Читај ми!

Pešić na promociji: Srbiji bio potreban profesionalni trener i sada ga ima

U kući košarke danas je obavljena zvanična promocija Svetislava Pešića kao novog selektora muške košarkaške reprezentacije Srbije. Sa mnom i novim ljudima u savezu dobili smo ono što smo hteli – da košarka pripadne košarkašima. Ugovor trofejnog stručnjaka sa srpskim savezom je na tri godine.

Pred velikim brojem pripadnika medija, harizmatični i trofejni stručnjak rekao je da mu je drago što je ponovo na klupi državnog tima.

"U dobrom sam stanju. Predsednik Danilović nam je poželeo sreću, trebaće nam. Radujem se što sam ponovo selektor reprezentacije, nije mi prvi put. Trudući su se da moje iskustvo i znanje stavim u službu srpske košarke, ne samo reprezentacije", rekao je Pešić i onda naglasio:

"Dobili smo ono što smo hteli: da košarka pripadne košarkašima. Tu smo ja, Danilović, Tarlać, Krstić, Bolić... Oslonite se na nas i biće sve u redu, biće rezultata", dodao je.

Uporedio je pređašnja angažovanja u nacionalnom timu sa ovim novim. 

"Ovo je sada Srbija, nije više Jugoslavija. U svakom smislu, ne samo košarkaškom. Ono što sam pričao ovih godina je da reprezentaciji treba profesionalni trener. Evo, sad ga imate. Ja ću ovde živeti, veći deo svog vremena biti ovde", rekao je popularni Kari.

Istakao je podršku porodice u donošenju odluke da prihvati ovaj posao i rekao da mu je to mnogo značilo, kao i da mu je supruga Vera rekla da može da prihvati posao jer mu nedostaje jedino olimpijska medalja.

Pešić se na klupu državnog tima vraća posle 19 godina, nakon što je u prethodnom mandatu osvojio titulu prvaka Evrope 2001. u Istanbulu i titulu šampiona sveta 2002. godine u Indijanapolisu.

U trenerskoj karijeri bio je selektor Nemačke, s kojom takođe ima evropsku titulu, a vodio je brojne timove širom Starog kontinenta i sa Barselonom 2003. godine trijumfovao u Evroligi. 

Očekivano i razumljivo, pitali su ga za Nikolu Jokića. Pešić je upitan da li će se videti sa MVP-jem NBA lige i razgovarati o njegovom nastupu za reprezentaciju.

"Dobio sam od Saveza dobar auto, ali mogu da ga koristim samo u Srbiji i regionu", počeo je odgovor u svom stilu Pešić i nasmejao prisutne u sali.

"Sigurno da planiram da obiđem sve igrače, ne samo Jokića nego i Teodosića. U glavama nam je da vidimo šta možemo da uradimo za kvalifikacijima u novembru, a kad se to završi, onda ćemo imati više vremena. Mediji su pisali kako se udvaram Jokiću. Svakom ću se udvarati, svakom igraču ću pričati kako je mnogo dobro za njega da igra za reprezentaciju. Neću biti samo trener, već ću biti mentor, posvećivaću se svakom igraču, da im pomognem da budu bolji, da napravimo empatiju, da pomognem", rekao je Pešić i otkrio da još nije "kompletirao" stručni štab.

Novi selektor debitovaće u novembarskom "prozoru" kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, kada će Srbija 25. novembra dočekati Letoniju, a tri dana kasnije gostovati u Belgiji. 

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи