Читај ми!

Evroliga se ”zaključava” 2023. godine!

Kako saznaje španski list Mundo Deportivo, čelnici Evrolige na čelu sa Kataloncem Đordijem Bertomeuom planiraju da to takmičenje i definitivno zatvore i privatizuju do 2023. godine, a da uz to ukinu svoje drugo takmičenje - Evrokup.

Kako se navodi u tekstu, ideja je da potpuno zatvorena liga po ugledu na NBA ligu, počne da se igra od sezone 2023/2024, bez otvorene mogućnosti da neko u istu uđe na osnovu rezultata.

Jedini kriterijum i način da se eventualno u tom takmičnju pojavi neki novi klub je da neko od učesnika sa ugovorom upadne u finansijske probleme.

Ova ideja podrazumeva i potpuno ukidanje Evrokupa, tj. odustajanje od organizacije drugog takmičenja, koje su rukovodeći ljudi održavali samo kao nekakav prvid mogućnosti za ulazak u Evroligu na osnovu sportskih rezultata.

Uz to, Evroligi bi gašenje Evrokupa navodno trebalo da bude adut u eventualnim pregovorima sa Fibom i nacionalnim ligama, koji se žestoko protive stvaranju zatvorenih liga koje ne zavise od rezultata u domaćim okvirima.

Međutim, ostaje da se vidi kakva će biti reakcija evropskih država, koje su nedavno koordinisanom akcijom sa Uefom sprečile isti scenario u fudbalu i formiranje Superlige. 

Trenutni učesnici i suvlasnici Evrolige je 11 klubova sa desetogodišnjom licencom: Real Madrid, Barselona, Baskonija, Efes, Fenerbahče, Olimpijakos, Panatinaikos, CSKA Moskva, Makabi, Žalgiris i Armani Milano, a uskoro će isti status dobiti i Bajern Minehen i Asvel.

Alba je nedavno dobila dvodišnju specijalnu pozivnicu, očekuje sa da mesto koje ide klubu iz VTB lige dobije ovogodišnji četvrtfinalista Zenit, tu su i ovogodišnji finalisti Evrokupa Monako i Uniks, a ostaje da se vidi ko će biti predstavnik ABA lige (finale igraju Crvena zvezda i Budućnost).

Na kraju Mundo Deportivo navodi da se još uvek ne zna kojih će pet klubova popuniti pet, na ovoaj ili onaj način, upražnjenih mesta.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво