Precrtavanje Kalinića - očekivano iznenađenje

Retko šta ustalasa i uzdrma srpsku sportsku javnost kao spiskovi kandidata za košarkašku reprezentaciju. Tako je to odavno u zemlji košarke. A tako je i ovih dana, kada se diskutuje o, za nekoga iznenađujućem a za nekoga očekivanom, precrtavanju standardnog člana i bitnog šrafa u prethodnim reprezentativnim kampanjama – Nikole Kalinića. To je odluka selektora i legende ovdašnje košarke Saleta Đorđevića, a šta se iza nje krije?

Прецртавање Калинића - очекивано изненађење Прецртавање Калинића - очекивано изненађење

Stariji ljubitelji košarke često su raspravljali zašto čuveni selektor Ranko Žeravica nije zvao Moku Slavnića? Oni nešto mlađi su se krajem osamdesetih i početkom devedesetih pitali da li je Duda Ivković na Draženovo insistiranje ignorisao upravo Đorđevića? Godinu dana pre raspada državne zajednice SCG spekulisalo se da je izostavljanje Saše Pavlovića iz konačnog tima za EP u Novom Sadu imalo političku pozadinu. I to su samo neki od "slučajeva".

Najnovija tema i pitanje je zašto su precrtani Kalinić i Nedović?

Na sajtu KSS-a prvog dana jula objavljen je skraćeni spisak košarkaša na koje selektor računa za Mundijal u Kini, a među 18 imena najupadljiviji je bio upravo izostanak Nedovića i Kalinića.

I dok se oko Nedovića nije podigla tolika prašina, s obziram na ne baš sjajnu prvu sezonu u Milanu, koja je bila praćena povredama i prilično jakoj konkurenciji na bekovskim pozicijama (NBA igrači Bogdanović i Gudurić bez dileme u prednosti), izostavljanje Kalinića pokrenulo je diskusije i spekulacije – šta je pravi razlog?

Nikola Kalinić je prethodnih godina, tačnije od 2013. godine i EP u Sloveniji bio neizostavni deo državnog tima. I imao je velikog udela u srebrom obojenim uspesima iz 2014. i 2016. Jedino takmičnje koje je propustio bilo je EP u Turskoj pre dve godine, a da tamo bude sprečila ga je povreda, odnosno nedovoljna spremnost i oporavljenost.

Kalinićev put od te 2013. godine i igranja za Vojvodinu vodio ga je preko kragujevačkog Radničkog i Crvene zvezde gde je sazreo i počeo da uzima trofeje, pa sve do Fenerbahčea, sa kojim je 2017. osvojio titulu prvaka Evrope, ali i stekao ime u evropskoj košarci kao elitni igrač, koji doprinosi na oba kraja terena i neretko igra najbolje u ključnim momentima.

Promišljanja i nepromišljenost 

Međutim, uporedo sa košarkaškim, tekao je i socijalno-politički razvitak momka iz Subotice, koji neretko na društevnoj mreži Tviter komentariše razne političke i društvene pojave u Srbiji i svetu. 

Povremene onlajn diskusije u toj virtuelnoj areni nisu mu pravile veće probleme, ali se to promenilo nakon objavljivanja njegovog intervjua u Blicu početkom godine, u kojem je govorio praktično o svemu, ali je najviše pažnje privukao njegov stav da Kosovo odavno nije srpska teritorija, da nismo "nebeski narod" ali da jesmo jedini narod na svetu koji je skandirao "Bolje rat nego pakt".

Zbog svega toga naišao je na brojne kritike, koje su čak rezultirale i pretnjama, i to onim najopasnijim.

Na sve to, nadovezao se i skandal sa seksualnom konotacijom, odnosno pojavljivanje snimka na internetu na kojem se vidi Kalinić kako masturbira i istovremeno razgovara sa jednom devojkom putem Skajpa. I tada, kao i prilikom spornog intervjua, usledile su osude ponašanja košarkaša, među kojima najčešća bila ona jezička konstrukcija da "tako ne sme da se ponaša srpski reprezentativac".

Njegov komentar na "curenje" snimka imao je šaljiv ton: "Ko želi da čestita nek čestita."

Ova dešavanja se ipak nisu (preterano) odrazila na Nikoline igre u dresu Fenerbahčea, te je i ove, na kraju ipak neuspešne sezone, bio jedan od najboljih igrača tima iz Istanbula.

No, čini se da je kazna stigla prvog dana jula. Dobro, možda je kazna prejaka reč, ali se Đorđevićeva odluka može posmatrati kao svojevrstan ukor Kaliniću, pre svega zbog nastupa van košarkaškog terena.

Iako su politička uverenja lična stvar svakog pojedinca, pa tako i profesionalnog sportiste, na koja on bez ikakvog ograničenja ima pravo, istupanje javnih ličnosti na tom polju gleda se drugim očima, što je i ovde slučaj. Kalinić je toga morao biti svestan i spreman na posledice svog delanja van svoje branše...

Odluka i odgovornost 

Saša Đorđević je čovek koji ima najveću odgovornost, a sa tim logično i najveća ovlašćenja. Konsultacija sa saradnicima Minićem i kumom Jocom Antonićem u vezi sa novim spiskom je sigurno bilo, ali konačna odluka je uvek na njemu.

I kao igrača krasila ga je vizija, a isto je i sada kada na igru utiče sa klupe. Čovek kojem je opsesija pobeđivanje Amerikanaca doneo je odluku da mu za ovogodišnji napad na tog "nepobedivog" protivnika i zlato u Kini ne treba Kalinić.

Autoru ovih redova deluje da se Sale verovatno vodio idejom da ovaj "novi" Kalinić može biti "tempirana bomba" za atmosferu, iako pre toga nije imao nikakve ispade te vrste.

Možda je ova odluka u direktnoj koliziji sa poštovanjem koje Đorđević ima pre onome što je Kalinić pružio državnom timu, te nije hteo da ga "cima" po planinama i halama tokom leta kada je već odlučio da u Kini proba sa drugim opcijama. I to je pošteno.

A uvek se možemo vratiti i na čuvenu mantru da reprezentaciju ne čine nužno 12 najboljih, već 12 koji mogu najbolje da funcionišu, te da ove godine u tom miksu nema mesta srčano krilo.

Šta god da je razlog, rezultati koje Đorđević pravi sa državnim timom u poslednjih pet godina daju mu za pravo da mu verujemo. I naprosto nas teraju da ga podržimo i u ovakvim, ne baš prijatnim situacijama.

Zato čast Kalini, a podrška Saletu!

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво