Jovanovićeva "ukrala" pobedu, Srbija u četvrtfinalu

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije savladala je u Zrenjaninu Belgiju sa 70:66 i plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Kakav meč, kakva borba i kakva drama viđena je u "Kristalnoj dvorani" u Zrenjaninu. Srbija je lavovskom borbom došla do preokreta, pobede i plasmana u četvrtfinale EP.

Belgija je i pre meča važila za jakog rivala, a to se potvrdilo i na terenu. Srbija je imala problema sa stilom igre Belgije, pošto se mnogo šutiralo, mašilo, a samim tim i skakalo i trčalo. Ponovo su veliki udeo igrala i slobodna bacanja.

Srbija je minimalnom prednošću od 16:15 završila prvu četvrtinu, ali je u drugom delu postigla samo deset poena, dok je Belgija uspela da stekne osetniju prednost od osam poena.

Dugo je ta prednost bila na snazi, pošto je Belgija uspela da odbije prvi nalet Srbije u trećoj deonici.

Ipak, odlučujuća, poslednja četvrtina potpuno je bila na strani naše selekcije. Sjajno zalaganje, borba i disciplina odlikovale su izabranice Marine Maljković. 

Na četiri minuta do kraja meča Srbija dolazi do izjednačenja, a potom i vođstva. Usledila je rezultatska klackalica i prava drama. Tome je pomogao i krov "Kristalne dvorane" koji je prokišnjavao, pa je meč na oko pet minuta bio prekinut.

Prekid je samo doneo još jaču podršku sa tribina, a ta podrška probudila je i košarkašice, koje su se borile za svaku loptu. Poenima Ane Dabović sa linije za slobodna bacanja Srbija je povela sa 67:66 deset sekundi pre kraja.

Belgija je tražila tajm-aut, koji ipak nije urodio plodom, pošto je Nevena Jovanović uspela da ukrade loptu protivniku, da bi se u nastavku izborila slobodna bacanja. 

Sonja Petrović je promašila oba, pa je Belgija ostala teoretski u igri, sekund i po pre poslednjeg zvižduka.

Sve nade protivnicama ugasila je Jelena Bruks, ponovo ukradenom loptom, a onda i trojkom sa skoro pola terena. 

Upravo je Bruks bila najbolji strelac ekipe sa 16 poena, a pomoć je imala u 13 poena Petrovićeve i Dabovićeve.

Kod Belgije istakle su se Meseman sa 21 i Mesdat sa 15 postignutih poena. 

Srbija je upisala i treću pobedu i kao prvoplasirana iz Grupe D ide direktno u četvrtfinale takmičenja.

Završnica se igra u "Štark areni" u Beogradu, a protivnik Srbije u četvrtak biće bolji iz duela Letonija – Švedska.

Ovako je protekao meč: 

22.34 – Kraj meča, pobeda Srbije nad Belgijom rezultatom 70:66. Srbija je u četvrtfinalu.

22.23 – Nastavlja se meč, rezultat je 64:64, 66 sekundi je do kraja susreta.

22.18 – Meč je prekinut na kratko iz tehničkih razloga. Krov "Kristalne dvorane" prokišnjava.

21.51 – Nakon tri odigrane četvrtine Belgijanke vode sa 48:42. Energičnija i požrtvovanija igra Srbije u drugom poluvremenu. Naše reprezentativke su serijom 6:0 započele treću deonicu, nakon čega je usledela rezultatska klackalica i razmena poena na obe strane. Belgija uspeva da održi prednost, ali se stiče utisak da ukoliko bi proradio šut sa distance Srbiji, da bi meč mogao da ode u neizvesnu završnicu.

21.29 – Nastavljen je meč...

21.14 – Završeno je prvo poluvreme, Belgija vodi sa 34:26. Belgijanke su bolje ušle u drugu četvrtinu, serijom 8:2 došle do prednosti koju uspevaju da održe. Srbija ima problema sa šutem sa distance (1/9 za tri poena), kao i sa selekcijom faula, pogotovo pri ispunjenom bonusu. Meseman je postigla 12 poena u redovima Belgije, Jelena Bruks u našoj reprezentaciji ima osam poena.

20.53 – Kraj prve četvrtine, Srbija vodi sa 16:15. Igra se u jakom ritmu, sa dosta trčanja. Ne najbolji procenti šuta obe ekipe rezultuju velikom borbom za skok i samim tim dosta faulova i slobodnih bacanja. Srbija ima minimalnu prednost nakon deset minuta.

20.30 – Počeo je meč u "Kristalnoj dvorani" u Zrenjaninu.

20.25 – Intonirane su himne, meč uskoro počinje...

 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво