Košarkaški derbi za sladokusce – borba za trofej u Kupu Radivoja Koraća

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana četvrtu godinu zaredom igraće u finalu Kupa Radivoja Koraća. Dva najbolja i najtrofejnija srpska kluba još jednom su pokazala da su bez premca u državi, iako su Mega i FMP skupo prodali svoju kožu. Blagi favorit u finalu je ekipa Partizana, koja brani trofej, ali je i pokazala manje oscilacija na Završnom turniru u Nišu.

Kao što se očekivalo, u finalnoj borbi za "Žućkovu levicu" gledaćemo duel beogradskih "večitih" rivala, Crvene zvezde i Partizana. Uz malo sreće i mnogo prolivenog znoja, obe ekipe su u polufinalnim mečevima opravdale ulogu favorita protiv Mega Leksa, odnosno FMP-a.

Crveno-beli su savladali Megu trojkom Bilija Berona u poslednjim trenucima meča, a Amerikanac je po ko zna koji put ove sezone postao heroj ekipe Dragana Šakote.

Ipak, slabosti koje je Zvezda pokazala u duelu sa mladićima koje vodi Dejan Milojević, neće biti oproštene u duelu sa znatno iskusnijom ekipom Partizana.

Crno-beli su bili bolji od FMP-a "na mišiće", ali nekako je izgledalo da pobeda ni u jednom ternutku nije dovedena u pitanje. Presudila je znatno "duža klupa" Partizana, ali i iskustvo koje Andrea Trinkijeri ima u odnosu na kolegu Vladimira Jovanovića.

Psihologija bitnija od košarkaškog umeća

Beogradski "večiti" rivali četvrtu godinu zaredom boriće se za "Žućkovu levicu". Pre tri godine slavila je Zvezda, dok Partizan osvaja trofej poslednje dve.

Svakome ko iole prati košarku jasno je da osvajanje Kupa daleko od glavnog cilja u sezoni, naročito kada su u pitanju najbolji klubovi, ali osvajanje prestižnog takmičenja donosi određene prednosti, koje mogu uticati na nastavak sezone.

Psihološki gledano, igračima je mnogo lakše da se bore za važnije trofeje, kada u džepu već imaju jedan osvojen. Takođe, imaju značajnu prednost nad rivalom koga su direktno eliminisali na putu ka osvajanju "Levice".

Partizan i Zvezda odigali su dva meča u dosadašnjem delu sezone, a obe ekipe slavile su pred svojim navijačima. Obe utakmice donele su dobru košarku, koje su ljubitelji sporta željni, za koga god navijali, posle decenije prepucavanja i kojekakvih igara, najčešće van terena.

Treba istaće da je Zvezda bila bolja u derbiju koji se igrao pre samo dve sedmice, što bi trebalo biti faktor koji se ne zanemaruje.

Partizan favorit u "duelu bez favorita"

Deluje da je u ovom trenutku Partizan spremnija ekipa - i fizički,  i po broju raspoloženih igrača.

Zvezda se uglavnom oslanja na kreativnost i šut Bilija Berona i Kevina Pantera, koji su i u polufinalnom duelu protiv Mege bili najefikasniji na meču. Pored toga, Beron je svojim trojkama u finišu meča direktno uticao na konačan rezultat.

Lorenzo Braun igra više nego promenljivo, što je premalo od čoveka od kojeg se očekivalo da bude glavna pokretačka snaga crveno-belog tima ove sezone. Vladimir Štimac donosi veliko iskustvo pod koševima, dok je Marko Jagodić Kuridža u poslednjim mečevima pokazao veliku borbenost, ali ne previše preko toga.

Partizan je u odličnoj formi, što je pokazao u poslednje vreme u utakmicama u Evrokupu, ali i u borbi za prvo mesto u ABA ligi protiv Budućnosti.

Crno-beli su izuzetno raspoloženi u šutu za tri poena, u čemu prednjači Markus Pejdž, dok su u poslednjih nekoliko mečeva, zahvaljujući povredi Nemanje Gordića ali i napornom radu, formu značajno podigli Ognjen Jaramaz i Kori Volden.

Uprkos Štimčevom iskustvu i Odžovoj veličini, čini se da crno-beli i pod košem imaju malu prednost, posebno oličenoj u prisustvu Vila Mozlija, koji je neprelazna prepreka za protivničke igrače koji priđu Partizanovom košu.

U utakmici protiv FMP-a probudio se i Rašon Tomas, koji je na početku sezone bio najbolji pojedinac u crno-belom timu, ali se potom povredio i nikako da se vrati u formu u kakvoj bi voleli da ga gledaju navijači Partizana.

Prilika za potencijalne reprezentativce da se dokažu

Derbi je specifična utakmica i zbog toga što domaći igrači u obe ekipe imaju poseban motiv kada igraju protiv večitog rivala. A srpski igrači u obe ekipe su itekako kvalitetni...

Branko Lazić, Dejan Davidovac, Boriša Simanić i Ognjen Dobrić sa jedne, kao i Novica Veličković, Rade Zagorac, Ognjen Jaramaz i Uroš Trifunović sa druge igrači su reprezentativnog kalibra, a derbi je prilika da pokažu koliko vrede, poštujući činjenicu koliko pobeda u tim utakmicama znači armijama vernih navijača.

Selektor Igor Kokoškov nedavno je objavio prvi spisak reprezentativaca otkako je stupio na funkciju. Na njemu se nalaze čak četvorica košarkaša Partizana, dok su Zvezdini igrači, zbog poznatog sukoba između Evrolige i Fibe, ostali bez prilike da obuku dres sa nacionalnim grbom.

Ipak, to ne bi trebalo da ih spreči da daju svoj maksimum i na taj način na sebe skrenu pažnju selektora pred neke sledeće akcije.

Niš je već godinama uspešan domaćin turnira na kojima se odlučuje pobednik Kupa. Grad je navikao na navijače beogradskih ekipa, ali i oni su navikli na grad i na Čair, koji će još jednom ispisati stranicu srpske istorije.

Iz ugla nekoga ko voli košarku očekujem spektakl. Možda ne previše kvalitetnu igru, ali svakako da dva tima u Nišu prikažu sve ono što ovaj sport čini tako očaravajućim.

Neka pobedi bolji!

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво