Kako je jedan tvit ugrozio prisustvo NBA lige u Kini

Ekspanzija NBA košarke u Kini ozbiljno je uzdrmana. Jedna objava jednog NBA generalnog direktora na društvenoj mreži napravila je političko-ekonomski problem, koji će verovatno rešavati diplomatija. Izvesna je jedino finansijska šteta.

Kada je u petak dži-em Hjuston rokitsa Deril Mori na svom Tviter profilu postavio sliku sa natpisom "Bori se za slobodu. Stani uz Hongkong" verovatno nije mogao ni da pretpostavi kakvu će lavinu time pokrenuti.

Iako je tvit koji je imao cilj da pruži podršku političkim protestima koji se već neko vreme održavaju u Hongkongu vrlo brzo obrisan, reakcije ipak nisu izostale, a neki od planiranih televizijskih prenosa su suspendovani.

Prvo se javnosti obratila kineska kancelarija NBA lige putem Vejba i istakla da je Morijev tvit "uvredio puno navijača i prijatelja u Kini, zbog čega žale".

Ubrzo se oglasio i vlasnik Hjustona, inače najpopularnijeg NBA tima u Kini još iz vremena Jao Minga. Milijarder Tilman Fertita reagovao je na Morijev tvit takođe na Tviteru i jasno se distancirao od njega.

"Slušajte, Deril Mori ne govori u ime Hjuston rokitsa. Naše prisustvo u Tokiju ima za cilj jedino internacionalnu promociju NBA lige i mi nismo politička organizacija."

Ipak, šteta je napravljena. Nepovratno.

Usledila je brza reakcija kineske državne televizije Si-Si-Ti-Vi, koja na svom petom programu prenosi utakmice NBA lige i njenog partnera u tom poslu, takođe moćne kompanije "Tensent" (vlasnik "Vičeta"), koji su objavili da momentalno prestaju sa prenosima Hjustonovih utakmica.

I taman kad se činilo da će se sve stišati, u ponedeljak se oglasio komesar NBA lige Adam Silver, koji je za japanski Kojdo njuz rekao da podržava Morijevo pravo na lični stav.

"Pošto se kao organizacija zasnivamo na vrednostima, želim jasno da dam do znanja da Deril Mori ima našu podršku u smislu prava na slobodu izražavanja."

"Domino efektom" ovo izaziva novu reakciju iz kineske državne televizije, koja je putem Vejba objavljuje da do daljeg suspenduje sve prenose NBA predsezone uz poruku:

"Verujemo da bilo koji stav koji utiče na nacionalni suverenitet i socijalnu stabilnost neke zemlje nije u dometu slobode govora", navodi se u saopštenju.

S obzirom na veliku popularnost NBA lige u Kini i izuzetno veliku gledanost utakmica i pratećih sadržaja (putem "Tensentovih" platformi NBA utakmice je prošle sezone gledalo oko 500 miliona gledalaca!), šteta za obe strane sada već nije sporna.

Ostaje da se vidi kolika će njena materijalna, a kolika nematerijalna vrednost biti...

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 09. okt 2019, 00:55) - anonymous [neregistrovani]

re: Kineska opsednutost Amerikom

Nisu opsjednuti samo Amerikom, nego i Evropom pa mozda i vise, i to opsjednuti svim i svacim gotovo do fanatizma. Inace sam protiv bilo kakvog idolopoklonstva, tako da mi te stvari nikad nece biti jasne.

(utorak, 08. okt 2019, 21:33) - anonymous [neregistrovani]

Kineska opsednutost Amerikom

Govorim kao neko ko je često i u Kini i u Americi: Kinezi su opsednuti Amerikom i svime što odatle dolazi- moda, sport, muzika, način života... 90% mladih bi da se sutra preseli u SAD, a mnogi od njih već jesu, ili će tek. Na sreću, Kineza ima toliko da i kada bi se polovina njih iselila, opet bi ih ostalo i previše.

(utorak, 08. okt 2019, 19:01) - anonymous [neregistrovani]

Ја оволико

И да се сетимо да су генерални спонзори Рокетса - Li-Ning Company, Shanghai Pudong Development Bank и још 7 великих кинеских компанија.

(utorak, 08. okt 2019, 18:06) - anonymous [neregistrovani]

i opet dvostruki američki standardi

i Kosovo je Srbija je pravo na slobodu govora, pa je tom istim Amerikancima jako zasmetala, toliko da je Čavić bilo zabranjeno dalje takmičenje kad je primio medalju u majci sa ovim natpisom!

(utorak, 08. okt 2019, 17:59) - anonymous [neregistrovani]

Pravo

Kina je sasvim u pravu. Amerikanci ne mogu da shvate posledice svojih postupaka. Sloboda govora je jedno, ali izjave zvanicnika (politickih, sportskih, kulturnih…) su drugo. One moraju da budu odmerene I promisljene.
Da ne govorimo o tome da u Americi bar 98% ljudi nema svoje misljenje, nego ponavljaju sta im se servira u vestima.