Jokić ili Bogdanović, ko je najbolji srpski košarkaš?

Srpska košarkaška, a i šira sportska javnost delila se juče i podelila u dva tabora, u tim Jokić i tim Bogdanović, a sve u vezi sa dodelom godišnje nagrade Košarkaškog saveza Srbije za najboljeg igrača Srbije, koja je otišla u Bogdanove ruke. Da li i zasluženo?

A da li ima nečeg spornog u odluci, koju su doneli novinari srpskih medija?

I da i ne.

Zavisi šta vam je važniji kriterijum - klupska ili reprezentativna sezona.

Dakle, ukoliko se gleda cela 2019. godina, koja obuhvata dve sezone (drugi deo sezone 2018/19 i prvi deo sezone 2019/20) i reprezentativno leto, tokom kojeg je održano Svetsko prvenstvo u Kini, daleko najbolji srpski košarkaš je Nikola Jokić.

Zašto Nikola? 

Centar iz Sombora je početkom 2019. godine prvi put izabran za Ol-Star utakmicu, među najvećim zvezdama NBA lige.

Potom je sjajnim igrama vodio Denver do plej-ofa posle šest godina pauze i kasnije polufinala Zapadne konferencije, koje je izgubljeno u sedmom meču serije protiv Portlanda.

A onda je deset dana kasnije izabran u najbolji tim najjače lige sveta, zajedno sa Stefom Karijerm, Polom Džordžom, Janisom Adetokumbom i Džejmsom Hardenom.

Sezonu je završio sa impresivnom statistikom i gotovo tripl-dabl prosekom: 21 poen, 11 skokova i 7.5 asistencija (okvirno), a slično je nastavio i u novoj, sa nešto kasnijim "paljenjem".

Istina, on nije blistao na Mundijalu u Kini, gde je Srbija podbacila i osvojila tek peto mesto. Krivica za tu "mrlju" se (ne)opravdano pripisuje i njemu (evidentan višak kilograma), ali i selektoru Đorđeviću (forsiranje na poziciji četiri i ne baš jasna uloga).

Ako pak gledamo sezonu pre svega kroz nastupe u dresu nacionalnog tima, tu apsolutno nikakve dileme nema - najbolji srpski igrač je Bogdan Bogdanović.

Zašto Bogdan? 

Bogi je bio istinski lider i najbolji igrač državnog tima ovog leta i to u više kategorija.

Osim toga, on je svoje sjajne partije u Kini krunisao sa dva individualna priznanja - najbolji strelac Mundijala (ukupno 183 poena, 22.9 po meču!) i član idealne petorke tog prvenstva, zajedno sa Rikijem Rubijem, Markom Gasolom, Evanom Furnijeom i Luisom Skolom.

Sa druge strane, Bogdanović je u NBA ligi imao dobru, ali ne i odličnu ili vanserijsku sezonu poput Jokića.

Brojke su mu prošle i ove sezone manje-više iste: 14 poena, 4 asistencije i 3 skoka (takođe okvirno). I to iz uloge "šestog igrača".

Šta je presudilo kod onih koji su glasali, znaju oni sami. Da li su pitanje "Ko je najbolji košarkaš Srbije" shvatili kao geografsku i reprezentativnu odrednicu, takođe samo oni znaju.

No, na kraju krajeva, neko je morao da dobije a neko da ostane bez nagrade KSS-a u "finalu" tog izbora. Ovoga puta više sreće, ali i podrške imao je Bogdan.

A ko je po vama više zaslužio nagradu? Pišite nam u komentarima... 

Marko LjUBOMIROVIĆ (LjubomirovicM)

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара