KK Partizan, od grcanja u dugovima do jedine neporažene ekipe u Evrokupu

Posle četiri odigrana kola u Evrokupu košarkaši Partizana jedina su ekipa koja nije osetila gorčinu poraza. Crno-bele očekuje gostovanje u Limožu, posle čega će biti završen prvi krug prve faze takmičenja. Partizan je od početka sezone doživeo samo jedan poraz i istakao kandidaturu za povratak tamo gde i pripada – u sam vrh evropske košarke.

U četvrtom kolu Evrokupa, Virtus i Unikaha doživeli su poraze, pa je srpski predstavnik u drugom po kvalitetu evropskom takmičenju ostao jedina ekipa sa sva četiri trijumfa. Partizan je u jednom od derbija četvrte runde savladao ekipu Lokomotive, dok je Virtus izgubio od grčkog Promiteasa, a Unikaha od nemačkog Oldenburga.

Virtus, koji sa klupe predvodi Aleksandar Đorđević, a glavne pokretačke snage tima su Miloš Teodosić i Stefan Marković, važi za prvog favorita za osvajanje takmičenja, dok Unikaha ima evroligaški sastav i želi da se što pre vrati u elitu.

Posle žreba, mnogi su Grupu B, u kojoj se takmiči Partizan, proglasili "grupom smrti", ali su izabranici Andree Trinkijerija pokazali da kvalitetom i borbenošću spadaju u vrh evropske "druge lige".

Uspeh Partizana je veći ako se u obzir uzmu činjenice da Lokomotiva važi za jednog od favorita za osvajanje takmičenja, da su crno-beli prvi put u istoriji slavili pobedu protiv Ritasa u Vilnjusu. Vencija je šampion Italije, Tofaš jedan od najboljih turskih klubova, a francuski Limož nekadašnji šampion Evrope.

Takođe, ostala dva predstavnika iz ABA lige, Cedevita Olimpija i Budućnost, posle četiri odigrane utakmice nisu zabeležili nijednu pobedu. 

Partizan je od početka sezone zabeležio samo jedan poraz – od Primorske u Kopru, a crno-beli su od deset utakmica samo tri odigrali pred domaćim navijačima.

Da ironija bude veća, Partizan će i naredna dva meča igrati daleko od kuće - sledi gostovanje u Ljubljani i duel sa Cedevita Olimpijom u okviru četvrtog kola ABA lige, a onda i put u Francusku na duel sa Limožom.

Previše je rano govoriti o plasmanu u završnicu takmičenja, a kamoli o osvajanju Evrokupa, ali nije nevažno istaći da će pobednik, ali i vicešampion, steći pravo nastupa u Evroligi naredne sezone.

Trofejni klub je pre samo nekoliko godina bio na ivici egzistencije, ali je predsednik Ostoja Mijailović obezbedio stabilno finansijsko funkcionisanje, a Andrea Trinkijeri pokazao da je jedan od najboljih inostranih trenera koji su radili u Srbiji.

Kao retko kada u skorijoj istoriji (izuzimajući sezonu 2009/10, kada su poslednji put učestvovali na fajnal-foru Evrolige) Partizan je izabrao, čini se, prava pojačanja.

Nemanja Gordić kao da nikada nije odlazio iz kluba, Rašon Tomas daje ogromnu energiju na obe strane terena, Mozli je fantastičan defanzivac i veoma neugodan pik-en-rol igrač, dok se još čeka da Kori Volden i Žanis Pejners pokažu svoje nesporne kvalitete.

U klub se vratio i reprezentativac Stefan Birčević, koji je zbog učešća na Svetskom prvenstvu u Kini propustio pripreme sa timom, ali se očekuje da njegov povratak u ritam ide u korak sa uspesima koje beleži ekipa.

Jedino pojačanje za koje se može reći da je (za sada) razočaralo je beloruski centar Artjom Parahovski, ali njegovo iskustvo može i treba doći do izražaja u daleko važnijim mečevima. A biće ih ove sezone...

"Starosedeoci", ako se tako mogu nazvati posle jedne sezone provedene u klubu, podigli su svoju igru na viši nivo. Rade Zagorac jedan je od vođa ekipe, Ognjen Jaramaz igra kao da ima evroligašku deceniju u nogama, Nikola Janković se sve bolje razume sa bekovskom linijom, dok je Markus Pejdž postao "lični MVP" trenera Trinkijerija.

Nikako ne treba zaboraviti ni uticaj Novice Veličkovića na atmosferu u svlačionici. Iako ne provodi na terenu koliko smo od njega navikli nekih prethodnih godina, kapiten u svakom trenutku, na terenu ali i van njega, daje svoj maksimum i sada već poslovičnom borbenošću i samim prisustvom diže moral, kako kod saigrača, tako i kod navijača.

Trinkijerijevi momci nisu izgubili meč u predsezoni, na početku sezone osvojili su ABA Superkup, a posle niza pobeda u Evrokupu jasno je da Partizan ponovo ima snažnu ekipu spremnu za najviše domete.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво