Читај ми!

"Muljanje" oko Hardenovog ugovora, Filadelfija pod istragom NBA

NBA liga otvorila je istragu oko Filadelfija seventisiksersa povodom mogućih nepravilnosti u vezi sa ugovorima igrača koji su tokom leta postali slobodni agenti, među kojima su Džejms Harden, Pi-Džej Taker i Danuel Haus, prenosi "I-Es-Pi-En".

Harden je pre nekoliko dana produžio ugovor sa Filadelfijom i pristao na smanjenje plate, odrekao se 14 miliona dolara i umesto 47, tokom godine će inkasirati 33 miliona američkih novčanica.

On će na kraju sezone moći da odluči da li će ostati u Seventisiksersima, a upravo je njegov navedeni potez izazvao sumnju kod čelnika najjače lige sveta.

U središtu istrage biće "bradina" odluka da odbije navedeni novac za sezonu 2022/2023 (tačnije 47,4 miliona dolara) i odluči se za dvogodišnju saradnju koja će mu doneti 68 miliona, ukoliko izabere i da ostane u Filadelfiji, otkriva I-Es-Pi-En. U ligi postoji sumnja da je već dogovoren naredni ugovor, što bi bilo kršenje kolektivnog ugovora u NBA.

Deril Mori, predsednik košarkaških operacija u franšizi iz Pensilvanije, već je bio na ispitivanjima, a očekuje se da istraga uključi intervjue sa osobljem tima i organizacijom koja predaje elektronske prepiske i telefonske zapise istražiteljima lige.

Timovima nije bilo dozvoljeno da razgovaraju sa agentima ili igračima o ugovorima o prelaznom roku pre otvaranja "free agency", 30. juna u 18 časova po lokalnom vremenu.

Harden je prilikom saopštavanja odluke otkrio da je razgovarao sa Morijem i od njega tražio da napravi konkurentnu ekipu za napad na šampionski prsten.

"Razgovarao sam sa Derilom Morijem i objasnio mu kako možemo da budemo jači i koja je istinska vrednost pojedinih košarkaša na tržištu. Tad sam rekao predsedniku da poboljša kadar, dovede koga je potrebno da dovede, a meni prosledi preostali novac", izjavio je Harden.

Njegov potez omogućiće klubu fleksibilnost da pravi određene poteze na tržištu i kada sezona počne.

Taker (tri godine, 30 miliona) i Haus (dve godine, 8,4 miliona) pristali su na maksimalne ugovore koji su im bili dostupni u odnosu na godine i status u ekipi. Harden, Taker i Haus su ranije igrali pod Morijem u Hjuston roketsima.

Istrage poput ove već su se događale, pa je nakon one sprovedene prošle godine, NBA liga Čikago bulsima i Majami hitu ukinula mogućnost da angažuju po jednog pika druge runde na draftu, zbog činjenice da su tokom 2021. prevremeno kontaktirali tada slobodne agente Lonzoa Bola i Kajla Laurija.

NBA je uvela strože kazne za takve slučajeve 2019, uključujući povećanje maksimalne kazne za timove na 10 miliona dolara i dodavanje mogućnosti suspenzije rukovodilaca, odricanja od izbora na draftu, pa čak i poništavanja ugovora. Mogućnost poništenja ugovora ipak se smatra praktično nepostojećom pretnjom.

I srpski reprezentativac u jednom trenutku bio je tema sličnih istraga, u pitanju je Bogdan Bogdanović koji je pre dolaska u Atlantu imao maltene dogovoren transfer u Milvoki. Baksi su zbog neregularnog ponašanja prilikom pokušaja da dovedu Bogdanovića, u tom trenutku ograničenim slobodnim agentom, kažnjeni gubitkom pika u drugoj rundi drafta 2022.

Prilikom izricanja te kazne, NBA je uzeo u obzir da Milvoki na kraju nije kupio Bogdanovića, koji je završio u Hoksima.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво