Šta se dešava sa srpskim Sakramentom?

Ekipa Sakramento kingsa veoma loše je počela NBA sezonu, koja je trebala da bude ona koja će klub vratiti na stare staze slave. Među glavnim krivcima, kao i onima koji najviše trpe i ispaštaju u timu iz Kalifornije su Srbi.

Sakramento je jedna od dve ekipe koje ne znaju za pobedu na startu nove NBA sezone, a trenutno imaju najlošiji skor u ligi.

U pet utakmica, Kingsi nisu uspeli da trijumfuju nad Finiksom, Portlandom, Jutom, Denverom i Šarlotom.

Mnogi postavljaju pitanje, šta se desilo ekipi koja je ove sezone trebala da sazri i bude tim koji će praviti problem svakom protivniku?

Sakramento je prošle sezone sve do marta i završnice bio jedno od najprijatnijih iznenađenja na Zapadnoj konferenciji.

Kingsi su nadmašili očekivanja i sve do poslednjih desetak susreta se borili za plej-of. Osmo mesto im je izmaklo u trci sa Klipersima, ali je tim iz Sakramenta sezonu završio iznad mnogo jačih i ambicioznijih timova kakvi su bili Lejkersi, Minesota, Dalas...

Mišljenje je bilo da će ukoliko tim iz Kalifornije na talentovano jezgro igrača doda par iskusnih i kvalitetnih pojedinaca koji mogu da naprave razliku, ostvariti željeni rezultat i vratiti na put stare slave i u plej-of nakon 13 godina.

Takve promene su se i desile i na papiru su neophodni potezi povučeni, ali košarka po ko zna koji put dokazuje da se ne igra na papiru, već na terenu. Evo šta se sve promenilo u odnosu na prošlu sezonu i šta su uzroci lošeg starta Sakramenta.

Počelo je smenom trenera Dejva Jegera, koji nakon tri sezone na klupi nije uspeo da odvede tim u plej-of fazu takmičenja. Na njegovo mesto, uprava kluba je dovela veoma mladog, ambicioznog, donekle uspešnog, ali veoma neiskusnog i nadasve jako čudnog trenera Luka Voltona.

Luk Volton, sin legendarnog košarkaša Bila, gradi svoju trenersku reputaciju u NBA ligi. Karijeru je počeo kao pomoćnik u Memfisu, potom u razvojnoj ligi kao pomoćnik u razvoju igrača, da bi za sada najveći uspeh u karijeri ostvari na klupi Golden Stejta. Voriorsi su u prvoj Voltonovoj sezoni na klupi osvojili titulu, da bi sledeće sezone mladi trener, usled povrede leđa prvog trenera Stiva Kera, vodio tim od početka sezone, pa sve do januara i zabeležio nestvarne 43 pobede i samo četiri poraza.

Ekipa je te sezone oborila rekord NBA lige po učinku u regularnoj sezoni, a Volton je osvojio nekoliko nagrada za trenera meseca, čak bio u konkurenciji za trenera godine, ali svi ti uspesi ostali su u senci sjajne organizacije kakva je Golden Stejt. Volton je potom preuzeo Lejkerse, gde se moglo uvideti koliko daleko je on od najboljeg trenera lige. 

Voditi podmazanu mašineriju i možda i najbolji tim u istoriji košarke kakav su bili tada Voriorsi pokazalo se kao ne mnogo težak zadatak, a već u narednoj sezoni, u svom prvom samostalnom angažmanu, Luk je imao velikih problema sa Lejkersima, koje nije plasirao u plej-of. Prošle sezone se moglo primetiti upravo ono što Volton radi sa Sakramentom ove, dosta konfuzija u rotaciji i minutima, nedostatak pečata trenera i ekipe, koja se traži i previše leluja kroz svaki posed, četvrtinu, utakmicu...

Volton je previše promenio i reklo bi se unazadio igru i uloge igrača kakvi su Dieron Foks i Bogdan Bogdanović, a koji su bili primarni kreatori napada Sakramenta. 

Krivica, ipak, nije samo Voltonova. Velikim delom za loš start u sezoni zaslužna je uprava, pa i sam generalni menadžer Vlade Divac. Sakramento je uspeo da dovede veoma kvalitetne i iskusne igrače poput Arize, Barnsa i Džozefa, ali utisak je da kvalitet igrača nije rasprostranjen po svim pozicijama. Takođe, velikih problema Divac će imati u raspodeli novca u ugovorima, a prvi je nastao kod produžetka Hildovog. Koliko će mesta u platnoj raspodeli Kingsi imati za Bogdanovića, Beglija i Foksa.

Napravilo se gomilanje kvaliteta na niskim, a manjak na visokim pozicijama. Na plejmejkeru imaju Foksa i Džosefa, bekovi su Hild, Bogdanović i Ferel, a krila Ariza, Barns i Džejms. Sve su to igrači koji zahtevaju dosta loptu svojim rukama i dosta šuteva ka košu rivala. 

Na poziciji krilnog centra nalaze se samo Begli i Bjelica, s tim što je Begli povređen i izvesno vreme će provesti van parketa, dok su centri Dedmon, Holms i takođe povređeni Džajls.

Roster, iako na papiru verovatno znatno jači od prošlogodišnjeg, za sada ne donosi previše toga na terenu i navijači Kingsa bili su veoma isfrustrirani nakon petog uzastopnog poraza, novog na domaćem terenu, pa su svoje igrače počastili uvredama i izviždali ih nakon meča.

Jedan od najkritičnijih, pre svega samokritičnijih bio je Bogdan Bogdanović koji je izjavio da je "trenutno očajan" i da "ekipu treba da bude sramota kako igra". Najbolji strelac nedavno završenog Svetskog prvenstva rešenje nalazi u "energiji unutar svlačionice i olakšanju u vidu jedne pobede".

Bogdan je naglasio da nešto treba da se menja, misleći naravno na energiju i gubitnički mentalitet koji se stvara, ali prva promena mogla bi da dođe na klupi, pošto će Volton morati nešto da promeni u taktičkim zamislima, kako on ne bi bio promenjen.

Naslednika ne treba daleko tražiti, on se već nalazi na toj klupi u vidu pomoćnika, pa bi Igor Kokoškov dobio šansu da popravi svoj trenerski učinak i lošu reputaciju koju su mu naneli Finiks sansi prošle sezone.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво