Mogu li Srpkinje protiv najboljih na svetu?

Ženska košarkaška selekcija Srbije igra danas prvi meč na Olimpijskom kvalifikacionom turniru u Beogradu, a protivnik će joj biti najbolji tim na planeti, ekipa Sjedinjenih Američkih Država (RTS 1, 20.00). Šta možemo očekivati od izabranica Marine Maljković u tom okršaju?

Kada je žreb u Ženevi odlučio da američki tim smesti u beogradsku turnirsku grupu, mnogi su bili zabrinuti. Ipak, ubrzo je postalo jasno da taj ishod uopšte nije loš po srpski tim i njegove šanse da se plasira u Tokio. Naprotiv.

Naime, Amerikanke su aktuelne olimpijske i svetske šampionke, i kao takve već su obezbedile mesto na Igrama 2020, te će se igračice Srbije za dva mesta boriti sa ekipama Nigerije i Mozambika.

No, iako nemaju rezultatski imperativ, Amerikanke su ozbiljno shvatile turnire, te ih koriste kao rane pripreme za Tokio.

Tako su u septembru bez poraza (6-0) osvojile Fiba Amerika kup u Portoriku, a kasnije i predolimpijski turnir "Fiba Amerikas" u Argentini (3-0), a onda nastavile sa pobedama protiv timova sa američkih koledža.

Snaga

O jačini i snazi američke ženske košarkaške reprezentacije najbolje i najslikovitije govore rezultati. Na poslednjih šest Olimpijada uzimale su zlato.

U ukupno deset nastupa na najvećoj sportskoj smotri na svetu imaju osam zlata, jedno srebro i jednu bronzu i fenomenalan skor od 66-3 u periodu od 1976. do danas.

Razumljivo, taj tim je ubedljivo prvi na rang-listi Fibe, sa 835.7 bodova, odnosno 122 više od drugoplasirane Australije i čak 255 više od srpske selekcije koja se nalazi na sedmom mestu.

Iako su poput svojih muških kolega iz reprezentacije uglavnom dominantne gde god da se pojave, Amerikanke su poslednji poraz doživele relativno skoro. Bilo je to u finalu Panameričkih igara, kada ih je pobedila selekcija Brazila sa 79:73, što im je okončalo niz od četiri godine bez poraza u zvaničnim mečevima.

Sastav

S obzirom na to da sezona u ženskoj NBA ligi počinje 15. maja, a kampovi i pripreme nekih mesec dana ranije, gotovo sve najbolje igračice su na raspolaganju stručnom štabu tima SAD.

U timu koji će večeras istrčati na parket hale "Aleksandar Nikolić" naći će se: Sju Bird (Sijetl), Sakjlar Digins-Smit (Dalas), Silvija Foules (Minesota), Čelsi Grej (Los Anđeles), Britni Griner (Finiks), Džuel Lojd (Sijetl), Tifani Mičel (Indijana), Nneka Ogvumike (Los Anđeles), Keti Lu Semjuelson (Čikago), Brijana Stjuart (Sijetl), Ejdža Vilson (Las Vegas) i Ariel Etkins (Vašington).

Tim je oslabljen neigranjem, po mnogima, najbolje igračice današnjice Dejne Taurasi iz Finiks Merkjurija, kao i Dejmond Dišilds iz Čikaga koje, iako su bile planirane, ipak neće igrati u srpskoj prestonici i "hramu košarke".

Stoga su ulogu lidera preuzele dominantni centar Silvija Fouls, članica Minesota Linuksa i dvostruka šampionka WNBA, i Amerikanka nigerijskog porekla i članica LA Sparksa, krilni centar Nneka Ogvumike (takođe WNBA šampionka 2016), koje su bile poenterski i skakački najbolje u nedavno igranim pripremnim duelima.

Bitno je istaći da glavni trener Don Stejli sa Južne Karoline neće biti u mogućnosti da predvodi tim u Beogradu, te će to u paru raditi Den Hjuz i Šeril Riv.

Lav i "lavice"

Za razliku od večerašnjeg protivnika, Srbija, odnosno njena selektorka Marina Maljković će na raspolaganju imati sve najbolje igračice.

Pozivu su se odazvala godinama najbolja igračica reprezentacije Sonja Vasić (Petrović), uvek i uprkos svemu prisutna Jelena Bruks (Milovanović), te standardne članice prve petorke i, neretko junakinje u uspešnim kampanjama, Ana Dabović i Nevena Jovanović.

Marina Maljković takođe može da računa na iskustvo Saše Čađo i Dajane Butulije, ali i na mladost Aleksandre Crvendakić i Dragane Stanković.

Tu su još i Maja Miljković, Nikolina Milić, Miljana Bojović, Jovana Nogić, Snežana Bogićević, Aleksandra Stanaćev, Maja Škorić i Tina Krajišnik.

Pritisak rezultata među "lavicama" nesumnjivo postoji. Pred njima je lepa šansa, ali i izazov da izbore mesto među 12 timova koji će igrati u Tokiju, kao i prilika da se brani bronza osvojena pre četiri godine.

Uz to, plasman košarkašica na OI, i nadamo se isti uspeh košarkaša (takođe igraju turnir u Beogradu), uz već kvalifikovane basketaše Srbiju bi stavio rame uz rame sa upravo Sjedinjenim Državama, koje će imati timove u sve tri košarkaške olimpijske kategorije. 

Za kraj, treba napomenuti da je tim Amerike, i pored toga što za njih turnir koji nema nikakav takmičarski značaj, ipak favorit u večerašnjem meču, kao što je to bio i uoči poslenja dva odmeravanja snaga, kada je tu ulogu i opravdao.

Meč u Riju 2016. godine tim Sjedinjenih Država dobio je sa 110:84, dok je na Svetskom prvenstvu 2014. godine bilo 94:74.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи