Istorija se ponavlja, put do Igara vodi preko Arene

Kao i 2016. godine, košarkaši Srbije će se za plasman na Igre u Tokiju boriti na kvalifikacionom turniru u Beogradu. "Orlovi" su se u Rio plasirali posle ubedljivih pobeda na turniru u Beogradskoj areni. Mogu li ponoviti uspeh četiri godine kasnije?

Mnogo se očekivalo od košarkaške reprezentacije Srbije na nedavno održanom Svetskom prvenstvu u Kini. Ipak, "orlovi" su podbacili – nisu stigli do medalje, niti su uspeli da obezbede plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Srbija će, međutim, imati još jednu priliku da se domogne olimpijskog turnira, gde joj, po svim parametrima, mesto i pripada. Fiba je odlučila da se jedan od četiri predolimpijska turnira održi ponovo u Beogradu.

Srpski košarkaši su i na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru došli sa kvalifikacionog turnira, koji je te 2016. godine održan u Beogradu.

Srbija je tada bila bolja od Portorika i Angole u grupi, dok su u polufinalu i finalu zabeležene ubedljive pobede protiv Češke Republike (96:72), a onda ponovo Portorika (108:77).

Jokić i Bogdanović su blistali na tom turniru i pokazali samo deo svog ogromnog potencijala, a ono pravo je usledilo u Riju – osvajanje srebrne medalje, posle poraza od NBA profesionalaca u finalu.

Osim što im je put ka Tokiju olakšan kao domaćinu kvalifikacionog turnira, košarkaši Srbije imaće još jednu prednost: konkurenti im neće biti Kanada, Hrvatska i Litvanija jer će i same organizovati turnire.

Još jedna olakšavajuća okolnost za "orlove" je i ta da će se turnir igrati krajem juna, kada će igrači već završiti klupske obaveze i moći da svu pažnju i snagu usredsrede na jedan cilj – plasman na Igre u Tokiju.

Međutim, postoje i okolnosti koje ne idu na ruku našem timu.

Prvo, i osnovno, pitanje je ko će biti selektor. Posle neuspeha na Mundobasketu u Kini Aleksandar Đorđević odlučio je da ne produži ugovor sa Košarkaškim savezom Srbije, pa je mesto dirigenta ostalo upražnjeno.

Koga god da Savez postavo na tu poziciju, zadatak neće biti nimalo lak. Velika je čast i privilegija biti selektor "orlova", ali i vrlo nezahvalno, pošto je razmažena srpska javnost navikla na medalje, dok se neuspesi ne praštaju.

Druga stvar je nepoznanica u kojem će sastavu Srbija nastupiti na kvalifikacionom turniru. Ukoliko izuzmemo povrede, a valjda će nas bar one zaobići, od novog selektora će u velikoj meri zavisiti ko će se od najboljih srpskih košarkaša odazvati izazovima kakve su kvalifikacije, a naročito, ako bude sreće, turnir u Tokiju.

Mnogo će zavisiti i od žreba učesnika turnira. Među ekipama koje su potencijalni protivnici Srbije su i Slovenija, Italija, Grčka, Turska, Brazil, Češka Republika, Nemačka, Rusija, kao i nešto lakši rivali: Angola, Senegal i Tunis, iz Afrike, Dominikana, Venecuela, Meksiko, Urugvaj i Portoriko, iz Amerike, Kina i Južna Koreja iz Azije, kao i ekipe Novog Zelanda i Poljske.

Žreb za kvalifikacioni turnir za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju biće održan 27. novembra u švajcarskom Misu, a našim košarkašima možemo samo da poželimo sreću i dobro zdravlje tokom sezone koja je uveliko u toku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво