Španija zaustavila Srbiju u polufinalu EP, za bronzu protiv Britanki

Srbija – Španija 66:71 (30:37). Košarkašice Srbije, uprkos velikoj borbi, nisu uspele da savladaju Španiju i plasiraju se u finale Evropskog prvenstva. Špankinje vodile tokom većeg dela susreta, Srbija u finišu stigla do egala – presudilo iskustvo rivala. Srbija će u borbi za treće mesto igrati protiv Velike Britanije (nedelja, 17.30, RTS), dok će Španija u finalu ukrstiti koplja sa Francuskom (20.30).

Veliko srce i lavovska borba ovoga puta nisu bili dovoljni da se srpske košarkašice plasiraju u finale Evropskog prvenstva. Španija je zasluženo pobedila 71:66 (21:11, 16:19, 21:20, 13:18) i plasirala se u meč za titulu, dok izabranicama Marine Maljković ostaje borba za treće mesto i bronzanu medalju.

Španija je iskusan tim i to je još jednom pokazala. Tokom većeg dela meča Špankinje su držale konce igre u svojim rukama, Srbija konstantno jurila prednost rivala, u tome i uspela u finišu susreta, ali to večeras jednostavno nije bilo dovoljno.

Možda i glavni uzrok poraza je loš šut srpskih košarkašica za tri poena. Samo jedna pogođena trojka iz deset pokušaja, i to Dajane Butulije za prvo vođstvo Srbije na meču, bila je nedovoljna da se savlada veliki protvnik, koji će u nedelju braniti trofej osvojen pre dve godine.

Jedan od ključnih momenata na meču dogodio se na tri minuta pre kraja, kada je Ani Dabović dosuđena nesportska greška, njena peta lična, posle čega je Španija preokrenula rezultat u svoju korist i privela meč kraju. 

Ana Dabović odigrala je meč praktično sa jednom rukom, Dragana Stanković srčano se borila sa centarskom linijom Španije, dok je kapiten Jelena Bruks odigrala najbolje kada se topila prednost rivala, početkom poslednje deonice.

Svaka košarkašica koja je ušla na teren dala je svoj doprinos, ali Španija je jednostavno bila bolji tim i zasluženo ide u finale kontinentalnog šampionata, gde će joj protivnik biti Francuska, kao i pre dve godine.

Najefikasnija u srpskom timu bila je Jelena Bruks sa 17 poena, dok su po 12 dodale Dajana Butulija i Dragana Stanković. U timu Španije, Astu Ndur postigla je 17, Ana Kruz 13, a Domingez, Nikols i Šargaj po deset poena.

Srbija će u nedelju igrati meč za bronzanu medalju, protiv Velike Britanije, a taj meč na programu je od 17.30 časova u beogradskoj "Štark areni".

Ovako je protekao meč:

22.24 – Kraj meča, Španija je savladala Srbiju 71:66 i plasirala se u finale Evropskog prvenstva. Srbija će igrati za bronzanu medalju protiv Velike Britanije.

22.17 – Španija ponovo vodi (70:66), do kraja utakmice ostalo je 30 sekundi, napad za Srbiju.

22.11 – Ana Dabović napravila je nesportsku ličnu, svoju petu, Ndur pogađa slobodna bacanja za vođstvo Španije 67:66. Do kraja meča ostalo je tri minuta.

22.08 – Prvom trojkom za Srbiju na meču, Dajana Butulija donosi i prvu prednost Srbiji večeras – 64:62.

22.04 – Prilazi Srbija na minus pet (62:57), najviše zahvaljujući Jeleni Bruks, koja će posle španskog tajm-auta na liniju za slobodna bacanja.

21.54 – Velika borba na obe strane terena, posle tri četvrtine Španija vodi 58:50.

Slično kao u prethodnoj deonici, prednost Španije ne prelazi osam-devet poena, ali srpske košarkašice nikako da priđu na manje od minus šest.

Srbija i dalje bez pogođene trojke i čini se da je to ključni faktor u dosadašnjem toku meča. Odbrana srpskog tima je solidna, ali iskusne Špankinje nekako uvek nađu put do koša, naročito šutevima sa poludistance.

Dragana Stanković igra odličan meč, već je postigla 12 poena, Dabović i Butulija su na devet. Ana Kruz je na 13, Ndur i Šargaj na deset.

21.36 Ista meta, isto odstojanje – Španija na sredini treće deonice vodi 47:38.

I dalje nema šuta spolja za srpsku selekciju, Španija svaki propust u odbrani neumoljivo koristi, pa Srbija ne uspeva da smanji prednost rivala.

21.28 – Nastavljen je meč.

21.13 – Poluvreme, Španija vodi 37:30.

Čuva Španija prednost stečenu u prvoj četvrtini, dok srpske košarkašice uspevaju da priđu samo na minus pet, u nekoliko navrata.

Srbija i dalje bez trojke na meču, Španija je postigla dve. Srpske košarkašice popravile su procenat šuta za dva poena, ali Špankinje imaju tri izgubljene lopte manje.

Ana Dabović i Dajana Butulija postigle su po sedam poena, Bruks, Petrović i Stanković po četiri. Na drugoj strani, Ana Kruz postigla je 11, Silvija Domingez osam.

21.10 – Održava Španija prednost od pet do sedam poena, Srbija traži način da dođe do egala.

20.56 – Dragana Stanković, ulaskom sa klupe, donosi kvalitet srpskom timu, koji smanjuje prednost Španije na 22:17. Sada selektor Španije mora da traži tajm-aut.

20.49 – Posle prve četvrtine Španija vodi 21:11.

Nekoliko promašenih zicera srpskog tima Špankinje su iskoristile i stigle do dvocifrene prednosti. Samo dve igračice Srbije upisale su se u listu strelaca – Dabović sedam, Bruks četiri poena.

Uz to, Srbija nije pogodila nijednu trojku (doduše iz dva pokušaja), a procenat šuta za dva poena je znatno lošiji (4/15) u odnosu na rivala (7/16).

20.42 – Španija pravi seriju 7:0, vodi 11:6, Marina Maljković zove prvi tajm-aut na meču.

20.40 – Malo poena na startu meča, posle pet minuta igre Španija vodi 8:6.

20.31Počeo je meč, prvi napad za Srbiju.

20.28 – Ana Dabović, uprkos povredi, u prvoj postavi selekcije Srbije. Uz nju, tu su Sonja Petrović, Nataša Jovanović, Aleksandra Crvendakić, Jelena Bruks.

20.24 – Intoniraju se himne Španije i Srbije u "Štark areni", utakmica će početi za nekoliko minuta.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво