Igor Kokoškov i zvanično na klupi Srbije!

Igor Kokoškov je novi selektor muške seniorske reprezentacije Srbije, objavio je Košarkapški savez Srbije na svom sajtu. Moj glavni motiv da se prihvatim ovog posla je upravo jaka lična "emocija" i želja da se konačno vratim tamo odakle sam krenuo, poručio je Kokoškov.

Posle uspešnih pregovora predsednika KSS-a Predraga Danilovića i našeg stručnjaka koji skoro dve decenije radi u NBA ligi, postignut je dogovor da Kokoškov preuzme nacionalni tim Srbije.

"Izuzetno smo zadovoljni što će tako kvalitetan stručnjak i jedan od najboljih srpskih trenera ubuduće sedeti na klupi reprezentacije Srbije. Igor je najbolje rešenje za predstojeće izazove, jer nas očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, a jasno je da je naš primarni cilj da izborimo plasman na oba takmičenja. Veliko hvala Sakramento kingsima, posebno Vladu Divcu, na pomoći i razumevanju u realizaciji angažovanja Kokoškova od strane KSS, što je veoma bitno za kompletnu srpsku košarku. Uskoro ću se u Americi sastati sa Igorom, gde ćemo razgovarati o detaljima saradnje i planovima za naredni period", rekao je Danilović.

Putem sajta nacionalne federacije obratio se i naslednik Đorđevića na klupi Srbije.

"Ovim imenovanjem mojoj porodici i meni lično je ukazana velika čast. Srećan sam da ću biti u mogućnosti da kao selektor vodim nacionalni košarkaški tim Srbije. Dobro mi je poznato koliko ljudi u Srbiji vole i podržavaju košarkašku reprezentaciju. Takođe, dobro mi je poznato kakvi su naši rezultatski standardi koje su svojim uspesima decenijama gradile prethodne generacije igrača i trenera. Očekivanja naših navijača od nacionalnog tima su uvek bila velika, a ambicije igrača i trenera su uvek najveće. Toga sam vrlo svestan. Svaki košarkaški trener sa ovih prostora sanja da postane selektor nacionalog tima", poručio je Kokoškov, i objasnio svoje motive:

"Moj glavni motiv da se prihvatim ovog posla je upravo jaka lična emocija i želja da se posle 20 godina rada u NBA i više od deset godina rada u Fiba sa drugim nacionalnim timovima konačno vratim tamo odakle sam krenuo - u Srbiju. U tom smislu, za mene je izbor za selektora našeg nacionalnog tima profesionalni zadatak koji ne može da se uporedi ni sa jednim drugim sportskim izazovom do sada. Detalji našeg ugovora nisu tajna, ali ne bi trebalo da budi prioritetni javnosti u ovom trenutku, kao što nisu bili prioritetni ni meni pri potpisivanju istog. Moje trenersko razmišljanje se bazira na tome da se svaki uspešan tim, pre svega, gradi na kreativnošću i sposobnostima samih igrača tog tima. Mi u Srbiji nikada nismo oskudevali u košarkaškom talentu. Otuda će moj posao kao selektora biti da igrače pripremim, pomognem im i da donosim odluke u najboljem interesu tima. Igrači sa kojima sam do sada radio znaju da je moj stav da 'uspeh tima uvek pripada igračima, a da treneri preuzimaju odgovornost'".

Kokoškov zna šta ga očekuje na novom poslu. 

"Nacionalni košarkaški tim Srbije će se bazirati, pre svega, na našim najboljim igračima koji su u mogućnosti da se odazovu pozivu i koji žele da nose dres nacionalnog tima. Moj prvi zadatak će biti da napravim inicijalni kontakt sa svim potencijalnim reprezentativcima. Očekuju nas dve etape u predstojećem takmičarskom ciklusu: dve utakmice u februarskom 'prozoru' kao deo kvalifikacija za predstojeće Evropsko prvenstvo i kvalifikacioni olimpijski turnir u junu u Beogradu. S obzirom na to da igrači Evrolige i NBA neće biti u mogućnosti da učestvuju u tim 'prozorima', akcenat će se svakako staviti na igrače koji će biti slobodni u tom periodu", rekao je Kokoškov a preneo sajt KSS-a.

Srpski stručnjak svestan je da će sada većinu slobodnog vremena provoditi za kompjuterom gledajući utakmice iz Evrope i na telefonu kontaktirajući igrače i  saradnike, ali kako ističe to za njega neće biti ništa novo.

Igor Kokoškov, koji je po mišljenju našeg novinara Marka Ljubomirovića "baš ono što je Srbiji u ovom trenutku trebalo", na kraju je izrazio zahvalnost Košarkaškom savezu Srbije na ukazanom poverenju ,ali i Sakramento Kingsima na podršci i davanju dozvole da bude uz nacionalni tim Srbije.

Podsetimo, Kokoškov je već radio u našem nacionalnom timu kao pomoćnik Željka Obradovića 2004. i 2005. godine, da bi kasnije kao selektor tri puta odveo Gruziju na Evropsko prvenstvo (2011, 2013. i 2015. godine). Postao je prvak Evrope 2017. godine kao selektor Slovenije, pobedom upravo nad Srbijom u istanbulskom finalu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво