Početak Igorovih "orlova" – ako se po jutru dan poznaje…

Srpska košarkaška javnost nema razloga za brigu. "Orlovi" su pod komandnom palicom novog selektora Igora Kokoškova ubedljivo trijumfovali u Finskoj i pokazali da je pred nama novi uspešan period nacionalnog tima. Iako je rano za ozbiljnije zaključke, nekako ne mogu da dočekam jun mesec i kvalifikacije za Olimpijske igre.

Svaki početak je težak, naročito kada dolazite na mesto selektora sportske sile koja sebe smatra "zemljom košarke". Igor Kokoškov pobedom je debitovao na klupi "orlova", iako je na raspolaganju imao kombinovani sastav.

Daleko od toga da je Srbija u finskom Espuu oduševila igrom, ali odbrana, zalaganje i borbenost bili su na potrebnom nivou kako bi se savladala veoma iskusna ekipa koja važi za dobrog domaćina.

Kokoškov nije bio jedini debitant u srpskom timu, pošto su prvi nastup kao članovi stručnog štaba imali asistenti Dejan Milojević i Vladimir Jovanović.

Svih 12 igrača koji su bili u sastavu Srbije upisali su se u listu strelaca, a Raduljica je bio najefikasniji, što se i očekivalo od kapitena tima u odsustvu Miloša Teodosića.

Odlične partije pružili su Rade Zagorac i Aleksa Avramović, dok su svojim iskustvom veliki doprinos dali Novica Veličković, povratnik u nacionalni tim, kao i Marko Simonović.

Deluje da je Kokoškov odmah uspostavio dobru atmoferu u reprezentaciji, što se najbolje moglo primetiti u međusobnom bodrenju igrača kod grešaka, koje su bile mnogo češće nego što bi jedan ozbiljan meč to mogao da istrpi.

Novi selektor, zahvaljujući ubedljivom vođstvu tokom većeg dela utakmice, imao je priliku i da isproba određene akcije, a košarkaši na terenu su ih uspešno sprovodili u delo, iako nisu svaki put bili efikasni.

Srbija u ovom kvalifikacionom prozoru nije mogla da računa na čak 13 igrača koji nastupaju u NBA ili Evroligi, dok su naknadno sa spiska otpali Ognjen Dobrić (zbog povrede) i Miloš Teodosić (zbog problema sa osiguranjem).

U takvoj situaciji, pobeda nad iskusnom ekipom Finske, naročito na način na koji je izvojevana, može da raduje, ali i da ulije poverenje u nacionalni tim pred nastavak kvalifikacija.

Protivnik svakako nije dovoljno merodavan kako bi se donosili zaključci o kvalitetu igre srpskog tima, ali, ako se po jutru dan poznaje, čeka nas uspešan ciklus kvalifikacija, koji bi trebalo da bude generalna proba za ono što nas očekuje u junu – predolimpijski turnir za plasman na Igre u Tokiju.

A priliku za novo dokazivanje Igor Kokoškov i njegovi "orlovi" imaće već u nedelju, kada u Beograd stiže ekipa koju je upravo novi selektor Srbije u prethodnoj deceniji podigao iz evropskog taloga na nivo redovnog učesnika velikih kontinentalnih takmičenja – selekcija Gruzije.

Na ekipi je da ide korak po korak, utakmicu po utakmicu. Ukoliko posvećenost reprezetativnom dresu i zalaganje na svakoj utakmici bude na vrhunskom novou, srpska košarka nema čega da se plaši...

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво