Čudesni dečko Luka Dončić – izbori, milioni i patike

Slovenac srpskog porekla košarkaški pokorava Ameriku. Mnogi relevantni akteri u NBA već sada ga opisuju kao najboljeg igrača u ligi. On ruši rekorde i osvaja nagrade, a zbog njega je legendarni Srbin na udaru kritika javnosti. Uz to, on čeka milione dolara na jednoj a pomaže u prikupljanju miliona na drugoj strani. On je Luka Dončić.

Prošle godine je bio najbolji novajlija u NBA, a već na početku svoje druge godine u najjačoj ligi sveta Luka Dončić istakao je kandidaturu za MVP-ja, i mnoge iznenadio svojim napretkom. 

Nekoliko puta ove sezone rušio je lični rekord po broju postignutih poena i trenutno stoji na koti 42.

Uz to, prosečno beleži gotovo tripl-dabl učinak (30,8 poena, 9,9 skokova i 9,6 asistencija), a sve to začinio je osvajanjem nagrade za najboljeg igrača novembra u Zapadnoj konferenciji. 

Pored spektakularnih izdanja na terenu, koje su njegov Dalas dovele do skora 15-6 i četvrtog mesta na Zapadu, Luka privlači pažnju medija i zbog drugih stvari.

Divčev izbor

Srpsku košarkašku legendu i generalnog menadžera Sakramenta Vlade Divca i dalje dobar deo američke javnosti kritikuje zbog odluke da na draftu 2018. godine propusti takvog igrača i izabere Marvina Beglija.

"Kraljevi" su se vodili razmišljanjem da ne dovode beka koji bi "gušio" Foksa, Hilda pa i Bogdanovića, već da na duže vreme reše poziciju krilnog centra. 

Pored Kingsa, Dončića su "ispustili" i Finiks (izabrali Ejtona kao prvog) i Atlanta, koja je sa Dalasom menjala pikove (treći za peti uz jednog dodatnog pika za godinu posle) i dovela Treja Janga.

Nakon svega do sada viđenog, Sansi i Kingi imaju razloga za kajanje, dok su Hoksi ipak dobro prošli u pomenutoj trampi. 

Patike 

Kao što su se tada timovi borili za Lukin potpis, tako se danas proizvođači sportske opreme bore da za njega u budućnosti prave personalizovane patike.

Luka je tokom karijere uglavnom nosio "Najkijeve" modele. 

Međutim, on je ove sezone u rotaciju uključio "Ander Armor" Stefa Karija i ponovo u NBA prisutnu "Pumu", te i dalje čeka najbolju ponudu.

Jedino je izvesno da će ona biti višemilionska. I na godišnjem nivou sigurno veća nego gotovo osam miliona dolara, koliko dobija na ime plate u Dalasu.

Milion(i)

Iako ima tek 20 godina, Luka je prilično društveno aktivan i odgovoran.

On je nedavno na meču u Los Anđelesu protiv Lejkersa upoznao dvogodišnjeg Slovenca Krisa Zudika, koji boluje od retke genetičke bolesti mišića i čije lečenje košta više od dva miliona dolara.

Dobar deo sume za njegov dolazak na kliniku u Americi i najskuplji lek na svetu obezbedio je upravo Dončić.

Marko LjUBOMIROVIĆ (LjubomirovicM)

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво