Borba za košarkaški Kup – Levica, "Čair", pasoši...

Od četvrtka do nedelje osam srpskih ekipa boriće se u Nišu za prvi trofej u sezoni – Kup Radivoja Koraća. Osvajanje "Žućkove levice" pre svega stvar je prestiža, ali pobedniku daje vetar u leđa pred završnicu regionalne lige i rivalima šalje poruku šta ih očekuje u trci za nacionalnu titulu. Pažnju javnosti okupira i naturalizovanje Amerikanaca, odnosno dobijanje državljanstva po hitnom postupku, kako bi se "izigrali" propisi o broju stranaca u ekipi.

Борба за кошаркашки Куп – Левица, "Чаир", пасоши... Борба за кошаркашки Куп – Левица, "Чаир", пасоши...

U veoma zgusnutom košarkaškom rasporedu, sredina februara rezervisana je za završne turnire nacionalnih kupova. Srbija nije izuzetak, pa će se osam ekipa u niškom "Čairu" ovog vikenda boriti za Kup Radivoja Koraća.

U četvrtak i petak igraće se mečevi četvrtfinala, u subotu će biti poznati finalisti, koji će u nedelju odlučiti ko će ove godine uvis podignuti "Žućkovu levicu".

Partizan brani trofej, Zvezda renome

Trofej brani Partizan, koji je prošle godine u velikom finalu savladao večitog rivala Crvenu zvezdu i 18. put u istoriji osvojio nacionalni kup, čime se izjednačio sa crveno-belima po broju titula.

Ekipa Andree Trinkijerija, čini se, i ove godine ima ulogu blagog favorita u odnosu na Zvezdu. Uprkos nedavnom porazu u derbiju, crno-beli su pobedama nad ekipama Virtusa i Budućnosti dobili na samopouzdanju i sa velikim ambicijama stižu u Niš.

Zvezda igra u promenljivoj formi, najviše zahvaljujući teškom rasporedu u Evroligi, ali i povredama koje su omele tim Dragana Šakote da pokaže koliko zaista vredi. Ali, upravo će borba za Kup biti prilika da se crveno-beli vrate na pobednički kolosek.

Svoju priliku iz senke čekaju FMP i Mega Bemaks. Oba tima osvajala su "Žućkovu levicu" u ovom milenijumu, ali su ekipe Vladimira Jovanovića i Dejana Milojevića svakako u drugom planu u odnosu na beogradke večite rivale.

Timovi koji se takmiče u srpskoj košarkaškoj ligi imaju svoje kvalitete i pokušaće da iznenade favorite u četvrtfinalnim duelima.

Užička Sloboda odmeriće snage sa ekipom Mege, dok Radnički igra protiv Crvene zvezde u četvrtak. U petak se sastaju FMP i Dinamik, kao i Partizan i čačanski Borac.

Srpski pasoš po hitnom postupku – čemu propisi ako se zaobilaze?

Kada se govori o Kupu, posebno poglavlje je priča o broju stranaca u ekipama. Partizan i Crvena zvezda se u velikoj meri poslednjih sezona oslanjaju na "legionare", mahom Amerikance.

Kako ekipe koje se takmiče u nacionalnom kupu mogu da prijave tim sa makimalno četiri stranca, neki od ključnih igrača po hitnom postupku dobijaju državljanstvo Srbije, što u dobroj meri obesmišljava osnovno pravilo o broju stranaca.

Na tu temu nedavno se oglasio i nekadašnji košarkaš Partizana i Crvene zvezde Milan Dozet. 

"U čemu je poenta pravila o broju stranaca ako strancima dajete naše državljanstvo? Ili ne valja prvilo ili ne valja država", upitao se Dozet i pokrenuo lavinu komentara na društvenim mrežama.

Pred finalni turnir Kupa, državljanstvo Srbije dobio je Kevin Panter, košarkaš Zvezde, a poseban kuriozitet je da je Amerikanac član srpskog šampiona postao u poslednjim danima nedavno završene godine.

Slična je situacija i sa Vilijamom Mouzlijem, centrom Partizana, koji je na početku sezone pojačao crno-bele, a u Nišu bi trebalo da igra kao srpski državljanin.

Od ranije, kao domaći igrači nastupaju Čarls Dženkins iz Zvezde i Markus Pejdž iz Partizana, pa je Trinkijeriju i Šakoti olakšan izbor viškova pred duele u Nišu. 

Očigledno je da najjači evropski klubovi ne mogu bez stranaca, a sličan recept preuzeli su i srpski timovi. Amerikanci su ove sezone najbolji igrači beogradskih klubova – Zvezda ne može da zamisli ekipu bez Brauna i Berona, dok su velike uspehe crno-belima doneli Volden, Tomas i Mozli.

To dalje dovodi do pitanja čemu pravilo koje ograničava broj stranaca, ukoliko bez njih klubovi ne mogu biti konkurentni u Evroligi i Evrokupu, pa čak i u ABA ligi. Ljudi koji vode srpsku košarku trebalo bi konačno da reaguju i donesu pravu odluku koja će biti u interesu kako klubova, tako i mladih srpskih igrača.

Borba za prestiž ili više od igre

Kup je specifično takmičenje i zbog činjenice da se igra na jednu pobedu, što znači da jedan loš dan može značiti i eliminaciju sa turnira. U takvom sistemu favorizovane su male ekipe, koje na taj način imaju šansu da pomrse konce favoritima.

Kup Radivoja Koraća svakako nije najvažnije takmičenje u sezoni, ali predstavlja stvar prestiža, kao i priliku da se u direktnim okršajima sa konkurentima pokaže snaga i pošalje poruka pred završnicu ABA lige, a naročito nacionalni šampionat.

Dva najveća srpska kluba ove sezone odigrala su dva međusobna duela – obe ekipe pobedile su u mečevima u kojima su bili domaćini. Očeikvani duel u finalu Kupa mogao bi da da odgovor na pitanje ko je u ovom trenutku spremnija ekipa, ali i ko će imati "pol-poziciju" pred eventualne borbe za titule na Jadranu i Srbiji.

I sami igrači imaju motiv da pokažu koliko vrede. Neretko su se pojedinci, upravo zahvaljujući blistavim partijama u Kupu, izdvajali od većine i napravili sebi stazu do košarkaških zvezda.

Dvorana "Čair" će šesti put zaredom biti domaćin Završnog turnira Kupa Srbije. Niš se u prethodnim godinama pokazao kao izvanredan organizator i domaćin, u meri koliko to navijači dva najveća srpska kluba dozvoljavaju, pa nema razloga da ne verujemo da nas i ove godine očekuje košarkaški spektakl.

Učesnicima treba poželeti zdravlje i sreću, navijačima uspeh njihovih miljenika, a košarkaškoj publici užitak kakav samo Kup Radivoja Koraća može da pričini.

Neka igre počnu!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи