Vlade Đurović: Jokić i Meloun u reprezentaciji su dobitna kombinacija

Iskusni košarkaški stručnjak Vlade Đurović, gostujući u Jutarnjem programu, govorio je o reprezentaciji Srbije, Nikoli Jokiću, Majku Melounu, Igoru Kokoškovu, Alenu Smailagiću...

Jedan od najcenjenijih srpskih košarkaških trenera, Vlade Đurović, bio je gost Jutarnjeg programa RTS-a.

Vlade, da prokomentarišemo malo i priču o Alenu Smajlagiću. Koliko je za vas iznenađenje to što je potpuno neobičnim putem stigao do NBA lige?

"Ja sam čuo za njega kada je igrao za Beko. Čuo sam da ima jedan dobar klinac ali ga nikada nisam video. OKK je sarađivao s Bekom i klub je poznat da odlično radi sa mladim igračima. Meni se čini da bilo bolje da je imao jednu međustanicu kao što je imao Jokić. Mislim da je imao sreću jer su dvojica glavnih igrača Golden stejta povređeni, a Kevin Durent je otišao tako da se otvoio prostor za njega. Trener ga ubacuje i priča dosta o njemu ali stalno imaju u vidu da ga pošalju u razvojnu ligu da se još kali".

Alen je u Ameriku otišao pre nego što je postao punoletan. Da li je njegov talenat primećen i u Srbiji, pre nego što je otišao?

"To je stvar procene. Klubovi su propustili igrača koji bi ostavio neki trag u njihovom klubu a tek onda otišao u NBA. Čujem da je vredan i takvi momci, ako imaju talenat, ne mogu da propadnu".

Do kraja meseca, trebalo bi da bude objavljen spisak kandidata za reprezentaciju, koji će učestvovati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Biće to prva akcija u kojoj je selektr Igor Kokoškov. Da li očekujete iste igrače koji su bili i u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo? Jer ponovo ne može da se računa na igrače iz Evrolige i NBA lige

"Saki novi trener kada dođe mora nešto da promeni, da uzme nekog koga niko nije očekeivao. Brine me što je Jokić izjavio da neće igrati za reprezentaciju, što bi bila katastrofa jer je on igrač oko koga sve treba da se vrti. Jokić i Bogdanović treba da budu stožeri i oko njih da se okreće čitava koncepcija naš košarke u narednm godinama. Oni neće biti šefovi, to je Toodosić, koji je apsolutni lider, ali oko njih dvojice treba da se pravi koncepcija".

Već nedelju dana je glavna košarkaška vest da će trener Denvera Majkl Meloun biti na klupi Srbije.

"Rečeno je da će doći Majk Meloun. To je izvanredan potez. On voli Srbiju, izvanredan je i dobar trener. On sa prosečnom ekipom, kao što je Denver, je u vrhu Zapada. Jokić ga obožava a on obožava Jokića i to bi bila dobitna kombinacija. Kada bi dva NBA trenera, Kokoškov i Melun, sedeli na klupi Srbije, postojao bi jedan veliki respekt kod sudija".

Rekli ste da bi Jokić trebalo da bude drugačiji. Kako mislite?

"Očigledno je bilo da je bio veoma nezadovoljan u Kini. Igrao je malo, nijednu utakmicu nije počeo u prvoj postavi i to mu je sigurno smetalo, bio je nervozan. Sa Melounom bi bilo drugačije, on ga zna i pripremao bi ga za svaku utakmicu posebno".

Čujemo i pojedine komentare da možda nije bilo potreba da dolazi jedan Amerikanac, NBA strateg, kad i Srbija ima poznata i priznata imena košarke?

"Nije taj Meloun bolji strateg nego Željko Obradović, Duda Ivković ili Boža Maljković. On nema ni toliko iskustva, ali je to medijski jako dobro i pogotovo je dobro zbog Jokića. Srbija da bi dobijala utakmice Jokić mora da igra dobro. Ne potcenjujem niti jednog drugog igrača ali on mora da daje puno koševa da bi smo mi pobedđivali".

Hoćemo li se plasirati na Olimpijske igre? Kako vama izgleda kvalifikaciona grupa koja se igra u Beogradu?

"Država i Savez su učinili sve da imamo kvalifikacije ovde i nadam se da će to proći dobro. Međutim, ako se ne budu odazvali svi igrači, neće biti lako. Za našu košarku i našu zemlju bila bi tragedija da se ne kvalifikujemo".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво