je takođe pristigao iz Budućnosti. Protiv Velike Britanije je bilo "povuci-potegni", ali u ovakvoj situaciji pobedi se u zube ne gleda. 

Najbolji scenario - pobeda nad Turskom

Kao što su nama najbolji igrači van zemlje, tako su i Turcima. U istom smo problemu. Turski igrači su u svojim klubovima uglavnom podrška skupim Amerikancima. Nisu toliko ni kvalitetni, a ni uigrani poput drugih slabijih ekipa, koje u tome imaju prednost. 

Srbija je na skoru 4-3, Turska 3-4. 

Srbija mora da pobedi u Beogradu. Pobeda je jednaka prolazu na Svetsko prvenstvo. Tu nema zbora. Srbija 5-3, Turska 3-5, i dve pobede u međusobnim duelima. Čak i da u narednom prozoru izgubimo oba meča, od Britanije i Grčke, a Turska pobedi i izjednači se sa nama, prolazimo dalje zbog međusobnog duela.

Podnošljiv poraz od Turske

U Istanbulu smo pobedili 79:72, tako da je u slučaju lošeg dana podnošljivo izgubiti do sedam poena razlike. Po jedna pobeda na obe strane, ali mi smo uzgubili manjom razlikom. 

Taj rezultat prenosi dramu na naredni februarski prozor. Gostujemo Grčkoj i dolaze nam Britanci. Turska igra protiv prvoplasirane Letonije i neugodne Belgije. Moramo da gledamo da bar, ako se desi da izgubimo od Grka u gostima (potencijalna mina), i Turci izgube. Na jednakom smo skoru i manji poraz iz međusobnog duela ide nama na ruku.

Nepodnošljiv poraz od Turske 

Ako izgubimo sa više od sedam poena, naše je da pobedimo obe utakmice i da, grickajući nokte od nervoze, čekamo poraz Turaka. Pobegli bismo im za tu jednu pobedu.

Prvo skoči, pa reci "hop". Stav koji je jedini moguć i ispravan do kraja kvalifikacija. 

Ergin Ataman i Svetislav Pešić vodiće svoje sastave u Beogradu 14. novembra. Ostaje da vidimo da li ćemo se spasti gušenja na vešalima ili će omča još jače stegnuti. 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво