Srbija – nikad jači u novi napad na zlato

Novo leto, želja stara – zlato! Selektor Aleksandar Đorđević je kao igrač sa reprezentacijom pet puta osvajao zlatnu medalju, kao selektor to još uvek nije uradio. U poslednjih pet godina i četiri velika takmičenja, tri puta je stizao do finala i sva tri puta morao da se zadovolji srebrom. Nova prilika, sa gotovo najjačim mogućim sastavom je septembar i Kina, gde se održava 18. prvenstvo sveta i gde "orlovi" idu sa željom da napadnu sam vrh, a to obavezno znači i tim Amerike.

Србија – никад јачи у нови напад на злато Србија – никад јачи у нови напад на злато

Sa vatrom u srcu, mirom u glavi i verom u sebe Saša Đorđević će povesti "orlove" put Azije.

Kako je u dva zvanična obraćanja tokom priprema rekao selektor, cilj na planetarnom prvenstvu, na kojem će se prvi put naći 32 tima, je medalja. Nije govorio o boji, ali se u javnosti neretko spominje napad na zlato, pogotovo što će u timu biti NBA superstar Nikola Jokić, dok na drugoj strani u timu Amerike, koja je poslovično prvi favorit na svetskim prvenstvima i olimpijksim igrama, neće biti najvećih zvezdi.

Pored Jokića, na raspolaganju selektoru stavili su se i ostali NBA igrači, ali i zvezde evropske košarke. Kalinić i Nedović su precrtani za ovu akciju, ali sastav koji će Đorđević povesti na turnir uliva nadu da je najbolji mogući plasman moguć.

Srbija je aktuelni evropski, svetski i olimpijski vicešampion, te sa razlogom ima ulogu jednog glavnih favorita na Mundijalu. Kao pravni naslednik Jugoslavije uz najvećeg rivala SAD i Sovjetski Savez tj. kasnije Rusiju, najuspešnija je košarkaška zemlja na svetu. Više o istorijatu učešća naše reprezentacije čitajte u rubrici Istorijat na našem specijalizovanom podsajtu "Kina 2019". 

Ovako to izgleda po pozicijama, ukupno 14 igrača od kojih će 12 nastupiti u Kini.

Plejmejkeri:

Miloš Teodosić – Kapiten i jedan od zaštitnih znakova srpske reprezentacije iza sebe ima ne baš sjajnu sezonu. Nakon prve godine u Klipersima, u kojoj je najavljivao da bi mogao da da ima veću ulogu u drugoj, to se ipak nije dogodilo. Naprotiv. Igrao je još manje (svega 15 nastupa i prosek od 3,2 poena i 2,1 asistencije), da bi u februaru dobio otkaz. Iako je bilo očekivano da se nakon toga priključi nekom od evropskih timova (spominjali se Efes i Crvena zvezda), Teo je ipak odlučio da do kraja sezone ne igra, već da se potpuno oporavi i individualno radi do početka priprema, ali i posveti prinovi. Koliko je ta odluka bila dobra, videćemo u septembru. Nema sumnje je to da će za Tea (ukoliko uspe da se oporavi od nedavno obnovljene povrede stopala) sigurno biti mesta među 12 igrača koji će napasti zlato i Amerikance, a doprinos od kapitena i nesumnjivo vođe ovog tima treba pre svega očekivati u napadu i kreaciji istog.

Vasilije Micić – Sezona iz snova za Vasu. Doživeo je potpunu igračku afirmaciju, bio jedan od lidera i najboljih igrača Efesa, sa kojim je došao do fajnal-fora i finala Evrolige, koje je ipak izgubio. Na terenu je tokom sezone delovao sve bolje, bio zapažen i kao poenter (12,4 poena u EL) i kao dirigent odnosno asistent (5,5 asistencija u EL) i čini se konačno ispunio očekivanja još kada se pojavio na velikoj sceni kao supertalentovani plejmejker. Bio je deo nacionalnog tima koji je osvojio srebro na Evrobasketu 2017, ali će svakako u Kini imati mnogo veću ulogu. Bez dileme veliko "pojačanje" za reprezentaciju.

Stefan Jović – Nišlija je sa minhenskim Bajernom ove godine, pored apsolutne dominacije u Nemačkoj, imao je relativno uspešnu evroligašku kampanju (skor 14-16), ali je ponovo imao problema sa povredama, istina ne ozbiljnijim. Odigrao je 23 meča i prosečno beležio 8,3 poena i 4,6 asistencija. Bio je mozak tima, igrao sa puno samopouzdanja i čini se dodatno sebe profilisao kao sigurnog dodavača i odličnog odbrambenog igrača, što će mu biti prevashodna uloga i u ekipi Saleta Đorđevića, gde skoro da ima zagarantovano mesto, pogotovo nakon odličnog izdanja na Evrobasketu 2017.

Bekovi:

Bogdan Bogdanović – Najbolji igrač Srbije na poslednjem velikom takmičenju i član najbolje petorke Evrobasketa u Turskoj. Uvek odan nacionalnom timu, što je pokazao igravši i u nekim mečevima kvalifikacija, gde se protiv Estonije i povredio, a zbog čega je propustio početak NBA sezone. Kada se vratio bio je bolji nego prethodne sezone, poboljšao maltene sve brojke (14 poena po meču, 3.5 skokova i 3.8 asistencija), uz znatno veću slobodu u igri Sakramenta i većem broju šuteva koje je uzimao. Uočljivo je da je puno radio na svom telu i da je snažniji i fizički spremniji neko ranije. Kako je izjavio na promociji novog dresa, gde je imao ulogu manekena, oseća se dobro i veoma motivisano da sa drugovima iz repreznetacije i ovog leta napravi nešto veliko.

Marko Gudurić – Sezona sazrevanja i potpune evropske afirmacije za momka iz Priboja, koji će od jeseni igrati u NBA ligi (potpisao dvogodišnj ugovor sa Memfisom). U timu Željka Obradovića dobio je ove sezone još veću ulogu, značajno popravio igru u oba pravca i vidljivo unapredio svoje telo. Brojke iz Evrolige možda i ne pokazuju najbolje njegov evidentan igrački napredak (9,4 poena po meču uz prosečno dve asistencije i dva skoka), ali selektora Đorđevića može da raduju dobri procenti šuta (63% iz igre i skoro 50% za tri), ali i mnogo veća odgovornost, staloženost, promišljenost. Bio je deo srebrne ekipe iz Turske, tada dobivši šansu usled brojnih povreda i otkaza, ali će mu upravo to iskustvo sasvim izvesno pomoći da se ovog leta bori za mesto u timu, i na njegovu igru u Kini utiče.

Dragan Milosavljević – Jedan od ljubimaca selektora Đorđevića. Naravno, razlog je njegova borbenost i sjajna radna etika. Bio je deo tima na prvenstvima Starog kontinenta 2015. i 2017. godine, a odigrao je i značajnu ulogu u kvalfikacijima za Mundijal. Tu je dodatno učvrstio svoju poziciju u timu i u očima selektora, koji je u nekoliko navrata javno hvalio Gagija. Ćutljivi a srčani Kruševljanin imao je solidnu sezonu u Unikahi, prosečno je u Endesa ligi i Evrokupu ubacivao šest poena, uz 2-3 skoka. Međutim, poput uloge u timu Srbije, njegov primarni doprinos i u igri tima iz Malage nije baš najjasnije vidljiv kroz statistiku, već se prevashodno ogleda kroz energiju koju daje na parketu.

Krila:

Vladimir Lučić - Posle izuzetnog nastupa u dresu reprezentacije na EP u Turskoj 2017, njegovo mesto u timu se praktično ne dovodi u pitanje. Još jedna vrlo dobra sezona u dresu Bajerna, gde je bio jedan od najbitnijih šrafova za igru tima Dejana Radonjića, i davao doprinos gotovo u svim statističkim kategorijama (treći strelac, treći skakač, peti asistent i najbolji kradnjivac lopti Bavaraca u Evroligi). Čovek koji je na već pomenutom Evrobasketu 2017. davao posebnu energiju na terenu i često bio igrač preokreta, ili bar pokretač. Samo da ga njegov najveći protivnik kroz karijeru, povrede, zaobiđu ovog leta i za srce na terenu ne moramo da brinemo.

Nemanja Bjelica – Najbolja sezona u NBA do sada je iza Belog, koji je u "srpskom" Sakramentu konačno pronašao sebe, ali i dobio pravu priliku da pokaže šta zna u najjačoj ligi. On ju je fenomenalno iskoristio, bio jedan od najboljih igrača Kingsa i u većem delu startni krilni centar tima iz Kalifornije. Polivalentan, ili što bi neki rekli zna i radi sve na terenu - skače, dodaje, krade, ubacuje, zaustavlja. Dodatno je unapredio šut spolja, a i pored "nabačenih" mišića tokom svog boravka u Americi, zadržao je i pokretljivost i osećaj za prostor i asistencije. Deset poena, šest skoka i dve asistencije po meču beležio je u sezoni u kojoj je Kingsima zamalo izmakao plej-of. Veran i odan vojnik reprezentacije, koji se uvek odazivao kada ga povrede nisu sprečavale. Međutim, poslednji put je, pored nastupa u jednom od kvalfikacionih prozora, u dresu Srbije nastupao na velikom takmičenju 2015. godine, kada su "orlovi" na Evrobasketu zauzeli četvrto mesto, dok se još uvek pamte njegove partije na prethodnom SP i spektakularnom pohodu do srebra. Sada je zdrav i spreman da sa svojom generacijom, u gotovo najjačem sastavu, krene u napad na Amere i svetsko zlato.

Marko Simonović – Najstariji igrač ovog tima. Tridesetrogodišnjak koji već desetak godina igra na najvišem evropskom nivou i jedini koji je odigrao svih 12 mečeva u kvalfikacijama za ovo prvenstvo. Za njim je solidna sezona u Zenitu kada se podvuče crta, iako je bila praćena brojnim usponima i padovima, ali je najbolje partije prikazao upravo na kraju, kada je bilo i najpotrebnije, mada su mu procenti šuta za tri, što je je jedan od njegovih zaštitnih znakova, bio niži nego što nas je navikao (30% u Evrokupu, ali je u VTB ligi bio na skoro 45%, uz prosečnih deset ubačenih poena). Vrlo bitan sa dobru atmosferu u nacionalnom timu.

Stefan Birčević – Igrač kojeg je Muta Nikolić, jedan od Saletovih pomoćnika, otkrio i praktično gurnuo u tim prethodnom šampionatu planete, uz Štimca je praktično bio talija u prethodnih pet godina. Zapravo, kada god je bio u sastavu Srbija je osvajala srebrnu medalju (2014, 2016 i 2017). Zahvalan igrač, koji svojim širenjem u napadu i prilično dobrim šutem za tri daje dobru opciju i selektoru i saigračima. Prethodnu sezonu proveo je u nemačkom prvoligašu Bonu, gde je imao ne baš sjajne brojke - prosek od sedam poena i 3.5 skokova, uz svega 37% u šutu za tri. Ali, on je jedan od igrača koji za reprezentaciju uvek igra mnogo bolje nego za klub...

Centri:

Nikola Jokić – Šta reći i napisati o Nikoli Jokiću a da već to nije urađeno tokom spektakularne, fenomenalne i gotovo nestvarne sezone koju je imao u dresu Denvera. Možda je dovoljno reći da je Nikola i zvanično najbolji centar planete za sezonu 2018/19, pošto je izabran u prvu petorku NBA lige, a uz to bio je i legitimni kandidat za MVP-a i učesnik Ol-Star meča. Na svojim leđima nosio je Nagetse cele sezone, a zaustavljeni su tek u sedmom meču polufinala Zapada od Portlanda. Statistički podaci su mu tek čudesni, pošto gotovo da možemo da govorimo o tripl-dablu u proseku! 20 poena, 11 skokova i skoro 7.5 asistencija u regularnom delu, a onda još bolje u plej-ofu - 25 poena, 13 skokova i 8.5 asistencija. Uz najkorisnijeg i najdominantnijeg igrača NBA Janisa Adetokumba, Jokić će sigurno biti najveća zvezda na Mundijalu u Kini, gde će Srbija sa njim u timu biti jedan od najvećih favorita da se suprostavi Amerikancima na putu do "rezervisanog" zlata. Podsećanja radi, Jokić je već igrao protiv Amera u dresu državnog tima i to dva puta u Riju. Prvi put je bio najbolji igrač na terenu u tesnoj pobedi SAD-a u grupi, a onda i u finalu koje je velikom razlikom pripalu timu sačinjenom od NBA zvezda. Sa Jokićem iz protekle sezone, možemo se nadati da će mu treća biti sreća.

Nikola Milutinov – Bio je najbolji igrač Olimpijakosa u ne baš uspešnoj sezoni. Sazreo je igrački i napravio evidentan napredak, kako u tehnici tako i na svom telu. Jak je, skočan ali i prilično pokretan, i kao takav jedan od najboljih ako ne i najbolji centar Evrolige u sezoni za nama. Prosečno je u elitnom takmičenju beležio 12 poena i 8 skokova, uz odličan procenat šuta iz igre od blizu 70%. Od 2015. godine i debija na EP u Nemačkoj i Francuskoj nije oblačio dres reprezentacije, ali će u ovogodišnjoj akciji sasvim izvesno imati zanačajnu ulogu i uz Jokića biti najbitniji igrač pod košem.

Boban Marjanović – I pored trejda u Filadelfiju, dobroćudni div i pravi šoumen imao je solidnu sezonu u NBA ligi, sa nekoliko dominantnih partija sa klupe. Na kraju sezone, u kojoj je beležio 7.3 poena, 4.6 skokova i jednu asistenciju, trejdovan je u Dalas, gde bi ponovo trbao da ima ulogu rezervnog centra. Čovek je koji je još 2011. godine debitovao za reprezentaciju, a bio je i deo tima koji je u Turskoj 2017. godine stigao finala Evrobasketa i srebra. Ne treba očekivati da bude prva opcija selektora Đorđevića, ali ga ipak treba računati kao nekog ko može ponuditi drugačije "usluge" od Jokića i Milutinova, različitost u igri i opciju kada treba napastiti i izenanditi proitivnika, pogotovo onog sa manjim brojem centimetara i kilograma u reketu.

Miroslav Raduljica – Već druga sezona u Kini, što jeste malo van one najozbljinije svetske košarke (NBA, EL, EK), ali jedan od zaštitnih znakova reperezntacije poslednjih godina. Za razliku recimo od Olimpijskih igara u Riju, gde je bio u srebrnom timu, ima znatno manje kilograma i pokretniji je, što uz njegove poznate kvalitete može biti i nova opcija, pre svega u napadu. Brojke iz kineske lige kažu da je "našpanovan" na dabl-dabl (23.5 poena i skoro 10 skokova po meču), te bi bilo dobro da taj trend bar delimično prenese i u nacionalni tim.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво