Danilović: Već ovo je svojevrsna pobeda

Svetska košarkaška federacija izabrala je domaćine kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre u konkurenciji košarkaša i košarkašica. Među njima je i Srbija, koja će ugostiti reprezentacije u obe konkurencije. Tim povodom gost Jutarnjeg dnevnika RTS-a je Predrag Danilović predsednik Košarkaškog saveza Srbije.

"Velika pobeda Košarkaškog saveza i naravno države Srbije, jer bez njihovih garancija ne bi bili uopšte u mogućnosti da se kandidujemo. Treba reći da su za to najzaslužniji predsednik Vučić, ministarstvo omladine i sporta, Vanja Udovičić, kao i cela vlada... Znate, neke zemlje su odustale od kandidature jer nisu imale takvu podršku. Shodno tome ćemo i da se ponašamo i sve organizujemo kako treba i da budemo dobri domaćini. Organizovali smo Evropsko prvenstvo koje je bilo letos, tako da imamo dosta iskustva", istakao je Predrag Danilović. 

Fiba je verovatno i imala u vidu kako Beograd i Srbija organizuju ovakva takmičenja pa je donela takvu odluku jer im je u interesu da imaju pouzdanog i sigurnog partnera kao što je Košarkaški savez Srbije, istakao je Danilović. Komentarišući da je ovo jedinstvana prilika da ćemo možda na Olimpijskim igrama imati čak tri reprezentacije, predsednik KSS je ispakao da ne treba žuriti sa zaključcima i preuranjenim radovanjem, jer nam se to više puta „obilo o glavu".

„Recimo da je ovo prvi značajan korak ka odlasku u Tokijo. U svakom slučaju imaćemo spreman tim i biće dobro što igramo u Beogradu. I bez obzira što neki misle da to može biti pritisak na naše timove, to će im biti dodatna motivacija."

Predsednik KSS je najavio da će uskoro biti objavljeno ko će biti selektor muške košarkaške reprezentacije i nije ulazio u detalje tog izbora rekavši da je još prerano ta tu temu. Iatakao je da će se svi igrači odazvati u junu pozivu tog novog selektora i da će tim nastupati u najajčem sastavu.

„Ponavljam, učešće na Olimpijskim igrama je vrhunska stvar u karijeri svakog sportiste tako da sam siguran da neće biti nikakvih problema za njihov odziv na poziv za igru u reprezentaciji.", između ostalog istakao je Predrag Danilović.

Osam muških selekcija već je obezbedilo plasman u Tokio, dok će četiri preostala učesnika biti poznata posle kvalifikacija na kojima nastupaju 24 ekipe. Osim u Beogradu turniri se igraju u Splitu, Kaunasu i Viktoriji. Na svakom će učestvovati po šest selekcija koje će biti podeljene u dve grupe. Olimpijsku vizu obezbediće samo pobednici. 

Na ženskim turnirima učestvovaće 16 reprezentacija, na svakom po četiri ekipe. Žreb grupa za obe konkurencije obaviće se 27. novembra. Muški turniri su na programu od 23. do 28. juna, dok će se ženski turniri održati od 6. do 9. februara 2020. godine. 

broj komentara 0 pošalji komentar