Majk Meloun - od praga Bele kuće do klupe Srbije

Kako je Majkl (Majk) Meloun, čovek koji je godinama sporednim putem krčio put ka vrhu NBA lige i koji od Denvera pravi šampionski tim, došao do stručnog štaba reprezentacije Srbije.

Prvi trener Denvera, Majk Meloun, priključiće se košarkaškoj reprezentaciji Srbije na predstojećem olimpijskom kvalifikacionom turniru, koji će se u junu održati u Beogradu.

Kojim putem je Meloun, rođen u Kvinsu, došao do samog vrha NBA lige i klupe reprezentacije Srbije?

Klupa i parket ili pištolj i značka

Meloun je završio Lojola univerzitet u Merilendu (istoriju), gde je igrao na poziciji plejmejkera. Dok je završavao školu, pekao je zanat u jednoj baltimorskoj srednjoj školi, gde je radio kao pomoćni trener.

Kada je završio studije i kako bi sastavio kraj sa krajem, Meloun je radio u Futlokeru (prodavnica obuće), a preko noći kao domar.

Priznaje da je u tim teškim momentima bio vrlo blizu odluke da odustane od košarke.

"Sećam se da sam rekao majci u jednom trenutku - osećam se kao brod na otvorenom moru, bez ikakvog pravca i cilja. Samo plutam", rekao je Meloun.

Rezervni plan je bio Tajna služba. Prijavio se, ali je odbijen. Međutim, prijatelj mu je rekao da će biti primljen ako dve godine provede u državnoj policiji.

Doneo je odluku - prijavio se za državnu policiju Mičigena, spremao se za ispit, ali je u poslednjem momentu zazvonio telefon - stigla je ponuda za posao iz koledža Providens.

Pružio je još jednu šansu košarci, što je, kasnije je otkrio, najbolja odluka koju je doneo u životu.

Tri godine je proveo kao pomoćni trener u Providensu, dve godine je radio isti posao na Menhetn koledžu, a onda je naišla prilika koja se ne propušta.

(Najplaćeniji) Asistent godine  

NBA karijeru je započeo u Niksima 2001. godine, gde je prvo pripremao izveštaje skauta, a napredovao je posle dve godine kada je promovisan u asistenta.

Posle Njujorka, Meloun je isti posao radio u Klivlendu, Nju Orleansu i Golden Stejtu.

Izabran je za najboljeg pomoćnog trenera 2012. godine u izboru generalnih menadžera (govorilo se da je i najplaćeniji), a Drejmond Grin i Stef Kari velike zasluge za uspon Golden stejta pripisuju Melounu.

Prvi posao prvog trenera Meloun je dobio 2013. godine, u Sakramentu. 

Posle obećavajućeg početka u prestonici Kalifornije, ekipa je očajno krenula u novu sezonu, pa je otpušten u decembru naredne godine.

Ipak, nije dugo čekao na novi posao, pošto je već u junu preuzeo Denver.

Uspon ka vrhu Stenovitih planina

Otkako je na klupi ekipe iz Kolorada, svake godine podiže lestvicu.

U prvoj sezoni koju je započeo kao prvi trener, Denver je zabeležio 33 pobede. 

Naredne 40, zatim 46, a potom 54, što je Denveru donelo prvo mesto u diviziji, drugo na Zapadu i dugo čekani plej-of.

Denver je sezonu završio u polufinalu Zapada, a Nikola Jokić je proglašen za najboljeg centra lige.

Očekivanja su veća, apetit je porastao, pa se Denver ove sezone spominje kao jedan od kandidata za veliko finale, čak i titulu.  

Trenutno su treći na Zapadu sa 27 pobeda i 12 poraza. 

Odbrana ključ uspeha, Jokić najveće iznenađenje 

"Kažu da sam ja defanzivni trener, ali ja volim da kažem da sam košarkaški trener. Shvatam važnost odbrane, ona je ključna za uspeh. Još bitnije, ona vodi do konstantnog uspeha", izjavio je Meloun.

Prve godine u Denveru, Meloun priznaje da je bio zapanjen Jokićem. Ali ne samo on, već svi u organizaciji iz Kolorada.  

"Najveće iznenađenje je svakako Nikola Jokić. Sada se smejem sebi, nemam problem sa tim - ubacio je 23 poena uz 12 skokova San Antoniju, i onda sam konačno rekao sebi - čoveče, ovaj momak mora da igra češće".

Ali, Meloun kaže da je Jokić najzaslužniji.

"Bio je u prvom timu rukija i treći u izboru za rukija godine, čini mi se. To je bilo veliko iznenađenje. Mi smo znali kakav je on igrač i šta sve može, ali nismo očekivali sve ovako brzo. Ni Nikola nije očekivao, pitajte ga... Posle letnje lige, potpuno se posvetio sebi - izgubio je kilograme, doveo se u red, radio je, radio, radio... A težak rad se isplati", rekao je Meloun.

Konjičke trke u Somboru i zabrinutost zbog lova sa Jokićima

Meloun je 2017. godine posetio Sombor.

Za američke medije je govorio kako se raduje dolasku u Srbiju, iako je bio zabrinut pred polazak.

"Idem u Srbiju, u Sombor, Nikolin rodni grad. Provešću tamo neko vreme, družiću se sa Nikolom, njegovom braćom. Nikola želi da me vodi na konjičke trke, planiramo da idemo i u lov... Jedva čekam. Nervozan sam malo zbog tog lova, jer imam osećaj da ću ja biti lovina", rekao je Meloun uz osmeh.

Naravno, "preživeo" je lov i Srbiju u kojoj se sjajno proveo.

"U Somboru je bilo predivno. Više ljudi me prepoznaje tamo nego u Denveru", rekao je Meloun po povratku.

Iver ne pada daleko od klade

Košarka je velika ljubav u kući Melounovih, ali i porodični posao.

Majklov otac, Brendan proveo je gotovo pola veka pokraj aut-linije. Od toga, dvadeset godina u NBA ligi.

Kao pomoćni trener sedeo je na klupama Niksa, Detroita, Toronta, Indijane, Klivlenda i Orlanda.

Oduvek je znao da će njegov sin biti odličan trener.

"Potpuno je posvećen i strastven kada je reč o košarci. Njegov tim će uvek biti super pripremljen. Inteligentan je, razume igru, zna kako da komunicira i vrlo je vredan", rekao je Brendan Meloun.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво