Kako će dvomeč protiv Darušafake odrediti Partizanovu sezonu u Evropi

Pred košarkašima Partizana nalaze se dueli sa Darušafakom u okviru top 16 faze Evrokupa. Crno-beli se nalaze u fantastičnoj seriji pobeda, dve nove bi ih približile prvom mestu u grupi i povlašćenom položaju u plej-ofu. O drugačijem ishodu niko i ne razmišlja...

Како ће двомеч против Дарушафаке одредити Партизанову сезону у Европи Како ће двомеч против Дарушафаке одредити Партизанову сезону у Европи

Košarkaši Partizana u utorak igraju prvu od dve utakmice sa Darušafakom u top 16 fazi Evrokupa. Utakmica u "Folksvagen areni" mogla bi da bude ključna za crno-bele kada su u pitanju krajnji dometi takmičenja u Evropi.

Trinkijerijevi momci nalaze se u seriji od devet uzastopnih pobeda. I to kakvih. Samo utakmica protiv Cedevite odlučena je u poslednjim trenucima i to spektakularnom trojkom Ognjena Jaramaza, dok su u ostali trijumfima crno-beli bili dominantni.

Naročito ako se u obzir uzmu poslednja dva meča u Evrokupu, gde su više nego ubedljivo savladane italijanske ekipe – Virtus i Trento.

Trinkijerijev "italijanski posao"

"Sale nacionale" doveo je u Beograd Teodosića i Markovića, kao i četu američkih legionara, ali u Beogradu su se poveli kao bosi po trnju. Prvo poluvreme utakmice protiv Virtusa bilo je jedno od najboljih koje je Partizan odigrao još od slavnih vremena Duška Vujoševića.

Čak 62 poena postigli su crno-beli u prvih 20 minuta duela sa Virtusom, koji važi za jednog od glavnih, ako ne i glavnog, favorita za osvajanje takmičenja.

Navijači su se potom uplašili putovanja u nepoznato – gotovanja u Trentu, ali su i tu crno-beli na poluvremenu došli do 20-ak poena razlike, a onda rutinski priveli meč kraju.

Forma u kojoj se nalazi Partizan istovremeno je zadivljujuća i tera na oprez.

Kao retko kada u svojoj istoriji, Partizan i u gostima igra punom snagom i melje rivale, podižući porednost iz minuta u minut. Trento je bio apsolutno nemoćan, a igru iz Italije crno-beli moraju da ponove i u Turskoj.

Partizan deluje kao ekipa bez mana, gotovo nepobedivo – igra u napadu je tečna, a odbrana veoma angažovana i na momente fanatična. Tim je sve uigraniji, a procenti šuta spolja se podižu kako odmiče sezona.

Ipak, jedan (ne)očekivan poraz mogao bi sve to da poremeti. A utakmica protiv Darušafake je prava "nagazna mina".

Darušafaka, mali veliki klub 

Turski tim, kao i većina evropskih, zasniva svoju igru na Amerikancima. Ali, kvalitet ekipe daleko je od onog od pre nekoliko sezona, kada se Dačka, pod vođstvom Dejvida Blata, borila za plej-of Evrolige, a onda i osvojila Evrokup (2018. godine).

Bonzi Kolson, Džerod Džons i Džonatan Hamilton glavne su uzdanice turskog tima, čiji je najpoznatiji član iskusni Sinan Guler.

Ekipu ne krase dobri procenti šuta za dva i tri poena, ali su izabranici Seldžuka Ernaka izuzetno fizički nadareni, što se najbolje odražava u timskom ofanzivnom skoku (12 u proseku po utakmici).

Ono što je očigledno je činjenica da je Partizan više tim od narednog rivala, o čemu svedoči broj asistencija po meču (17:12 u korist Partizana). Što se tiče skoka, crno-beli statistički ne zaostaju za Darušafakom, dok je ekipa iz Beograda značajno popravila šut spolja (45% u top 16 fazi).

Četvrtfinale na dohvat ruke

Treba istaći da poraz u Istanbulu ne bi bio smak sveta, ali bi značajno zakomplikovao stanje na tabeli Grupe E. Čini se da za plasman na prva dva mesta ima tri kandidata, jednog po jednog treba eliminisati.

Ukoliko slavi u "Folksvagen areni" Partizan bi širom otvorio vrata četvrtfinala takmičenja, a vrlo moguće i prvoj poziciji u grupi i povoljnijem žrebu do same završnice.

Crno-bele već naredne sedmice očekuje "revanš" protiv turskog tima, posle čega sledi gostovanje kod Virtusa, dok u poslednjem kolu u "Štark arenu" stiže Trento.

Čini se da je i raspored na strani Partizana, plasman među osam najboljih ekipa u takmičenju ne bi trebalo da izmakne, kao što je to bio slučaj prošle sezone. A onda, kada se uđe u samu završnicu takmičenja, ni finale nije nedostižno.

A dobro se zna šta finale nosi – dugo čekano učešće u Evroligi, što ekipa poput Partizana, bilo po kvalitetu, bilo po istoriji, svakako zaslužuje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво