Читај ми!

Prvi ovosezonski derbi Zvezde i Partizana - meč koji znači mnogo, a ne odlučuje ni o čemu

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana u nedelju igraju dugo očekivani prvi ovosezonski večiti derbi. Obe ekipe uzdaju se u čvrstu odbranu, što ne znači da će ona biti presudna za pitanje pobednika. Ekipa Dejana Radonjića značajno je podigla formu u odnosu na početak sezone i imaće veliku podršku navijača sa tribina, dok je tim Željka Obradovića pre nekoliko dana zabeležio tek prvi poraz u sezoni. Meč se igra od 19 časova u hali "Aleksandar Nikolić".

Први овосезонски дерби Звезде и Партизана - меч који значи много, а не одлучује ни о чему Први овосезонски дерби Звезде и Партизана - меч који значи много, а не одлучује ни о чему

Svake godine košarkaški večiti derbi nosi sa sobom uzbuđenja i neizvesnost, bez obzira na kvalitet timova i trenerska imena, ali prvi ovosezonski duel Crvene zvezde i Partizana biće pod posebnom lupom, ne samo srpske javnosti.

Zvezda dominira regionom poslednjih sedam godina, samo je Budućnost jednom uspela da otme trofej sa Malog Kalemegdana, dok Partizan, od odlaska Duška Vujoševića sa mesta trenera, traži svoj put ka vrhu i tituli koja izmiče od 2013. godine.

Posle nekoliko godina, čini se da ekipe večitih rivala imaju sve što je potrebno da utakmica bude pravi košarkaški spektakl - vrhunske trenere, izuzetno jake rostere i želju da pokažu da su najbolji u regionu.

Duel dva košarkaška genija

Crno-beli su pred početak sezone napravili pravu pometnju na evropskom košarkaškom nebu, angažujući najtrofejnijeg trenera na kontinentu - Željka Obradovića, dok je ekipa pojačana brojnim domaćim i stranim asovima.

S druge strane, crveno-beli imaju kontinuitet. Ekipu predvodi Dejan Radonjić, koji je postao najtrofejniji stručnjak u istoriji Crvene zvezde, a u poslednjoj deceniji sakupio je više nego solidno iskustvo vodeći crveno-bele, ali i Bajern u Evroligi.

Na Žocovoj strani je neprocenjivo iskustvo i urođena sposobnost da se ekipa motiviše da pruži više od maksimuma, dok Radonjića krasi prepoznatljiv agresivan sistem košarke, u kojem svaki šraf odrađuje svoj deo posla, naročito kada se radi o igri u odbrani.

Željko Obradović je sigurno glavna pokretačka snaga Partizana. Trener koji je čak devet puta bio klupski šampion Evrope zna kako da pripremi ovakve utakmice, kako da motiviše igrače da daju onih čuvenih "110 odsto svojih mogućnosti", bez obzira na ime i renome protivnika, pa se čini da tu leži glavna prednost crno-belih. 

Novi Partizan i stara Zvezda

Partizan je kompletno promenio sastav u odnosu na prošlu sezonu, koja je bila jedna od najneuspešnijih u klupskoj istoriji. Obradović je zadržao samo tri igrača iz prošlogodišnje ekipe - kapitena Zagorca, Dangubića i Trifunovića, dok su dovedena brojna pojačanja.

Kevin Panter i Zek Ledej iskusni su evroligaški igrači, a obojica su prošle sezone igrali fajnal-for elitnog takmičenja. Crno-beli su među svoje redove doveli i srpske reprezentativce Aleksu Avramovića i Alana Smailagića, dok iskustvo treba da donesu Rodions Kurucs i Dalas Mur.

Partizan je mislio i na budućnost, pa su crno-beli dres zadužili Jam Madar, Balša Koprivica i Gregor Glas, koji bi uz Smailagića i Trifunovića mogli da budu nosioci igre crno-belih u sezonama koje dolaze.

Pojačala se i Zvezda i to značajno - u klub su se vratili Nikola Kalinić, Luka Mitrović, Majk Cirbes i Nejt Volters, pre par dana ugovor je potpisao Stefan Marković, dok su ekipu kompletirali Nikola Ivanović, Ostin Holins i Eron Vajt, koji zbog povrede još nije odigrao zvaničan meč.

Ipak, možda i najveće pojačanje za crveno-bele je ostanak trenera Radonjića, ali i okosnice tima koja je na okupu ko zna koju godinu zaredom - Lazić, Dobrić, Davidovac, Simonović, Kuzmić...

Obe ekipe imaju veoma dugačak roster, po dva igrača na svakoj poziciji, što je komponenta koja daje na dodatnom kvalitetu, ali u ovom trenutku čini se da nijedna od ekipa tu nema neku posebnu prednost. Mada, uigranost crveno-belih mogla bi da odigra određenu ulogu.

Odbrana kao smisao života

Odbrana može biti odlučujući faktor u neizvesnim duelima, kakav bi trebalo da bude prvi ovosezonski derbi. Crveno-beli, statistički gledano, imaju najtvrđu odbranu u Evroligi, gde primaju prosečno nešto više od 67 poena po utakmici.

Partizan ima još bolji prosek, ali u Evrokupu i ABA ligi - crno-beli primaju 65 poena po utakmici, ali mora se istaći da su i rivali bili manje kvalitetni od dosadašnjih protivnika Zvezde.

Upravo je agresivna odbrana glavna odlika Radonjićeve Zvezde, u kojoj prednjače Branko Lazić, Ognjen Dobrić i Nikola Kalinić, dok reket često "zaključaju" Ognjen Kuzmić i Luka Mitrović.

Crno-beli se uzdaju u brze ruke Alekse Avramovića i Jama Madara, mladi Balša Koprivica sve je značajniji faktor pod svojim obručem, dok specijalne zadatke imaju Rade Zagorac i Nemanja Dangubić.

Uzevši u obzir odigrane utakmice u dosadašnjem delu sezone, naročito protivnike dva tima, stiče se utisak da je u ovom segmentu Zvezda u maloj prednosti.

Kalinić i Ledej vuku napad

U dosadašnjem delu sezone, uočljivo je da dve ekipe nemaju dominantne strelce, već se oslanjaju na timsku igru, gde veliki broj igrača daje gotovo izjednačen doprinos, bar kada je broj postignutih poena u pitanju.

Nikola Kalinić je najbolji poenter u crveno-belom timu sa 11.6 poena u proseku, dok su odmah iza Kuzmić, Ivanović, Mitrović i Volters. S druge strane, crno-bele predvodi Ledej sa 13.6 poena prosečno, dok su ostali jednocifreni - Panter, Smailagić i Kuruc.

Ipak, treba uzeti u obzir da je početak sezone i da mnogi igrači u obe ekipe, naročito u Partizanu, još nisu dostigli svoj vrhunac i njihove uloge u timu nisu precizno definisane, a tek slede najznačajnije utakmice od kojih će zavisiti konačni dometi pojedinaca.

Partizan je nešto precizniji u šutu i za dva i za tri poena, dok su crveno-beli sigurniji sa linije za slobodna bacanja, pa iako je Zvezda značajno podigla nivo šuta u poslednjih nekoliko mečeva, čini se da je napad na strani crno-belih.

Meč koji znači mnogo, a ne odlučuje ni o čemu

Duel Crvene zvezde i Partizana koji se igra u nedelju biće dobar pokazatelj dvojici trenera gde su odnosu na večitog rivala u ovom delu sezone, ali daleko od toga da će odlučivati o sudbini dva tima, u bilo kom smislu.

Crno-beli još nisu doživeli poraz u regionu (samo jedan izgubljeni meč od početka sezone u Evrokupu) i pobeda nad večitim rivalom ostavila bi ih na ubedljivom prvom mestu na tabeli, ali i poslala jasnu poruku da sa ekipom Željka Obradovića nema šale.

Ukoliko trijumfuje Zvezda, biće to signal crno-belima da nisu "nedodirljivi", ali bi istovremeno vratio crveno-bele u borbu za prvo mesto na tabeli ligaškog dela ABA lige.

Odavno dva najbolja i najtrofejnija srpska kluba nisu imala kvalitetnije sastave, razlike su u nijansama, a to će derbiju dati posebnu draž.

Ljubiteljima košarke ostalo je da uživaju u košarci i nadaju se da će sama igra biti u centru pažnje, a ne sudije, incidenti i saopštenja, koji su u nekim prošlim sezonama bili nezaobilazni "folklor" srpske klupske košarke.

Pa, neka pobedi bolji. Uostalom, to i jeste smisao sporta.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво