Priče o Igoru

Na karijeru novog selektora Srbije Igora Kokoškova uticale su različite životne situacije, među kojima se izdvajaju jedna saobraćajna nesreća, ali i to što je imao rođake "preko bare" kada mu je to bilo najpotrebnije. Šta su mu rekli iz tadašnjeg Košarkaškog Saveza Jugoslavije krajem prošlog veka kada im je javio da ima ponudu da ostane u Americi, a šta o njemu misli najtrofejniji evropski trener?

O novom selektoru Srbije Igoru Kokoškovu puno se pisalo i pričalo proteklih dana. Stoga, za ovu priliku izdvajamo pet izjava koje su o njemu dali ljudi iz košarke, kao i pet zanimljivih činjenica o njegovoj uspešnoj karijeri.

REKLI SU O IGORU

1. Kada je dobio ponudu da ostane da radi u Americi, neimenovani čelnici KSJ-a 1999. godine odgovorili su mu otprilike ovako:

"Vidi ovog malog koji nas igra sada, on nama prodaje NBA. Ako imaš ponudu tog tvog NBA, možda bi bilo bolje da ostaneš”.

2. Najtrofejniji evropski trener Željko Obradović imao je samo reči hvale za Igora nakon osvajanja titule prvaka Evrope sa Slovenijom 2017.

"Iskrene čestitke Igoru za sve što je napravio sa slovenačkom reprezentacijom, to je čudo, a vidi se njegov trenerski rukopis . Za mnoge je to možda iznenađujuće, ali ne i za mene jer ga dobro poznajem, bio mi je pomoćnik dok sam bio selektor Srbije i Crne Gore", rekao je tada Obradović.

3. NBA skaut Marin Sedlaček dan nakon što je Igor postao trener Finksa rekao magazin Produžetak” između ostalog i ovo:

"Ovo nije modni trend. Igor Kokoškov je dovoljno dugo tamo da je postao deo te njihove priče. Bez obzira što je njegovo poreklo odavde i što je odavde otišao kada je imao 28 godina, osim rodbine i prijatelja i toga što prati evropsku košarku, on nema nikakve dodirne tačke sa srpskom košarkom, nažalost”.

4. Miško Ražnatović, verovatno najpoznatiji evropski košarkaški menadžer o šansama da Igor postane selektor Srbije.

"Mislim da Kokoškov nije kandidat, 99% sam siguran i verujem da NBA liga ne dozvoljava da treneri, prvi ili pomoćni, odsustvuju iz tih razloga poput FIBA kvalifikacija", rekao je sredinom septembra Ražnatović.

5. Reprezentativac Srbije i član Memfisa Marko Gudurić nije krio zadovoljstvo kada je čuo vest o Igorovom imenovanju.

To je sjajno. Čuo sam samo dobre stvari o njemu kao treneru i kao osobi. Sviđa mi se ovaj izbor Saveza”.

ZANIMLjIVE ČINjENICE

1. Karijeru je prekinuo zbog teške povrede skočnog zgloba i kolena u saobraćajnoj nessreći tokom služenja vojnog roka u Nišu 1990. godine.

Četiri operacije i 11 meseci fizikalne terapije uticale su na prerani kraj igračke, ali i početak trenerske karijere.

2. Igrao za mlađe kategorije Crvene zvezde i to sa dve godine starijom generacijom u kojoj su bili Neša Ilić i Saša Obradović, a trenirao mlađe kategorije Partizana pre nego što je otišao u Ameriku na usavršavanje.

3. Nakon isteka jednogodišnjeg programa usavršavanja, trebalo je da se vrati u Srbiju.

Ipak, odlučio je da pita svoje rođake iz Amerike da jedno vreme živi kod njih dok se ne snađe.

Ubrzo je upoznao Kvina Snajdera, sadašnjeg trenera Jute, koji ga doveo na Univerzitet Mizuiri i dao mu prvi posao.

4. Prvi je trener neamerikanac u En-Si-Ej-Ej (NCAA), odnosno koledž ligi. Prvi neamerikanac koji je postao asistent u NBA ligi i prvi Evropljanin u istoriji koji je dobio posao glavno trenera u NBA ligi.

5. Zbog svega što je učinio za košarku u Gruziji kao selektor dobio je ”Orden časti” od predsednika Sakašvilija, dok mu je na dobijanju američkog državljanstva lično čestitao bivši predsednik Amerike Barak Obama.

Marko LjUBOMIROVIĆ (LjubomirovicM

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво