Partizan bolji od Hemofarma, Zvezda pobedila u Ljubljani

Košarkaši Partizana pobedili su u hali Pionir ekipu Hemofarma iz Vršca sa 78:61 (19:14, 24:18, 21:16, 14:13 ) u derbi utakmici 16. kola Jadranske lige. Košarkaši Crvene zvezde pobedili su u Ljubljani domaću Olimpiju sa 76:72 (22:16, 16:21 20:18 18:17).

"Crno-belima" je to bila 15. pobeda u regionalnom takmičenju, dok su Vrščani zabeležili četvrti poraz.

Najefikasniji u Partizanu bio je Aleksandar Rašić sa 15 poena, Stefon Lazmi postigao je 13, a po 11 poena ubacili su Jan Veseli i Novica Veličković.

U Hemofarmu najbolji je bio Boban Marjanović sa 17 poena, dok su po 12 poena postigli Stefan Marković i Bojan Krstović.

Partizan je vodio od početka do kraja utakmice, a pobeda praktično nijednom nije došla u pitanje. Prednost "crno-belih" kretala se i do 20 razlike. Dvostruki šampion lige bio je dominantan u reketu i čvrstom odbranom je zaustavljao igru Hemofarma. Vršački tim uspeo je u nekoliko navrata da se približi, poslednji put u trećoj četvrtini, kada je došao na 49:42, ali je Partizan posle uspeo da se povrati, da bi u poslednjoj deonici došao do najvećih 20 poena razlike, 73:53. Publiku je ponovo, kao i pre tri dana u Evroligi, oduševljavao Veseli atraktivnim potezima, borbenošću i angažovanošću.

Trener Partizana Duško Vujošević rekao je posle meča da je zadovoljan igrom i rezultatom. "Mali je razmak među utakmicama. Igrali smo u četvrtak, pa sad u subotu od 16. To ne samo da je malo da se igrači fizički i emotivno odmore, već i nema vremena za pripremu utakmice protiv ekipe kakva je Hemofarm. Bilo je banalnih grešaka u napadu, ali mislim da je to posledica tog umora", rekao je Vujošević.

Novinare je zanimala trenerova procena o krajnjim dometima Jana Veselog. "On je jako talentovan igrač. Tu ne mislim samo na fizičke mogućnosti, nego i na ličnost. Ako bude sve po planu, a trebalo bi da bude jer je on ličnost koja može da podnese svaki teret, biće zaista veliki igrač. Uostalom, kada je došao rekao sam da je došao košarkaš zbog koga će navijači biti veseli, pa da ih podsetim na to", rekao je uz osmeh Vujošević.

Trener Hemofarma Stevan Karadžić ocenio je da je njegov tim izgubio jer nije umeo da odgovori na čvrstu odbranu rivala. "Ovo je drugi uzastopni meč u kome nismo uspeli da odgovorimo na čvrstu odbranu protivnika. Nismo se snašli. Imali smo zadatke da zaustavimo ofanzivni skok i kontranapade i nismo uspeli u ovom prvom. Statistika kaže da smo bili izjednačeni, ali mi smo nakupili neke skokove u finišu", rekao je Karadžić. "Nismo imali ni sreće, jer smo primili tri trojke u poslednjim sekundama, kada smo dobro branili. U svakom slučaju, sasvim zaslužena pobeda Partizana, sa možda malo nerealnom razlikom. Poraz od 17 razlike boli, ali trudićemo se da naučimo nešto iz ovog poraza", rekao je Karadžić.

Najzaslužniji za 14. pobedu Zvezde u regionalnom takmičenju bio je Andre Ovens sa 26 poena. Ovens je postigao četiri trojke, a imao je i pet skokova. Dvocifren učinak u poenima u timu "crveno-belih" imali su još Mirko Kovač i Oliver Stević. Kovač je postigao 12 poena, uključujući i dve vrlo bitne trojke u trenucima kada se meč odlučivao, a Stević je dodao 10.

Najefikasniji u Olimpiji bio je Vladimir Golubović sa 14 poena, Mirza Begić je dodao 11, a Marko Milič i Jasmin Hukić po 10.

Zvezda, oslabljena neigranjem povređenog Lorensa Robertsa i već duže odsutnog kapitena Tadije Dragićevića, vodila je većim delom utakmice, već krajem prve četvrtine, posle serije od 15:2, i sa 10 poena razlike 22:12.

Olimpija je, ipak, nekoliko puta uspevala da smanji osetniju prednost Zvezde, a u poslednjoj četvrtini zahvaljujući seriji od 15:0 dođe i do vođstva od 70:61. Trener Zvezde Svetislav Pešić reagovao je traženjem tajm-auta koji se odmah i isplatio. Ovens je postigao jednu, a Kovač još dve trojke, pa je beogradska ekipa izjednačila na 70:70. Stević je poenom sa penala doneo i prednost Zvezdi, ali je Damjan Rudež ponovo vratio Olimpiji vođstvo.

Meč su, međutim, prelomili poeni Ovensa, koji je prvo postigao trojku, a zatim bio siguran i sa slobodnih bacanja, pa je Zvezda stigla do trijumfa.

Košarkaši FMP-a savladali su u Novom Sadu domaću Vojvodinu sa 89:74 (20:14, 15:21, 26:20, 28:19) u 16. kolu Jadranske lige i ostvarili sedmu pobedu u regionalnom takmičenju.

"Pantere" su do pobede predvodili Dragan Labović sa 27, Mladen Jeremić sa 18 i Nemanja Protić sa 17 poena. 

Marko Popović je sa 12 poena bio najefikasniji u domaćem timu, dok je Marko Šutalo dodao 11 u 12. porazu Vojvodine.

U ostalim mečevima postignuti su rezultati:

Split - Budućnost 64:75
Petak:
Bosna - Zadar 62:67
U nedelju se sastaju:
Krka - Helios
Cibona - Zagreb

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара