Evroliga uvlači Srbe i Ruse među veštice

Meč između srpskog košarkaškog šampiona Crvene zvezde i ruskog vicešampiona Himkija, koji će se igrati u četvrtak u Beogradu u okviru šestog kola Evrolige, biće u znaku tzv. "Noći veštica", pošto je rukovodstvo elitinog takmičenja odlučilo da ove godine to bude obeleženo u svim dvoranama.

I sve to ne bi bilo čudno da je u pitnju kakav duel američke NBA lige, ili okršaj nekog nemačkog i španskog kluba, ali jeste za meč u kojem će igrati dva tima u čijim, pravoslavnim zemljama taj praznik i običaj njegovog obeležavanja zapravo ne postoji.

U Srbiji se tog dana proslavlja Sveti Luka, koji je jedan od četiri jevanđelista. U srpskom narodu postoji verovanje da je on zaštitnik lekara, apotekara i bolesnika, a dobar deo populacije taj dan slavi kao krsnu slavu.

Sa druge strane, u zapadnom svetu tog dana je sve u znaku Halloween-a.

Organizuju se zabave sa kostimima i maskama, od bundeva se prave lampe, gledaju se horor filmovi i promoviše strava i strah, a sve ima osnovu u keltskom prazniku "Samhein".

Ipak, po nalogu Evrolige dvorana "Aleksandar Nikolić" u srpskoj prestonici moraće da bude u temi "Noći veštica", čirlidersice će biti obučene u sa istim motivima, a po šest igrača iz svakog tima ima obavezu da u halu dođe sa maskama.

I dok će sigurno biti onih kojima će ova novina biti zabavna i interesantna, i koji će uživati u planiranom programu, dobar deo navijača Zvezde, pogotovo oni najvatreniji okupljeni u grupu "Delije sever", otvoreno se protivi tome.

Naime, oni smatraju da nametanje zapadnjačkih praznika i običaja srpskom klubu i srpskom narodu nije prihvatljivo, i zalažu se za odbijanje poslušnosti Evroligi po tom pitanju i po cenu kazne.

Kako će sve to izgledati na parketu i tribinama čuvene srpske košarkaške dvorane, saznaćemo u četvrtak uveče (početak u 19 sati).

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво