Istorija ispisana, bajka traje – Jokićev tripl-dabl i kanonada Marija izborili finale

Košarkaši Denver nagetsa ostvarili su ogroman uspeh, pošto su u sedmom meču savladali ekipu Los Anđeles klipersa sa 104:89 i plasirali se u finale Zapadne konferencije NBA lige. Denver je nadoknadio zaostatak od 3:1 u pobedama i eliminisao prvog favorita za NBA titulu. Nikola Jokić ostvario je tripl-dabl učinak od 16 poena, 22 skoka i 13 asistencija. Rival u finalu Zapada biće im druga ekipa iz Kalifornije i Los Anđelesa – Lejkersi.

Denver je ispisao istoriju, prkosio matematici, tri puta zaredom savladao Kliperse i izborio plasman u finale Zapadne konferencije plej-ofa NBA lige.

Na nestvaran način izabranici Majka Melouna izborili su "majstoricu" protiv prvog favorita za titulu najjačeg košarkaškog prvenstva, da bi potom, gotovo preslikano kao u prethodne dve utakmice, naneli poslednji "šamar" timu iz Los Anđelesa.

U poslednje dve sezone, Denver je igrao četiri plej-of serije i sve četiri išle su u sedam utakmica, ali je ekipa iz Kolorada u svakoj pokazala ogromnu dozu karaktera, kvaliteta, želje, ambicije i istrajnosti..

Tim za koji nastupa srpski košarkaš Nikola Jokić ispisao je istoriju NBA lige, kao jedina ekipa koja je u istoj sezoni dva puta, i to dva puta vezano, nadoknadila zaostatak od 3:1 u pobedama u plej-of seriji.

Denver je protiv Jute u prvoj rundi ovogodišnjeg plej-ofa gubio sa 3:1 i činilo se da je sezona prerano gotova, ali se ekipa Nagetsa vratila i preokrenula u seriji. 

Usledila je serija sa Klipersima, koji su takođe nakon prve četiri utakmice vodili sa 3:1. Denver je uspeo maksimalno da odlaže trenutak eliminacije.

Delovalo je da će favorizovani protivnik rutinski odraditi posao u utakmici broj pet, kada su Klipersi vodili sa 16 poena nakon tri četvrtine, ali Denver se nije predavao, čak ni u utakmici broj šest, kada su Klipersi imali 19 poena prednosti u trećoj četvrtini.

Utakmica broj sedam nije bila mnogo drugačija. Ponovo je tim iz Kalifornije vodio, ovoga puta u drugoj četvrtini sa 12 poena i opet je delovalo kao da je neizbežno došlo na naplatu.

Tako nisu mislili Nikola Jokić, Džamal Mari i ostatak ekipe Denvera.

Zahvaljujući Jokiću i Mariju, Denver u prvom poluvremenu nije gubio sa 20 poena, iako je to delovalo realno i ostvarljivo. 

Jokić je punio sve statističke kategorije, igrao odlično na oba dela terena, dok je Mari pogađao apsolutno sve što se dalo pogoditi. Malo po malo, Klipersi su popuštali pod pritiskom Nagetsa, koji su više želeli svaku loptu, grabili svaki skok i pronalazili napadački ritam.

Jokiću i Mariju u nastavku meča priključili su se Heris i Grent i uz poene Morisa i Krejga, potpuno isfrustrirali Kliperse, koji su ostali bez energije i ideje. Glavni favorit za titulu, još jednom je izgledao kao da je video duha, što svedoče i izrazi lica Kavaja Lenarda i Pola Džordža, pa ih je Denver do kraja susreta potpuno ponizio, stekao 20 poena prednosti, koje je lako odbranio.

Nikola Jokić upisao je tripl-dabl učinak od 16 poena, 22 skoka i 13 asistencija. Džamal Mari postigao je 40 poena, Geri Heris i Džeremi Grent dodali su po 14 poena.

U redovima Klipersa najefikasniji bili su Montrezl Herel sa 20 i Kavaj Lenard sa 14 poena. Grin je dodao 11, a Pol Džordž samo 10 poena.

Denver je ostvario ogroman učinak, plasiravši se u finale Zapadne konferencije, prvi put nakon sezone 2008/09.

Protivnik Nagetsa biće ekipa Los Anđeles lejkersa, koja je u drugom polufinalu Zapada eliminisala Hjuston sa 4:1.

Prvi meč finala Zapada na rasporedu je u noći između petka i subote od 03.00 časa po našem vremenu.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво